Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Παράταση υποβολής αιτήσεων έως και 06-09-2024
Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) της Κατεύθυνσης Οδοντικής Τεχνολογίας με τίτλο «Σύγχρονη Προσθετική Οδοντικής Τεχνολογίας» και στην αγγλική «Advanced Prosthetics in Dental Technology» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022 (Φ.Ε.Κ. 141/21- 07-2022, τ. Α΄) : «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της Ποιότητας, της Λειτουργικότητας και της Σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την Κοινωνία και Λοιπές Διατάξεις» και το Φ.Ε.Κ. 7666/τ Β΄/31-12-2023 «Κανονισμός Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Σύγχρονη Προσθετική Οδοντικής Τεχνολογίας” του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
Το Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.).
Τη διοίκηση του Π.Μ.Σ. ασκεί το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πα.Δ.Α.
Ιστοσελίδα Π.Μ.Σ. https://msc-dentech.uniwa.gr/
Μέσω της παρούσας προκήρυξης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για φοίτηση στο Π.Μ.Σ.
1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ-ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Προσθετική Οδοντικής Τεχνολογίας» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Οδοντικής Τεχνολογίας και συγκεκριμένα στη σχεδίαση, κατασκευή και επιδιόρθωση των διαφόρων τύπων οδοντοπροσθετικών αποκαταστάσεων υπό το πρίσμα της σύγχρονης τεχνολογίας και της επιστήμης των υλικών όπως εξελίσσονται σήμερα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αγορά. Επίσης, η παραγωγή νέας γνώσης και η προαγωγή της έρευνας στον τομέα των υλικών και μέσων οδοντικής τεχνολογίας καθώς και η εκπαίδευση νέων ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών, οι οποίοι θα δύνανται να παράγουν, να επεξεργάζονται και να διδάσκουν αυτή τη γνώση, αναπαράγοντας έτσι την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μετά την ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση:
2. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας και η Πρακτική Άσκηση. Η διάρκεια αυτή φοίτησης των τριών εξαμήνων αποτελεί ένα (1) κύκλο σπουδών του προγράμματος.
Για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους η Συνέλευση μπορεί να παρατείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερου των 2 εξαμήνων, πέραν των 3 εξαμήνων κανονικής φοίτησης) την παραμονή του μεταπτυχιακού φοιτητή στο πρόγραμμα, για την ολοκλήρωση της σύνταξης και κατάθεσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας και τη φοίτηση ή και την Πρακτική Άσκηση, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της ΣΕ του Π.Μ.Σ.. Επομένως η μέγιστη διάρκεια σπουδών μετά από παράταση ορίζεται σε πέντε (5) εξάμηνα.
Η φοίτηση είναι πλήρης και αποκλειστική.
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, αφού έχει λήξει ο προηγούμενος κύκλος σπουδών. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων για ένα εξάμηνο (Α’) και Πρακτική Άσκηση και εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας για άλλα δύο εξάμηνα (Β’ και Γ’) που αποτελούν και ένα πλήρη κύκλο σπουδών. Ο χρόνος διάρκειας του εξαμήνου ορίζεται στις δεκατρείς (13) εβδομάδες. Η παρακολούθηση των μαθημάτων (θεωρία) καθώς και της Πρακτικής Άσκησης είναι υποχρεωτική.
Το πρόγραμμα σπουδών του Α΄ εξαμήνου περιλαμβάνει την παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων του πίνακα. Ο φοιτητής καλείται στο τέλος του εξαμήνου να δώσει γραπτές εξετάσεις, να βαθμολογηθεί και να κατοχυρώσει το κάθε μάθημα.
Στα δύο τελευταία εξάμηνα του Π.Μ.Σ. (Β΄και Γ΄) ο φοιτητής καλείται να εκπονήσει Πρακτική Άσκηση, με παρακολούθηση και συμμετοχή στις δραστηριότητες εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα τα οποία συνεργάζονται με το Π.Μ.Σ. του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας (βλέπε Πρακτική Άσκηση). Την ίδια περίοδο ο φοιτητής καλείται να εκπονήσει και Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κανονισμό.
Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στην Πανεπιστημιούπολη του Άλσους Αιγάλεω του ΠΑΔΑ, σύμφωνα με πρόγραμμα που ανακοινώνεται στην αρχή του εκπαιδευτικού εξαμήνου. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται υπό μορφή διδασκαλίας διαδικτυακά και ανάθεση εκπόνησης μελετών που αφορούν το θέμα.
Το σύνολο των μαθημάτων είναι πέντε (5). Κάθε επιτυχώς εξεταζόμενο μάθημα πιστώνεται στους φοιτητές με 5-7 διδακτικές μονάδες (ECTS). Οι μελέτες μπορεί να ανατίθενται ατομικά ή κατά ομάδες. Στην τελική βαθμολογία υπολογίζονται κατά την κρίση του/των διδάσκοντος/διδασκόντων και η επίδοση στην εκπόνηση των μελετών. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φοιτητής από τα θεωρητικά μαθήματα είναι 30. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα.
Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης ο μεταπτυχιακός φοιτητής πιστώνεται με τριάντα (30) διδακτικές μονάδες και με την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας, επίσης τριάντα (30) διδακτικές μονάδες.
Επομένως, για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτούνταν ενενήντα (90) διδακτικές μονάδες.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Τα θέματα των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών (ΜΔΕ) δίνονται, στην αρχή του Β΄ εξαμήνου, από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. και δίνεται η δυνατότητα των φοιτητών να επιλέξουν το θέμα που τους ενδιαφέρει και μαζί, τον Επιβλέποντα Καθηγητή (ΕΚ) που έχει ορίσει το θέμα. Η ΜΔΕ εκπονείται κατά το Β΄και Γ΄εξάμηνα του Π.Μ.Σ. μαζί με την Πρακτική Άσκηση. Η ΜΔΕ λαμβάνει συνολικά τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (15 ανά εξάμηνο) και διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος. Η συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Η Πρακτική Άσκηση διενεργείται σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τον Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας για την εκπόνηση της Πρακτικής Άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών. Τα εργαστήρια αυτά διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και την τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών με τεχνολογίες αιχμής. Συγκεκριμένα αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να κατασκευάζουν κάθε είδους εργασιών Κινητής και Ακίνητης Προσθετικής, μέρους ή όλων αυτών, όπως για παράδειγμα ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες, ένθετα, επένθετα, στεφάνες, γέφυρες, συγκλεισιακούς νάρθηκες, ολοκεραμικές και επιεμφυτευματικές προσθέσεις, κ.α.. Κάθε συνεργαζόμενο εργαστήριο δέχεται το ανώτερο δύο φοιτητές, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και άσκηση των φοιτητών αλλά και
να μην διαταράσσεται η ροή των εργασιών της παραγωγής του εργαστηρίου. Η παρουσία των φοιτητών στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική κατά τις ώρες και τον συνολικό χρόνο που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
Η επιλογή των εργαστηρίων γίνεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών (ΠΣΟ) (ΝΠΔΔ, Ν.4461/2017 ΦΕΚ 38’Α).
4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου Α΄ κύκλου σπουδών Τμημάτων Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Οι τίτλοι σπουδών που γίνονται δεκτοί είναι των ειδικοτήτων της Οδοντικής Τεχνολογίας κατά προτεραιότητα και του Οδοντιάτρου.
Συγκεκριμένα:
α) Κάτοχοι πτυχίου Οδοντικής Τεχνολογίας του πρώην Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του ΤΕΙ Αθήνας ή ισοτίμων και αντιστοίχων ομοταγών Τμημάτων του εξωτερικού.
β) Κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Κατεύθυνσης Οδοντικής Τεχνολογίας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή ισοτίμων και αντιστοίχων ομοταγών Τμημάτων του εξωτερικού.
γ) Κάτοχοι πτυχίου Οδοντιατρικής Ελληνικών Πανεπιστημίων ή αντιστοίχων ομοταγών και αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων εξωτερικού.
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκαέξι (16) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εισαχθεί και ο τελευταίος ισοβαθμών υποψήφιος. Στο Π.Μ.Σ. μπορούν, κατόπιν αποφάσεως της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ), να συμμετέχουν ως υπεράριθμοι φοιτητές πτυχιούχοι οι οποίοι επέτυχαν σε εξετάσεις του IKY στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του IKY σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., καθώς και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας (1) κατ’ έτος.
5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Οι σχετικές αιτήσεις υποψηφιότητας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., στην προθεσμία που ορίζεται από την παρούσα προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Οι υποψήφιοι προσέρχονται σε ειδική συνέντευξη ενώπιον των μελών της Επιτροπής που ορίζεται από τη ΣΕ κατά την ημέρα και ώρα που ορίζεται κατόπιν απόφασή της. Κατά την συνέντευξη συνεκτιμώνται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα καθώς και η προσωπικότητα του υποψήφιου, η εν γένει ενημέρωσή του στο αντικείμενο της ειδίκευσης και γενικότερα η ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει επιτυχώς το Π.Μ.Σ..
Η τελική κατάταξη και ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών που προτείνονται καθορίζεται με απόφαση της ΣΕ με τελική επικύρωση του Πίνακα επιτυχόντων.
Προϋπόθεση για την επιλογή αποτελεί η επαρκής γνώση της Αγγλικής γλώσσας η οποία τεκμηριώνεται από αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών και πιστοποιητικά.
Η αίτηση υποψηφιότητας και ο φάκελος υποψηφιότητας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αναγράφονται παρακάτω) υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του μεταπτυχιακού προγράμματος στο e-mail: msc-dentech@uniwa.gr
H Γραμματεία του Π.Μ.Σ. παρέχει πληροφορίες σχετικές με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τα απαραίτητα έγγραφα υπάρχουν επίσης στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ: https://msc-dentech.uniwa.gr/
Οι αλλοδαποί υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. στην ελληνική γλώσσα οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική (κάτοχοι πιστοποιητικού Β2 επιπέδου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ152/Β6/1504/30-5-2001 (659 Β΄) όπως ισχύει.
Η συνέντευξη των υποψηφίων διενεργείται από επιτροπή και σε χρόνο που ορίζονται από την ΣΕ του ΠΜΣ. Κατά την προφορική συνέντευξη η επιτροπή αξιολογεί την προσωπικότητα και το ενδιαφέρον του υποψηφίου για το συγκεκριμένο ΠΜΣ, την επιστημονική του συγκρότηση, το τυχόν προγενέστερο
ερευνητικό και επαγγελματικό του έργο και την κριτική του ικανότητα.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, καταρτίζεται ο οριστικός πίνακας των επιτυχόντων, η έγκριση του οποίου γίνεται από τη Συνέλευση Τμήματος και ακολουθεί η εγγραφή των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων θα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εισαχθεί και ο τελευταίος ισοβαθμών υποψήφιος.
Κατά την εγγραφή τους οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταθέτουν εντός προθεσμίας που ανακοινώνεται, επιπλέον των δικαιολογητικών που υπέβαλαν με την αίτησή τους και τα ακόλουθα:
Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης είναι δυνατή η εγγραφή μεταπτυχιακού φοιτητή εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, με απόφαση της ΣΕ του Π.Μ.Σ., ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερομένου.
6. ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Για την εύρυθμη λειτουργία του Π.Μ.Σ. διατίθενται αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ. Η υπάρχουσα υποδομή περιλαμβάνει επίσης και τα Εργαστήρια Η/Υ του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθώς και τις Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος. Ο επιπλέον αναγκαίος ειδικός εξοπλισμός εξασφαλίζεται κατά περίπτωση από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος.
Επίσης τα εργαστήρια των συνεργαζομένων Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων προσφέρονται για τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ..
7. ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στα 2.500 € ανά φοιτητή για όλο το πρόγραμμα. Η κατανομή των τελών φοίτησης ανά εξάμηνο έχει ως εξής:
Οι τρεις (3) αυτές δόσεις καταβάλλονται ως εξής:
Τα σχετικά ποσά κατατίθενται σε τράπεζα, σε λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΠΑ.Δ.Α. που έχει και τη λογιστική διαχείριση των εσόδων των Π.Μ.Σ.
8. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και 06/09/2024
Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά σε ένα αρχείο pdf με την ένδειξη Αίτηση Υποψηφιότητας Π.Μ.Σ. 2024–2025 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ στο e-mail: msc-dentech@uniwa.gr
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ Π.Μ.Σ., ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Πληροφορίες