Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
1. Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.
2. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS).
3. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. για τις τρεις ειδικεύσεις και κατά τη διάρκεια των τριών εξαμήνων, διαμορφώνεται ως εξής:
Α) Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων
Η ειδίκευση «Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» εστιάζει στη δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών εφαρμογών Εκτεταμένης Πραγματικότητας (Extended Reality – XR), αναπτύσσοντας μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία συνδυάζει διεπιστημονικά εργαλεία και μεθόδους από τα πεδία της Πληροφορικής και των Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών επιστημών. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν μεθόδους και τεχνικές καταγραφής και επεξεργασίας πολιτιστικών δεδομένων, σχεδίασης διαδραστικών αφηγήσεων, δημιουργίας τρισδιάστατων γραφικών, και ανάπτυξης διαδραστικών εφαρμογών και παιχνιδιών με πολιτισμικό περιεχόμενο. Οι φοιτητές/τριες εκπαιδεύονται ακόμα στον προγραμματισμό (programming/coding) που αξιοποιείται σε διαδεδομένες μηχανές και λογισμικά ανάπτυξης εφαρμογών, με έμφαση σε αυτές της εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Η ειδίκευση οδηγεί σε σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τις θεωρητικές γνώσεις με την πρακτική εφαρμογή, δίνοντας τη δυνατότητα στους/τις αποφοίτους να επιτύχουν δημιουργικά και πρωτότυπα τη σύζευξη των σύγχρονων τεχνολογιών με τον πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για επαγγελματική αποκατάσταση σε τομείς των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, όπως η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, τα ψηφιακά παιχνίδια, και οι ψηφιακές τέχνες, αλλά και στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, και γενικότερα σε τομείς της ψηφιακής παραγωγής.
Α' Εξάμηνο
Σύνολο 30 ECTS
Β' Εξάμηνο
Σύνολο 30 ECTS
Γ' Εξάμηνο
Σύνολο 30 ECTS
Β) Μουσειολογία
Η ειδίκευση “Μουσειολογία”, εστιάζει στη σύνθεση των σύγχρονων μουσειολογικών προβληματισμών με τα πρακτικά ζητήματα που συνδέονται με την υλοποίηση μιας έκθεσης σε πραγματικό ή εικονικό χώρο. Έμφαση αποδίδεταιι σε καινοτομίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της εκθεσιακής πρακτικής (όπως για παράδειγμα πολυμεσικές εφαρμογές, τεχνολογίες “επαυξημένης πραγματικότητας” [augmented reality]). Σε αυτό το πλαίσιο, τα μαθήματα συνδυάζουν, αφενός, τη συστηματική προσέγγιση ειδικών θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση των συλλογών, στην οργάνωση μιας έκθεσης και στην εμβάθυνση της εμπειρίας των επισκεπτών/τριών σε αυτή, και, αφετέρου, στην εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν μια έκθεση στο επίπεδο του σχεδιασμού, της παραγωγής και της κατανάλωσής της.
Α' Εξάμηνο
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 30
Β' Εξάμηνο
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 30
Γ' Εξάμηνο
Σύνολο 30 ECTS
Γ) Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ
Η ειδίκευση «Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ» εστιάζει στην ανάδειξη πολιτιστικών δεδομένων και πρακτικών με ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα. Η κατεύθυνση επιδιώκει την εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού, της παραγωγής (έρευνα, οργάνωση, γυρίσματα, μοντάζ), της διανομής και της κριτικής ανάλυσης
ταινιών ντοκιμαντέρ, με θεματολογία σχετική με την πολιτιστική και βιομηχανική κληρονομιά. Έμφαση αποδίδεται στη θεωρία και ιστορία των τεχνών, στο έργο συγκεκριμένων καλλιτεχνών, στις θεματικές ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού, καθώς και στην ευρύτερη σύγχρονη ελληνική και διεθνή πρακτική, που προδιαγράφει συγκεκριμένες νόρμες και φόρμες για την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ πολιτιστικού περιεχομένου.
Α' Εξάμηνο
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 30
Β' Εξάμηνο
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 30
Γ' Εξάμηνο
Σύνολο 30 ECTS
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων του συνόλου των μαθημάτων κάθε εξαμήνου αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για τη λήψη του Δ.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).