Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διοίκηση Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων (Master in Innovation, Technology and Business Management)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Online

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Διοίκηση Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων (2024-2025)

Το Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο:

«Διοίκηση Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων»

Το Π.Μ.Σ. λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και βάση της απόφασης ίδρυσης (Τεύχος Β’ 2774/12.07.2018) και της έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Τεύχος Β’ 3508/19.06.2024).

Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων με έμφαση στον Τεχνολογικό, Τεχνικό-Κατασκευαστικό και Βιομηχανικό κλάδο. Το Π.Μ.Σ. προσφέρει τρεις ειδικεύσεις: α) Διοίκηση Λειτουργιών, Παραγωγής και Εφοδιαστική, β) Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Σχεδιασμός Προϊόντων, και γ) Διαχείριση και Τεχνολογία Συστημάτων.

Το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων που καλύπτει.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) (Θετικής, Τεχνολογικής και Οικονομικής κατεύθυνσης) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, όπως αυτά ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για τους αλλοδαπούς υποψήφιους επιβάλλεται να γνωρίζουν επαρκώς την Ελληνική γλώσσα (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2083/92). Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται τόσο σε πρόσφατους απόφοιτους/ες ή και τελειόφοιτους/ες (με την προϋπόθεση ότι θα προσκομισθεί βεβαίωση περάτωσης σπουδών, προκειμένου για την εγγραφή τους), όσο και σε εργαζόμενους/στελέχη. Συνακόλουθα, καλύπτει τις ανάγκες ένταξης στην αγορά εργασίας με αυξημένα προσόντα, εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες αλλά, επίσης, και όσων ήδη απασχολούνται και επιθυμούν να ενισχύσουν το επιστημονικό/επαγγελματικό προφίλ τους και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους. Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε πενήντα 50 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.

Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα τρία ακαδημαϊκά (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για την τυχόν εκπόνηση και υποβολή προς κρίση διπλωματικής εργασίας. Ο χρόνος που αφορά την διπλωματική εργασία δεν μπορεί να είναι μικρότερος από έξι (6) μήνες. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους/νες φοιτητές /τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ακαδημαϊκών εξαμήνων. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος πλήρους φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Οι μεταπτυχιακοί/κες φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές μέσα σε πέντε (οι πλήρους φοίτησης) ή εννέα (οι μερικής φοίτησης) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 90. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα (συνολικά 10), τα οποία κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών (Α’ και Β’) (στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα για τους μερικής φοίτησης). Από αυτά επτά (7) είναι κορμού και τρία (3) ειδίκευσης. Τόσο τα μαθήματα κορμού όσο και της ειδίκευσης επιλέγονται από τους φοιτητές/τριες μέσα από ευρύτερες ομάδες μαθημάτων (η πλήρης λίστα μαθημάτων βρίσκεται στον σύνδεσμο https://msc.pme.duth.gr/). Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι τρίωρη (3). Κατά το τρίτο (Γ’), ή το πέμπτο (Ε') εξάμηνο των σπουδών (πλήρους ή μερικής φοίτησης αντίστοιχα) απαιτείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της οποίας οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) ορίζονται σε 30. Η γλώσσα διεξαγωγής του Προγράμματος είναι η Ελληνική, ενώ η γλώσσα συγγραφής της διατριβής μπορεί να είναι και η Αγγλική. Η ακριβής μορφή της αξιολόγησης καθορίζεται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες σε σχέση και με τη φύση του κάθε μαθήματος. Οι όροι αξιολόγησης σε κάθε μάθημα γνωστοποιούνται κατά την έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος από τον υπεύθυνο/η του μαθήματος.

Η έναρξη μαθημάτων ορίζεται στη 2η εβδομάδα του Οκτώβρη και η λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου. Συγκεκριμένα, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και μελέτης και δύο (2) εβδομάδες εξετάσεων. Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας για κάθε ένα από τα μαθήματα είναι 30. Τα μαθήματα και τα σεμινάρια που περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα γίνονται αποκλειστικά κατά την Πέμπτη (μόνο απογευματινές ώρες) ή/και την Παρασκευή (μόνο απογευματινές ώρες) ή/και το Σάββατο (πρωινές ή/και απογευματινές ώρες) ή/και την Κυριακή (μόνο πρωινές ώρες). Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μαθήματα σε αργίες. Για τους φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα μερικής φοίτησης τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κυρίως το Σάββατο (8/10 μαθήματα). Οι εξετάσεις του 1ου εξαμήνου πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο, ενώ οι εξετάσεις του 2ου εξαμήνου τον Μάιο. Οι επαναληπτικές εξετάσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης. Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 3.500 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους και, συγκεκριμένα, η πρώτη δόση (1.500 ευρώ) κατά την εγγραφή του φοιτητή, ενώ οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις (1.000 + 1.000 ευρώ) πριν την από τις εξετάσεις του Χειμερινού (έως 12/01/2025) και Εαρινού εξαμήνου (έως 11/05/2025). Προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, δύναται να χορηγηθούν υποτροφίες ή βραβεία αριστείας σε μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Οι υποτροφίες χορηγούνται βάσει αντικειμενικών ακαδημαϊκών κριτηρίων, όπως είναι ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων και της διπλωματικής (του Π.Μ.Σ.).

Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1. Αίτηση υποβολής υποψηφιότητας (ιστότοπος του Π.Μ.Σ.)
2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
3. Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών
4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας στο οποίο θα αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος
5. Αντίγραφα άλλων πτυχίων/διπλωμάτων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών.
6. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, εάν υπάρχουν
7. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
8. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
9. Δύο (2) συστατικές επιστολές (τουλάχιστον η μια από Καθηγητή)
10. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας.
11. Μία πρόσφατη φωτογραφία.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες έχουν υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά τον έλεγχο των τυπικών προσόντων των υποψηφίων που θα καταθέσουν έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαδικασία των συνεντεύξεων (25 και 26/09/2024). Η Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών με βάση τον έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων θα καταρτίσει κατάλογο των επιτυχόντων και επιλαχόντων του Π.Μ.Σ. που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος ή/και του Π.Μ.Σ.). Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις εντός 4 ημερών. Μετά την εξέταση των ενστάσεων θα καταρτισθεί ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων που θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνουν:
1. Γενικό βαθμό Πτυχίου/Διπλώματος. [25%] * [Βαθμός Πτυχίου * 0,2 για κάθε έτος σπουδών]
2. Μεταπτυχιακό (ή Διδακτορικό) ή Δεύτερο Πτυχίο/Δίπλωμα [10%]
3. Διπλωματική Εργασία (στο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών), εφόσον είναι σχετική με το περιεχόμενο και τους μαθησιακούς στόχους του Π.Μ.Σ. [5%]
4. Επαρκής πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. [5%]
6. Σχετική επαγγελματική δραστηριότητα και διακρίσεις. [20%]
8. Δημοσιεύσεις και ερευνητική δραστηριότητα. [10%]
9. Συνέντευξη από αρμόδια Επιτροπή. [25%]

Οι εγγραφές των εισαγομένων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών θα πραγματοποιηθούν από 30/09/2024 έως 04/10/2024. Στην αίτησή τους θα πρέπει να δηλώσουν την ειδίκευση, αλλά και τα επιμέρους μαθήματα τα οποία επιθυμούν να διδαχθούν.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν στον κανονισμό σπουδών του Π.Μ.Σ. που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. ή να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Π.Μ.Σ.

Αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία δεν θα γίνονται δεκτές.

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 15/07/2024 - 22/09/2024 (με σφραγίδα ταχυδρομείου ή απόδειξη courier για φυσική αποστολή ή χρονική σφραγίδα για ηλεκτρονική αποστολή στο email: mscitbm@pme.duth.gr)

Συνεντεύξεις: 25 και 26/09/2024
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: 27/09/2024
Εγγραφές: 30/09/2024 - 04/10/2024

Γραμματεία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Βας. Σοφίας 12, 67100 Ξάνθη
Τηλ. γραμματείας: 2541079360
Φαξ: 2541079304
Email: mscitbm@pme.duth.gr

Προκήρυξη | Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο