Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Γραμμάτων, Γλωσσών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Angers της Γαλλίας
Full Time

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα (2024-2025)

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2024 την εισαγωγή δέκα (10) μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών στο Διακρατικό Ελληνογαλλικό ΠΜΣ (Master 2) Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα.

Το Διακρατικό ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) που αναγνωρίζεται τόσο από την Γαλλία όσο και από την Ελλάδα, είναι μονοετούς διάρκειας (60 ΕCTS) και δεν έχει δίδακτρα.

To Κοινό ΠΜΣ χορηγεί Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας στους απόφοιτους του (Απόφαση Συγκλήτου 25/7/2023). 

Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο της Angers, στη Γαλλία, ενώ αυτά του δευτέρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι φοιτητές μετακινούνται με υποτροφία του Προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα, Πρακτική Άσκηση και συγγραφή Διπλωματικής Εργασίας. Η διδασκαλία διεξάγεται στη γαλλική ή αγγλική γλώσσα. Η Διπλωματική Εργασία εκπονείται στη γαλλική. Ανάλογα με το θέμα της ΔΕ και κατά περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησής της στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Στο Κοινό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων Τμημάτων Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων (απο το ΔΟΑΤΑΠ, όπου απαιτείται) ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με επίπεδο τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης της Γαλλικής (επίπεδο Γ1 «Πολύ καλή γνώση»).

Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  4. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου (από ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής) ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
  5. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων (από ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής)
  6. Λοιποί τίτλοι σπουδών, εάν υπάρχουν
  7. Προσχέδιο πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας σε θέμα που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, (γλώσσα συγγραφής του προσχεδίου η Γαλλική)
  8. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας γαλλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Γ1, εάν οι υποψήφιοι δεν είναι κάτοχοι του Πτυχίου Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τμήματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Εάν η γλωσσομάθεια δεν πιστοποιείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού, οι υποψήφιοι θα καλούνται σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις
  9. Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας άλλων γλωσσών εκτός της Γαλλικής, εάν υπάρχουν
  10. Αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα τυπικά προσόντα καλούνται σε προφορική παρουσίαση του προσχεδίου της ερευνητικής εργασίας. Η προφορική παρουσίαση είναι υποχρεωτική.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 15%
  2. Μέσος όρος βαθμολογίας σε σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα σε ποσοστό 20%
  3. Προσχέδιο ερευνητικής εργασίας και προφορική παρουσίαση 40%
  4. Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α ́ ή Β ́ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%
  5. Λοιποί τίτλοι σπουδών, εάν υπάρχουν σε ποσοστό 5%
  6. Πιστοποιημένη γνώση άλλων γλωσσών εκτός της Γαλλικής, εάν υπάρχει σε ποσοστό 5%
  7. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν σε ποσοστό 5%
  8. Επαγγελματική δραστηριότητα σε ποσοστό 5%.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών, ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ για ενημέρωση των υποψηφίων

Ενδεικτική βιβλιογραφία για τη σύνταξη του προσχέδιου ερευνητικής εργασίας:

  • Byram M., B. Gribkova, H. Starkey, 2002. Développer la dimension interculturelle de l’enseignement des langues, Strasbourg, Éditions du Conseil de l’Europe. εδώ
  • Candelier M. (dir.), 2010. Cadre de Référence pour les Approches Plurielles des Langues et des Cultures, Graz, CELV/Conseil de l’Europe. εδώ
  • Conseil de l’Europe, Autobiography of Intercultural Encounters εδώ
  • De Carlo M., 1998. L’interculturel, Paris, CLE International. εδώ
  • Macé G. & Pétry Fr., 2017, Guide d’élaboration d’un projet de recherche, Canada, PUL. εδώ
  • Opertti R., 2017, Quinze clés d’analyse pour renforcer l’agenda Éducation 2030, Oficina Internacional de Educación de la UNESCO. εδώ

Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων θα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν ηλεκτρονικά ή με συστημένη αποστολή έως τις 10 Μαΐου 2024 στη Γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 11.00-14.00, υπόψιν κας Χριστίνας Πραγιάννη, τηλ. 210-7277793, chprag@frl.uoa.gr)

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο