Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Full/Part Time

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (2024-2025)

2η Περίοδος αιτήσεων και επιλογής εως 16/09/2024

Το Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνουν σε συνεργασία Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με Tίτλο «Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία & τις Μεταφορές» και Αγγλικό Τίτλο «New Technologies in Shipping and Transport» το οποίο και οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.M.Σ) και καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για ένταξή τους, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο νέο τμήμα με έναρξη σπουδών για το Χειμερινό Εξάμηνο τον Οκτώβριο 2024. ΦΕΚ Κανονισμού Λειτουργίας 880/ B’/07.02.2024.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες πλήρους φοίτησης οι οποίοι καταβάλουν τέλη φοίτησης.

Το Πρόγραμμα διαρκεί τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών καθώς και η δυνατότητα μερικής φοίτησης και προσωρινής αναστολής των σπουδών καθορίζονται στον Κανονισμό Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών και η επιτυχής εκπόνηση και κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτούνται ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Ως κύρια γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων ορίζεται η Ελληνική. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή Αγγλική Γλώσσα. Στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ «Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές» απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από κοινού από τα δύο Ιδρύματα στις εξής Ειδικεύσεις:

  1. Επιχειρησιακή Διαχείριση στη Ναυτιλία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα - Logistics (Operational Management in Shipping and Supply Chain- Logistics) Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους Οικονομικών & Διοικητικών Επιστημών, Πληροφορικής κ.α., και στοχεύει στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογίας, λειτουργικών εργαλείων στο πεδίο της Διαχείρισης Συστημάτων στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές.
  2. Τεχνολογία και Αυτοματισμοί στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (Technology of Automation in Shipping and Transportation) Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους Τεχνικής και Θετικής κατεύθυνσης, και στοχεύει στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων και τεχνογνωσίας σε θέματα ναυτικού αυτοματισμού και τεχνολογίας στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές.

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στη χρήση των νέων τεχνολογιών αυτοματισμού, καθώς και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, στη διαχείριση πλοίων και ναυτιλιακών εργασιών. Συνδυάζει hard (αυτοματισμοί, συστήματα μηχανών κ.α.) και soft τεχνολογία (λογισμικό, βάσεις δεδομένων), για τον σχεδιασμό, ανάλυση και ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο των μεταφορών και της ναυτιλίας.

Περιέχει μαθήματα μάνατζμεντ, μεταφορών, επιχειρησιακών λειτουργιών, διαχείρισης έργων, ναυλώσεων και ναυτιλιακής οικονομίας για εγκύκλια-
ολοκληρωμένη μόρφωση.

Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών διευκολύνει την παρακολούθηση του και απευθύνεται σε ευρεία γκάμα ειδικοτήτων αποφοίτων ΑΕΙ.
Ο σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών υψηλής στάθμης στους τομείς της διαχείρισης ναυτιλιακών λειτουργιών, εφοδιαστικής αλυσίδας, και αυτοματισμών που θα απασχοληθούν στον κλάδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας ή στις μεταφορές ευρύτερα και θα μπορούν να αξιοποιούν, προς όφελός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα σύγχρονα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που προσφέρουν οι επιστήμες του μάνατζμεντ, της πληροφορικής, των επικοινωνιών καθώς και των συστημάτων ελέγχου.

Στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ., που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, γίνονται δεκτοί, ανάλογα με την κατεύθυνση, υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες είναι Πτυχιούχοι Τμημάτων Μηχανικών, Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) , ή αντίστοιχων με τα αναφερόμενα Τμήματα της ημεδαπής απόφοιτοι που απασχολούνται είτε επιθυμούν να απασχοληθούν στον τομέα της Ναυτιλίας και των Μεταφορών. Γίνονται επίσης δεκτοί Πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς επίσης και πτυχιούχοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Α.Ε.Ν. (Ά Πλοίαρχοι και Ά Μηχανικοί).

Η αξιολόγηση και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα με βάση τον κανονισμό σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.

Η υποβολή των αιτήσεων εισαγωγής και των δικαιολογητικών εγγραφών για το Χειμερινό Εξάμηνο 2024-2025 πραγματοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο: με σκαναρισμένα έγγραφα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο email: ntst@aegean.gr και προσκόμιση των πρωτοτύπων όσων χρειάζονται (Αίτησης και Υπεύθυνης Δήλωσης) σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τη γραμματεία του ΔΠΜΣ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση και πλήρη φάκελο στοιχείων μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

  • (1η Περίοδος αιτήσεων και επιλογής εως 15/07/2024)
  • (2η Περίοδος αιτήσεων και επιλογής εως 16/09/2024)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 210 5381327, Κιν. 6955442092

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον φάκελο της υποψηφιότητας είναι τα εξής:

  1. Αίτηση υποβολής υποψηφιότητας
    * το έντυπο της αίτησης παρέχεται στη Γραμματεία και στον διαδικτυακό τόπο του Π.Μ.Σ
  2. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική δραστηριότητα του υποψηφίου
  3. Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών
  4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο θα αναγράφεται ο βαθμός του πτυχίου ή διπλώματος
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  8. Δύο συστατικές επιστολές
    * μπορεί να προέρχονται από μέλη ΔΕΠ/ΕΠ, εργοδότη κλπ.
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2 και άνω
  10. Υπεύθυνη Δήλωση (Επικυρωμένη μέσω gov.gr) ότι τα έγγραφα που προσκομίζονται με την αίτηση σας για τον φάκελο υποψηφιότητάς σας είναι αληθή και πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων.
    *το έντυπο της Υπεύθυνης Δήλωσης παρέχεται και στον διαδικτυακό τόπο του Π.Μ.Σ
  11. Πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας
  12. Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει την επιλογή του υποψηφίου

Η αίτηση, η υπεύθυνη Δήλωση και τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών βρίσκονται στο Site του ΠΜΣ.

Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία ορίζονται από την ΕΔΕ/ΣΕ του ΔΠΜΣ:

  1. Βαθμός πτυχίου (Βαθμολογία σε μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ, Διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον α’ κύκλο σπουδών (και αν είναι σχετική με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ) (30%)
  2. Τυχόν συγγραφική ή/και ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (10%)
  3. Ερευνητική ή Επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου ή τεκμηριωμένη ενασχόλησή του σε αντίστοιχο τομέα ή σε συναφές αντικείμενο (10%)
  4. Συνέντευξη (40%)
  5. Επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του ΔΠΜΣ (10%)

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογή Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. παραλαμβάνει τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι υποψήφιοι/ες μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες, τα οποία προβλέπονται από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέ ροντος κάθε φορά και συντάσσει πίνακα υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών, τον οποίο διαβιβάζει στην Ε.Α.Υ.

Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται από τους υποψήφιους πρέπει να έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, όπως αυτά προβλέπονται στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων περιλαμβάνει δύο στάδια:

  • Στο πρώτο, αξιολογούνται οι αιτήσεις με βάση την πληρότητα και την εγκυρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση πρόκρισης στο επόμενο στάδιο.
  • Κατά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, οι υποψήφιοι/ες καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον της Ε.Α.Υ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι/ές υποψήφιοι/ες είναι ικανοί/ές να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Δ.Π.Μ.Σ., συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον, αλλά και τη συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική τους επάρκεια σε σχέση με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, η Ε.Α.Υ. καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους, ιεραρχεί τους υποψηφίους, προβαίνει στην τελική επιλογή και καταρτίζει τον προσωρινό πίνακα των επιτυχόντων, ο οποίος επικυρώνεται από την Ε.Π.Σ..

Σε περίπτωση που δυο ή περισσότεροι υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, γίνονται δεκτοί ως ισοβαθμήσαντες.

Ένσταση κατά του προσωρινού πίνακα επιτυχόντων μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των πινάκων. Η ένσταση, πρέπει να είναι συγκεκριμένη και κρίνεται τελεσίδικα από Τριμελή Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο, η οποία ορίζεται με απόφαση της Ε.Π.Σ..

Μετά την λήξη της προθεσμίας ενστάσεων και την τελεσίδικη απόφαση της επιτροπής ενστάσεων (εφόσον υπάρχουν), αναρτάται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων, σύμφωνα με την διαδικασία ανάρτησης του προσωρινού πίνακα.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς ή ηλεκτρονικώς (email) εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του τελικού πίνακα όπως ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποδοχή της ένταξης τους στο Δ.Π.Μ.Σ και τους όρους λειτουργίας του, όπως αυτοί περιγράφονται στον παρόντα κανονισμό λειτουργίας.

Εγγραφή επιλεγέντων/εισων στο ΔΠΜΣ
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. σε προθεσμίες που ορίζονται από τα αρμόδια όργανα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης είναι δυνατή η εγγραφή μεταπτυχιακού φοιτητή μετά από τη λήξη της προθεσμίας με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερομένου. Οι εισακτέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να ενη μερώνονται από την ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ. και από τη Γραμματεία αυτού.

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης.
Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους η πρώτη δόση (πρώτη δόση: αμέσως μετά την οριστικοποίηση των επιλεγέντων μεταπτυχιακών φοιτητών καταβάλλονται τα τέλη εγγραφής (500,00 €) και μια εβδομάδα πριν την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου τα υπόλοιπα (800,00 €). Δεύτερη δόση: εντός δύο εβδομάδων πριν την ολοκλήρωση του β’ εξαμήνου (1300,00 €). Τρίτη δόση: καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή της διπλωματικής εργασίας (400,00 €)., στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ιδρύματος Συντονισμού ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους (ΕΛΚΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ).

Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να εξοφλούν εγκαίρως όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τέλη φοίτησης που έχουν ήδη καταβληθεί, δεν επιστρέφονται. Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης καθώς και χορήγηση ολικής ή μερικής υποτροφίας βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων παρέχεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. κατ’ εφαρμογή όσων ορίζονται σύμφωνα με τηνισχύουσα νομοθεσία και όπως περιγράφεται στο άρθρο 14 του Πρότυπου Κανονισμού Σπουδών των Π.Μ.Σ. του Πα.Δ.Α. (ΦΕΚ Τεύχος B’ 4861/02.08.2023)

Δείτε το πρόγραμμα σπουδών εδώ

Γλώσσα διδασκαλίας
Η κυρία γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η Ελληνική γλώσσα. Ως γλώσσα διδασκαλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Αγγλική για μέρος μαθημάτων ή διαλέξεων και για τη διευκόλυνση προσκεκλημένων και επισκεπτών Επιστημόνων Ιδρυμάτων της ημεδαπής και αλλοδαπής. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή Αγγλική Γλώσσα.

Πρόγραμμα Διδασκαλίας
Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δ.Π.Μ.Σ. συνδυάζει δια ζώσης και σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη χρήση αντίστοιχων μεθόδων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ν. 4957/2022 και του άρθρου 9 του Πρότυπου Κανονισμού Σπουδών των Π.Μ.Σ. του ΠΑ.Δ.Α (Β’4861/2023) καθώς και την υπό στοιχεία 18137/Ζ1/16-02-2023 (Β’ 1079) κοινή υπουργική απόφαση. Για τη δια ζώσης παρακολούθηση τα μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα), στο Αιγάλεω – Π.Ράλλη και Θηβών 250 και ενω για την εξ’αποστάσεως παρακολούθηση, τα μαθήματα πραγματοποιούνται με σύγχρονη (live streaming) διδασκαλία τις ίδιες ημέρες και ώρες με το
ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε διδακτικού εξαμήνου.

Tα μαθήματα του ΔΠΜΣ πραγματοποιούνται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Πέμπτη 17:00- 21:45
  • Παρασκευή 17:00- 21:45
  • Σάββατο 9:00 -13:45

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές – Γραφείο ΖΑ010 – Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα και στο τηλέφωνο 210 5381327 και 6955442092 (ώρες 9:00-21:00 καθημερινά).

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών http://ntst-aegean.uniwa.gr/ ή να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Προγράμματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση ntst@aegean.gr

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο