Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Οικονομικές Επιστήμες

 

Γιατί έγινε η μεγάλη κρίση του 2008; Πώς γίνεται οι γυναίκες να πληρώνονται ακόμα λιγότερο από τους άνδρες; Και γιατί, ενώ οι χώρες πλουτίζουν, πολλοί άνθρωποι δεν γίνονται πιο ευτυχισμένοι; Αν σου αρέσει να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις και να ψάχνεις τις απαντήσεις, τότε ίσως η Οικονομική Επιστήμη να είναι το κατάλληλο πεδίο για σένα.

Τα Οικονομικά είναι κάτι παραπάνω από αριθμούς και γραφήματα – είναι μια κοινωνική επιστήμη που ασχολείται με το πώς παράγεται, μοιράζεται και χρησιμοποιείται ο πλούτος. Συνδέεται με την πολιτική, τη νομική, τη γεωγραφία, την κοινωνιολογία – και φυσικά με την καθημερινότητά μας. Οι οικονομολόγοι προσπαθούν να βρουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα: πώς να διανέμεται δίκαια το εισόδημα, ποια τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί, πώς να αναπτυχθεί μια οικονομία χωρίς να αφήνει πίσω ανθρώπους ή το περιβάλλον.

Τα Οικονομικά δεν είναι κάτι μακρινό ή μόνο για όσους δουλεύουν σε τράπεζες. Είναι παντού γύρω μας: από την τιμή του κινητού που θες να αγοράσεις, μέχρι το πόσα παίρνεις στο πρώτο σου part-time. Όταν σπουδάζεις Οικονομικά, μαθαίνεις να καταλαβαίνεις γιατί ανεβαίνουν οι τιμές, τι σημαίνει πληθωρισμός, πώς παίρνονται οικονομικές αποφάσεις σε μια επιχείρηση ή ακόμα και σε ένα κράτος.

Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν μαθηματικά, στατιστική και ειδικές τεχνικές (όπως η οικονομετρία – μη σε τρομάζει η λέξη!) για να αναλύουν δεδομένα και να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην οικονομία.

Η βασική ιδέα πίσω από τα Οικονομικά είναι απλή αλλά πανίσχυρη: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά τους περιορισμένους πόρους μας (χρόνο, χρήματα, ενέργεια) για να καλύψουμε ανάγκες και επιθυμίες. Και επειδή οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, κάθε επιλογή που κάνουμε έχει κόστος. Με τα Οικονομικά καταλαβαίνεις τον κόσμο που ζούμε – αλλά και τους κόσμους που μπορούμε να φανταστούμε αν τα πράγματα γίνονταν διαφορετικά.

Η εξίσωση Black–Scholes η πιο σωστά το Black–Scholes–Merton μοντέλο για τη δυναμική εξέλιξη μιας αγοράς παραγώγων (δηλαδή συμβολαίων που βασίζονται στην μελοντική τιμή μιας μετοχής), είναι από τις πιο διάσημες εξισώσεις στα Οικονομικά, με τους δημιουργούς της να βραβεύονται με βραβείο Νόμπελ. Η κοστολόγηση παραγώγων στις χρηματαγορές παλιότερα γίνονταν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, που αποκαλύφθηκαν λανθασμένοι με την ανακάλυψη της εξίσωσης αυτής. Οι Black, Scholes, και Merton, με μεγάλη διορατικότητα και προς έκπληξη όλων, ανακάλυψαν πως η αναμενόμενη απόδοση μιας μετοχής δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψη στην κοστολόγηση συνηθισμένων παραγώγων της μετοχής αυτής. Δηλαδή, ακόμα και αν δύο επενδυτές διαφωνούν για το αν η αξία μιας μετοχής θα αυξηθεί ή θα μειωθεί στο μέλλον, θα πρέπει να κοστολογούν με τον ίδιο τρόπο παράγωγα της μετοχής αυτής.

 Ωστόσο, τα Οικονομικά δεν είναι μόνο ένα μάθημα – είναι ένας κόσμος από έννοιες και εργαλεία που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το χρήμα, οι άνθρωποι και οι αγορές. Στον «πυρήνα» τους βρίσκονται δύο βασικά πεδία:

  • Η Μικροοικονομική μελετά τον τρόπο που λειτουργούν οι μικρότερες μονάδες της οικονομίας: τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι αγορές προϊόντων και οι κάτοχοι παραγωγικών συντελεστών (όπως εργασία, κεφάλαιο κ.λπ.). Δηλαδή: γιατί μια εταιρεία αυξάνει τις τιμές της; Τι σημαίνει προσφορά και ζήτηση; Πώς αποφασίζει ένα άτομο τι να αγοράσει;
  • Η Μακροοικονομική κοιτάει τη «μεγάλη εικόνα». Πώς τα πάει η οικονομία μιας χώρας; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανεργία, τον πληθωρισμό ή την ανάπτυξη; Εξετάζει ακόμη και οικονομικές ενώσεις, όπως η Ευρωζώνη, σαν να ήταν ένας ενιαίος οργανισμός.

Αν σε ενδιαφέρει να δεις πώς εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη, τα Οικονομικά σου δίνουν πολλές επιλογές:​​​​​ από την Οικονομική Ανάπτυξη που ασχολείται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες με χαμηλό εισόδημα, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων που παίρνει τις οικονομικές θεωρίες και τις εφαρμόζει στον πραγματικό κόσμο των εταιρειών μέχρι την Περιβαλλοντική Οικονομία, η οποία εστιάζει στο πώς οι πολιτικές για το περιβάλλον (όπως η μείωση των ρύπων) επηρεάζουν την οικονομία – και το αντίστροφο.

Οικονομικά vs. Διοίκηση Επιχειρήσεων

Το μεγάλο δίλημμα!  Αν προσπαθείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε ένα τμήμα Οικονομικών Επιστημών και ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, δεν είσαι μόνος/η! Πολλοί υποψήφιοι μπερδεύονται, γιατί οι δύο τομείς μοιάζουν – αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Πάμε να τα ξεκαθαρίσουμε:

Τα Οικονομικά εστιάζουν στο «μεγάλο κάδρο»: Πώς θα έπρεπε να οργανώνεται η παραγωγή σε μια κοινωνία; Γιατί κάποιες χώρες είναι πλούσιες και άλλες φτωχές; Πώς θα μπορούσε ένα κράτος να οργανώσει καλύτερα την υγειονομική περίθαλψη ή την εκπαίδευση; Φυσικά, οι οικονομολόγοι μελετούν και τις επιχειρήσεις, αλλά το κάνουν ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου που περιλαμβάνει την κοινωνία και την οικονομία συνολικά.

Η Διοίκηση Επιχειρήσεων, από την άλλη, επικεντρώνεται στο πώς λειτουργεί η ίδια η επιχείρηση. Αν σε ενδιαφέρει το πώς να οργανώνεις την παραγωγή, να πουλάς προϊόντα, να βρίσκεις χρηματοδότηση, να οργανώνεις το ανθρώπινο δυναμικό ή να φτιάχνεις στρατηγική μάρκετινγκ, τότε αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι για σένα.

Οικονομολόγοι με μεγάλη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:

Στην Οικονομική Επιστήμη έχουν αφιερωθεί μεγάλοι οικονομολόγοι, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην διαμόρφωση της πορείας του σύγχρονου κόσμου. Οι οικονομολόγοι επεκτείνουν την έρευνά τους ακόμη και σε κοινωνικά θέματα ή φαινόμενα (όπως το έγκλημα, η φτώχεια, η ευημερία, η συμπεριφορά των νοικοκυριών, ο τρόπος που λαμβάνουμε αποφάσεις (behavioural economics) κτλ.).  H λίστα με τους Οικονομολόγους που έχουν χαραχθεί στην ιστορία για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτεύγματά τους είναι τεράστια. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους που έχουν περάσει από την ανθρωπότητα:

Adam Smith, 1723-1790

O Adam Smith θεωρείται ο ιδρυτής της Οικονομικής. To κλασικό έργο του "Πλούτος των Εθνών" εξακολουθεί να διαβάζεται μέχρι σήμερα. Ο Smith διατύπωσε τη θεωρία του αόρατου χεριού. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, κάθε άτομο, επιδιώκοντας ιδιοτελώς την προαγωγή μόνο του δικού του συμφέροντος είναι σαν να καθοδηγείται από ένα αόρατο χέρι για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.

David Ricardo, 1772-1823

Ο David Ricardo ήταν Άγγλος οικονομολόγος και θεωρείται ένας από τους πατέρες των Κλασικών Οικονομικών. Η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας, τη θεωρία του σχετικού πλεονεκτήματος, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα ωφελείται αν εξειδικευτεί αποκλειστικά στην παραγωγή εκείνου του εμπορεύματος στο οποίο έχει σχετικά υψηλότερη παραγωγικότητα.

Karl Marx, 1818 – 1883

Ο Karl Heinrich Marx ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Είναι κατ' εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, για τη συνεισφορά του στα οικονομικά των αγορών εργασίας. Έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις τόσο της Κύπρου, όσο και τις Ελλάδας σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Alfred Marshall, 1842-1924

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο σπουδαίος οικονομολόγος Alfred Marshall συνέβαλε σημαντικά στη σφυρηλάτηση των εργαλείων της προσφοράς και ζήτησης που χρησιμοποιούμε σήμερα. Ο Marshall παρατήρησε ότι στη βραχυχρόνια περίοδο, οι μεταβολές της ζήτησης προκαλούν μεγαλύτερες προσαρμογές της τιμής και μικρότερες προσαρμογές της ποσότητας σε σύγκριση με τη μακροχρόνια περίοδο.

John Keynes, 1883-1946

Ο Άγγλος John Maynard Keynes θεωρείται ο σπουδαιότερος ίσως οικονομολόγος του 20ου αιώνα. Δημιούργησε τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Το έργο του "Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος" (1936) επηρέασε βαθιά την οικονομική σκέψη και την οικονομική πολιτική. Σε αυτό υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν είναι τέλεια ανταγωνιστική γι΄ αυτό και ο κρατικός παρεμβατισμός είναι απαραίτητος για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπισε ο δυτικός κόσμος μετά το μεγάλο κραχ (1929).

Milton Friedman, 1912-2006

Ο Milton Friedman ήταν επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος στατιστικολόγος και συγγραφέας που τιμήθηκε το 1976 με το Νόμπελ Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 υποστήριξε μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική που έγινε γνωστή ως «μονεταρισμός». Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, υποστήριζε ότι η τελευταία μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και ότι λειτουργεί καλύτερα χωρίς κρατική παρέμβαση.

Kenneth Arrow, 1921-2017

Υπήρξε ο νεότερος οικονομολόγος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Οικονομίας το 1972. Η αναλυτική του θεωρία με τη χρήση πολλών μαθηματικών και στατιστικών μεθόδων συντέλεσε στην κατανόηση πλήθους οικονομικών αλλά και κοινωνικών μεγεθών και προβλημάτων του αιώνα που πέρασε. Δεν περιορίστηκε στις μαθηματικές εξηγήσεις των προβλημάτων. Προχώρησε στη θεμελίωση οικονομικής άποψης για τη διάρθρωση των κοινωνιών, την «θεωρία του αδυνάτου» που σε πολιτική αντιστοίχιση απορρίπτει τα δικτατορικά μοντέλα και καλεί τα δημοκρατικά να δώσουν το βάρος στην έννοια της οργάνωσης των κοινωνιών, ώστε η απεικόνιση των προτιμήσεων των πολιτών να γίνεται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

Εδώ, μπορεί να δει κανείς όλους τους οικονομολόγους που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά και επηρέασαν την οικονομική σκέψη και οικονομική πολιτική

 

 

«Οι οικονομολόγοι δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί». Αυτή η φράση ανήκει στον Καναδό οικονομολόγο John Kenneth Galbraith, ο οποίος σε μία στιγμή αυτοκριτικής συμπυκνώνει την έννοια της συνεχούς αναζήτησης και αμφισβήτησης που οφείλει να διακρίνει έναν οικονομολόγο, ακόμα κι αν έχει γράψει συγγράμματα όπως "Η Κοινωνία της Αφθονίας" και "Το Βιομηχανικό Κράτος" κι έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπως ο Galbraith. Αν λοιπόν, σου αρέσει να ψάχνεις το “γιατί” πίσω από αυτό που φαίνεται “προφανές”, τότε ίσως να έχεις κάτι από οικονομολόγο μέσα σου.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσεις Οικονομικά:

Γιατί τα Οικονομικά εξηγούν τον κόσμο: Τα Οικονομικά δεν είναι απλώς ένα μάθημα – είναι ένας τρόπος να κατανοήσεις τον κόσμο γύρω σου. Μελετούν την κατανομή του πλούτου, την παραγωγή αγαθών, τις κρίσεις, την ανεργία, τις επενδύσεις και πολλά ακόμα φαινόμενα που δεν είναι απλά θεωρία – είναι η ζωή σου, το σήμερα και το αύριο σου. Μέσα από τα Οικονομικά, μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργούν όχι μόνο οι αγορές, αλλά και ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός.


Γιατί σου δίνουν δεξιότητες που “μετράνε”: Το πτυχίο στα Οικονομικά είναι σαν ένας πολυεργαλείο. Σου μαθαίνει να διαβάζεις δεδομένα, να εντοπίζεις τάσεις, να βγάζεις συμπεράσματα, να επιχειρηματολογείς με στοιχεία. Αναπτύσσεις κριτική σκέψη, λύνεις προβλήματα με βάση τη λογική αλλά και την κοινωνική επίγνωση, αποκτάς εμπορική αντίληψη και χρησιμοποιείς τεχνολογικά εργαλεία που είναι περιζήτητα σε κάθε επάγγελμα. Δεν είναι τυχαίο που οι απόφοιτοι Οικονομικών ταιριάζουν και σε οικονομικές θέσεις και σε στρατηγικές θέσεις decision making. Με απλά λόγια: τα Οικονομικά σε εκπαιδεύουν να σκέφτεσαι με ακρίβεια, βάθος και σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο.


Γιατί έχεις πολλές επιλογές μετά: Με ένα πτυχίο Οικονομικών δεν περιορίζεσαι σε μία επαγγελματική διαδρομή – αντίθετα, ανοίγονται πολλοί δρόμοι: μπορείς να εργαστείς σε τράπεζες, επιχειρήσεις, start-ups, υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς, συμβουλευτικές εταιρείες, ΜΚΟ, ακόμη και στην εκπαίδευση ή την έρευνα. Ειδικά αν επιλέξεις να συνεχίσεις με μεταπτυχιακές σπουδές, οι επιλογές σου διευρύνονται ακόμα περισσότερο: από Χρηματοοικονομικά και Στατιστική μέχρι Δημόσια Πολιτική, Ανάπτυξη ή Περιβαλλοντική Οικονομία. Και το σημαντικότερο; Το πτυχίο σου αναγνωρίζεται διεθνώς και μπορεί να σε πάει εύκολα και εκτός συνόρων – αν το θελήσεις.

 

 Δείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών Ελλάδας και Κύπρου στις Οικονομικές Επιστήμες εδώ.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη . Οι αποφάσεις της τράπεζας, όπως για παράδειγμα το επιτόκιο δανεισμού σε Ευρώ των τραπεζών της Ευρωζώνης (εφόσον διαθέτουν κατάλληλες εγγυήσεις, όπως ομόλογα υψηλής ποιότητας), ή το ύψος των συναλαγματικών αποθεμάτων, ή ακόμα και η επίβλεψη του εποπτικού ρόλου των κεντρικών τραπεζών των κρατών, την καθιστούν διαχειριστή του Ευρώ (και γενικά της νομισματικής πολιτική της Ευρωζώνης) και εγγυητή της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήμάτος.

Ένας/μία απόφοιτος/η Οικονομικών δεν περιορίζεται σε έναν μόνο τύπο καριέρας. Τα Οικονομικά είναι ένα από τα πιο «ευέλικτα» πτυχία, γιατί σου προσφέρουν δεξιότητες που ζητούνται σε πολλούς τομείς — και σε Ελλάδα και σε εξωτερικό. Μάλιστα, με την κατάλληλη εξειδίκευση και περαιτέρω σπουδές, ένας κάτοχος πτυχίου Οικονομικών μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική και επιτυχημένη πορεία σε τομείς όπως:

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Οικονομικών:

  • Οικονομική Ανάλυση & Έρευνα
  • Τραπεζική & Χρηματοοικονομικά
  • Λογιστική & Ελεγκτική
  • Επιχειρηματικότητα & Συμβουλευτική
  • Business Analytics
  • Ανθρώπινοι Πόροι & Μάρκετινγκ
  • Δημόσιος Τομέας
  • Εκπαίδευση & Ακαδημαϊκή Καριέρα
  • Άλλα δημιουργικά επαγγέλματα με οικονομικό υπόβαθρο

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Οικονομικών:

Καριέρα ως Οικονομολόγος

Μία από τις βασικές επαγγελματικές διεξόδους για τους αποφοίτους Οικονομικών είναι η καριέρα του Οικονομολόγου. Πρόκειται για έναν ρόλο που συνδυάζει ανάλυση, έρευνα και στρατηγική σκέψη. Ο επαγγελματίας Οικονομολόγος παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας, αναλύει δεδομένα και τάσεις, ερμηνεύει οικονομικούς δείκτες και διαμορφώνει προβλέψεις για το μέλλον. Παράλληλα, συντάσσει εκθέσεις και παρουσιάζει τα συμπεράσματά του σε πελάτες ή οργανισμούς, προσφέροντας συμβουλές που επηρεάζουν την οικονομική ή δημόσια πολιτική.

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό με επιτυχία, χρειάζεται όχι μόνο πτυχίο Οικονομικών, αλλά και περαιτέρω εξειδίκευση – συχνά μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στην Οικονομική Ανάλυση, τη Δημόσια Πολιτική ή τα Μακροοικονομικά. Απαραίτητες θεωρούνται επίσης δεξιότητες όπως η ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, η εξοικείωση με εργαλεία όπως το Excel ή στατιστικά προγράμματα, καθώς και η ικανότητα να παρουσιάζει κανείς πολύπλοκα θέματα με σαφή και κατανοητό τρόπο.

Οι επαγγελματικές δυνατότητες είναι ευρείες και περιλαμβάνουν τη σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα (όπως υπουργεία, η Τράπεζα της Ελλάδος ή η ΕΛΣΤΑΤ), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες και ασφαλιστικές, σε συμβουλευτικές εταιρείες, σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα), σε think-tanks και ερευνητικά κέντρα ή ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  • Η διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία και η δυνατότητα να ερμηνεύει κάποιος το "γιατί" πίσω από τους αριθμούς, είναι κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία στο συγκεκριμένο επάγγελμα.
     

Καριέρα στον τομέα της Τραπεζικής

Η καριέρα στον τομέα της Τραπεζικής αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επαγγελματικές επιλογές για τους αποφοίτους Οικονομικών, καθώς συνδυάζει σταθερότητα, προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης και, σε πολλές περιπτώσεις, υψηλό επίπεδο αμοιβών.

  • Οι οικονομολόγοι που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παροχή συμβουλών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις μέχρι την εκτίμηση επενδυτικών ευκαιριών και τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. Οι θέσεις που είναι ανοιχτές σε πτυχιούχους Οικονομικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον οικονομικό σχεδιασμό, την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, την ανάλυση χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη συμβουλευτική επενδύσεων, τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαχείριση κινδύνου (risk management).

Η εργασία σε αυτόν τον τομέα απαιτεί άνεση με τους αριθμούς, καλή γνώση εργαλείων ανάλυσης (όπως Excel, Power BI ή εξειδικευμένα τραπεζικά λογισμικά), αλλά και ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς ο/η οικονομολόγος καλείται να εξηγεί πολύπλοκα χρηματοοικονομικά ζητήματα με σαφήνεια στους πελάτες ή στους συναδέλφους του.

  • Ανάλογα με την εξειδίκευση και την εμπειρία, οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να απασχοληθούν σε εμπορικές ή επενδυτικές τράπεζες, σε πιστωτικά ιδρύματα, σε εταιρείες leasing, factoring ή ακόμα και σε διεθνή τραπεζικά ιδρύματα με έδρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μια καριέρα στην τραπεζική μπορεί να ξεκινήσει από έναν ρόλο εξυπηρέτησης πελατών και να εξελιχθεί σε ανώτερες θέσεις στρατηγικού σχεδιασμού, οικονομικής ανάλυσης ή διοίκησης
     

Καριέρα στον τομέα της Λογιστικής και Ελεγκτικής

 Η Λογιστική αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς και δομημένους τομείς απασχόλησης για τους αποφοίτους Οικονομικών. Αν και το πτυχίο Οικονομικών προσφέρει μια πολύ καλή βάση, απαιτείται συχνά περαιτέρω εξειδίκευση και επαγγελματικά προσόντα για την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος. Η καριέρα μπορεί να ξεκινήσει από θέση βοηθού λογιστή ή εκπαιδευόμενου σε κάποια επιχείρηση ή λογιστικό γραφείο, και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ρόλους όπως φοροτεχνικός, λογιστικός διευθυντής, επιχειρησιακός σύμβουλος ή εσωτερικός ελεγκτής.

  • Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τους υπαλλήλους τους, όπως τον διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) ή άλλες αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

 
Το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η ηλεκτρονική διαπραγμάτευση μετοχών γίνεται μέσω ηλεκτρονικών αγορών όπου όλο και συχνότερα οι εντολές αγοράς και πώλησης δίνονται από προγράμματα software, που ακολουθούν τη στρατηγική με την οποία τους προγραμμάτισε ο δημιουργός τους. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να αντιδράσουν σε οικονομικές και πολιτικές ειδήσεις και αλλαγές στην αγορά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, πριν ένας άνθρωπος έχει την ευκαιρία να διαβάσει έστω και μία λέξη κειμένου. Το πλεονέκτημά τους απέναντι σε άνθρωπους στις περιπτώσεις αυτές είναι συντριπτικό.

Η καθημερινότητα ενός επαγγελματία στη Λογιστική περιλαμβάνει την παρακολούθηση και καταγραφή των οικονομικών συναλλαγών μιας επιχείρησης, την κατάρτιση ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων, την ανάλυση κόστους και την ερμηνεία οικονομικών δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων. Το αντικείμενο έχει εφαρμογή σε όλους τους κλάδους της αγοράς, από τη βιομηχανία και το εμπόριο, μέχρι τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τους φορείς του δημοσίου.

  • Η επιτυχία στον χώρο αυτό προϋποθέτει ισχυρές αναλυτικές ικανότητες, πολύ καλή γνώση μαθηματικών, λογιστικών αρχών και πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του λογιστή στην Ελλάδα, απαιτείται εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) και η απόκτηση σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΕΕ, εδώ

Η Ελεγκτική αποτελεί συγγενή και ταυτόχρονα εξειδικευμένο κλάδο της Λογιστικής. Αντικείμενό της είναι η εξωτερική αξιολόγηση των λογιστικών βιβλίων και των οικονομικών καταστάσεων μιας επιχείρησης. Οι ελεγκτές – και ειδικότερα οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές (ΟΕΛ) – ελέγχουν αν οι οικονομικές πληροφορίες μιας εταιρείας ανταποκρίνονται στις ισχύουσες νομοθετικές και λογιστικές διατάξεις.

  • Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος, καθώς παρέχουν εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας προς επενδυτές, μετόχους και δημόσιες αρχές. Για να αποκτήσει κάποιος την άδεια άσκησης επαγγέλματος ΟΕΛ, θα πρέπει να επιτύχει στις εξετάσεις του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).

Καριέρα στον τομέα του Επιχειρείν και της Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής

Οι οικονομολόγοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, συμβάλλουν στη χάραξη στρατηγικής, στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας και στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Απόφοιτοι Οικονομικών μπορούν να εργαστούν σε μεγάλες ή μεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμούς, συμβουλευτικές εταιρείες, καθώς και σε ρόλους που απαιτούν συστηματική οικονομική έρευνα.

  • Ο ρόλος του οικονομικού ερευνητή ή αναλυτή απαιτεί εις βάθος κατανόηση των οικονομικών θεωριών και μοντέλων, καθώς και ικανότητα σύνθεσης δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το επάγγελμα αυτό συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και απευθύνεται σε άτομα με δυνατές αναλυτικές δεξιότητες, μαθηματική σκέψη και ικανότητες επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Ενδέχεται να εργάζονται σε τμήματα στρατηγικής, ανάπτυξης, οικονομικού σχεδιασμού ή και στην έρευνα αγοράς.

Μια ακόμη δυναμική επιλογή είναι η καριέρα στον τομέα της επιχειρηματικής συμβουλευτικής. Εδώ, ο οικονομολόγος είτε εργάζεται εσωτερικά σε έναν οργανισμό είτε δρα ως εξωτερικός σύμβουλος, εξυπηρετώντας πολλούς πελάτες ταυτόχρονα. Παρέχει υπηρεσίες όπως: ανάλυση και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, σχεδιασμός επιχειρηματικής στρατηγικής, υποστήριξη σε θέματα εταιρικής χρηματοδότησης, δημιουργία οικονομοτεχνικών αναφορών και μοντέλων.

  • Η εξειδίκευση σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η διαχείριση κινδύνων και οι σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. data analytics) είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτούς τους ρόλους. Επίσης, η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές και τις επιχειρηματικές πρακτικές θεωρείται απαραίτητη.

Απόφοιτοι Οικονομικών μπορούν να απορροφηθούν: σε τμήματα στρατηγικής και ανάπτυξης επιχειρήσεων, σε συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες (π.χ. Big Four), σε incubators/startup hubs ως μέντορες ή σύμβουλοι καινοτομίας, ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες σε θέματα οικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης.

Καριέρα στον Δημόσιο τομέα

Το πτυχίο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και αποδεκτό σε πλήθος τομέων του δημόσιου τομέα, από την οικονομική διαχείριση και τον φορολογικό έλεγχο, έως τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οικονομολόγοι εργάζονται σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες επιχειρήσεις, ελεγκτικούς φορείς και ανεξάρτητες αρχές.

  • Ένας/μία οικονομολόγος στο Δημόσιο μπορεί να συμμετέχει σε: φορολογικούς και δημοσιονομικούς ελέγχους, οικονομικό σχεδιασμό κρατικών υπηρεσιών, ανάλυση κινδύνου και εκτιμήσεις κόστους, σχεδιασμό ενεργειακών ή κοινωνικών πολιτικών, υποστήριξη της χάραξης δημόσιας πολιτικής και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συμμετοχή σε επιτροπές για προμήθειες, διαγωνισμούς και αξιολογήσεις.

Οι τομείς στους οποίους υπάρχει ζήτηση περιλαμβάνουν τη φορολογία, τις εμπορικές και συγκοινωνιακές υπηρεσίες, την ενέργεια, τη διαχείριση αποβλήτων, τις κρατικές δαπάνες και την οικονομική διαφάνεια. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, η ζήτηση για καταρτισμένους οικονομολόγους στο Δημόσιο έχει αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών περιορισμών και της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση πόρων.


Η πρόσβαση στον Δημόσιο Τομέα γίνεται μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Οι πτυχιούχοι Οικονομικών  εντάσσονται στην ειδικότητα ΠΕ Οικονομικού.

  •  Η γνώση ξένων γλωσσών, η χρήση Η/Υ και τα επιπλέον προσόντα (π.χ. μεταπτυχιακά, εμπειρία) συχνά ενισχύουν τη μοριοδότηση και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Καριέρα στον τομέα της Αναλυτικής των Επιχειρήσεων (Business analytics)

Η Αναλυτική των Επιχειρήσεων είναι ένας σύγχρονος και ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος, στον οποίο οι οικονομικές γνώσεις συναντούν τα δεδομένα και την τεχνολογία. Ο επαγγελματίας σε αυτόν τον τομέα αναλύει δεδομένα, εντοπίζει τάσεις, προβλέπει συμπεριφορές και βοηθά τις επιχειρήσεις να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις με βάση τεκμηριωμένες πληροφορίες.

  • Οι οικονομολόγοι με εξειδίκευση στα Business Analytics χρησιμοποιούν στατιστικά και πληροφοριακά εργαλεία για να εξετάσουν πολύπλοκα και μεγάλα σύνολα δεδομένων (Big Data), που προέρχονται από αγορές, πελάτες, ψηφιακές πλατφόρμες ή ακόμα και από αισθητήρες (Internet of Things). Παράγουν αναφορές, κάνουν προβλέψεις και σχεδιάζουν τρόπους για τον εντοπισμό ή και τη μείωση χρηματοοικονομικών κινδύνων, ενισχύοντας τη λήψη αποφάσεων σε διοικητικό ή επενδυτικό επίπεδο.


Για να επιτύχει κάποιος στον συγκεκριμένο κλάδο, απαιτείται: πολύ καλή γνώση μαθηματικών και στατιστικής, εξοικείωση με λογισμικά ανάλυσης δεδομένων (όπως Python, R, Power BI, Tableau, SQL), κατανόηση των οικονομικών και επιχειρησιακών διαδικασιών, ικανότητα να «μεταφράζει» αριθμούς και αναλύσεις σε κατανοητές και πρακτικές προτάσεις για μη ειδικούς, αναλυτική και στρατηγική σκέψη.
 

 Η μόλυνση είναι ένα παράδειγμα αποτυχίας μιας αγοράς, που οφείλεται στο οικονομικό φαινόμενο της Τραγωδίας των Κοινών (tragedy of the commons). Το φαινόμενο αυτό προκύπτει όταν οι αποφάσεις μας φέρνουν κέρδος, αλλά μεταβιβάζουμε το κόστος κυρίως σε άλλους, οδηγώντας σε διαστρέβλωση των τιμών. Οικονομολόγοι συμβουλεύουν κυβερνήσεις και οργανισμούς για τον έλεγχο τέτοιων φαινομένων. Συγκεκριμένα για το πρόβλημα της μόλυνσης, έχουν προταθεί από οικονομολόγους τόσο φόροι διοξειδίου του άνθρακα όσο και συστήματα εμπορίας εκπομπών ρίπων.

Οι ειδικοί στην Αναλυτική των Επιχειρήσεων μπορούν να απασχοληθούν: σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε startup τεχνολογίας, σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε ερευνητικά κέντρα και εταιρείες market research, ή ακόμα και ως freelancers που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες data analysis και οικονομικής πρόβλεψης.

  • Η Αναλυτική των Επιχειρήσεων είναι μια ιδανική επιλογή για οικονομολόγους που αγαπούν τους αριθμούς, τα δεδομένα και την τεχνολογία — και θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων του μέλλοντος.
     

Καριέρα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και του Μάρκετινγκ


Εκτός από αριθμούς και αναλύσεις, οι σπουδές Οικονομικών ανοίγουν δρόμους και προς πιο «ανθρώπινους» ή δημιουργικούς τομείς, όπως η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (HR) και το Μάρκετινγκ. Με την κατάλληλη εξειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδών, ένας απόφοιτος Οικονομικών μπορεί να εξελιχθεί σε στέλεχος που διαχειρίζεται ανθρώπινα ταλέντα ή σχεδιάζει δυναμικές στρατηγικές επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων.

  • Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού επικεντρώνεται στη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα, που αποτελεί τον πυρήνα κάθε επιχείρησης. Ο/η επαγγελματίας στον τομέα αυτό αναλαμβάνει: την προσέλκυση και επιλογή προσωπικού, την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αξιολόγηση απόδοσης, τη διαχείριση αμοιβών και παροχών, την ενίσχυση του εργασιακού κλίματος και των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

Ο ρόλος αυτός απαιτεί κατανόηση της οργανωσιακής δομής, ευαισθησία σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων, και στρατηγική σκέψη για την αξιοποίηση των ταλέντων μιας επιχείρησης.

  • Το Μάρκετινγκ είναι ο κόσμος της δημιουργικότητας και της στρατηγικής. Αφορά το πώς οι επιχειρήσεις κατανοούν τις ανάγκες των πελατών τους και δημιουργούν, προωθούν και διανέμουν προϊόντα ή υπηρεσίες με τρόπο που έχει αξία — όχι μόνο για την αγορά, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Ο ρόλος του οικονομολόγου εδώ μπορεί να συνδυάσει: την ανάλυση καταναλωτικής συμπεριφοράς, την έρευνα αγοράς, την τιμολογιακή πολιτική, τη στρατηγική branding και επικοινωνίας, τον σχεδιασμό προϊόντων ή καμπανιών.

Με οικονομικές γνώσεις ως βάση, ο/η απόφοιτος/η αποκτά το πλεονέκτημα να συνδυάζει δημιουργικές ιδέες με ανάλυση δεδομένων και στρατηγικό σχεδιασμό.

Και οι δύο αυτοί κλάδοι προσφέρουν ευκαιρίες σε: μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές, startups και δημιουργικές εταιρείες, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, φορείς του δημοσίου ή του μη κερδοσκοπικού τομέα (NGOs), ή και ως freelancers σε ειδικά έργα HR ή Marketing strategy.

Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης

 Μία ακόμα επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους Οικονομικών είναι η διδασκαλία, κυρίως στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν και οι θέσεις είναι σχετικά περιορισμένες, αποτελούν σημαντικό και σταθερό πεδίο απασχόλησης, ειδικά μέσω των ετήσιων προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών.

  • Οι οικονομολόγοι μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές/τριες σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, κατόπιν συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ — είτε με γραπτό διαγωνισμό, είτε με σύστημα μοριοδότησης (προσοντολόγιο). Οι υποψήφιοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 80 Οικονομίας.

Εκτός από τον δημόσιο τομέα, οι απόφοιτοι/ες Οικονομικών μπορούν να εργαστούν:

  • σε ιδιωτικά σχολεία,
  • σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης,
  • σε ΙΕΚ και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Καριέρα σε άλλα επαγγέλματα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των σπουδών στα Οικονομικά είναι η ευελιξία. Οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά ένας/μία απόφοιτος/η μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ακόμα και σε εκείνους που με την πρώτη ματιά φαίνονται «εκτός πεδίου».

Από πιο παραδοσιακές επιλογές, όπως:

  • χρηματιστής,
  • ασφαλιστικός σύμβουλος,
  • διευθυντής επιχειρήσεων,
  • merchandiser λιανικού εμπορίου,
  • πωλητής ή
  • στατιστικολόγος,

μέχρι πιο εναλλακτικές ή διατομεακές διαδρομές, όπως:

  • πληροφορική,
  • δημοσιογραφία και οικονομικό ρεπορτάζ,
  • δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία,
  • κοινωνική και καταναλωτική έρευνα,
  • ναυτιλιακά,
  • τουρισμός και φιλοξενία,
  • διοίκηση υπηρεσιών υγείας ή
  • πολιτιστική διαχείριση.

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και η δυνατότητα ενός οικονομολόγου να προσαρμόζεται και να βρίσκει νέες εφαρμογές των γνώσεών του είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον κλάδο στον οποίο επιθυμεί να εξειδικευτεί, ένας/μία απόφοιτος/η Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε πληθώρα αντικειμένων. Ενδεικτικά:

  • Οικονομικά & Εφαρμοσμένα Οικονομικά
  • Χρηματοοικονομική & Τραπεζική
  • Λογιστική & Ελεγκτική
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
  • Ανθρώπινοι Πόροι
  • Μάρκετινγκ & Δημόσιες Σχέσεις
  • Διοίκηση Αγροδιατροφικού Τομέα
  • Στατιστική & Κοινωνική Έρευνα
  • Αναλογιστική Επιστήμη
  • Κοινωνική Πολιτική
  • Ναυτιλιακές Σπουδές
  • Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
  • Εκπαίδευση / Εκπαίδευση Ενηλίκων
  • Business Analytics
  • Πληροφορική (ειδικά προγράμματα για μη πληροφορικούς)
  • Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
  • Δημόσια Διοίκηση & Πολιτική
  • Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σπουδές

Η επιλογή του μεταπτυχιακού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξειδίκευση ή τη «στροφή» που μπορεί να κάνει ένας οικονομολόγος στην καριέρα του.
 

 

 

Οικονομικές Επιστήμες

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). Δείτε περισσότερα, εδώ.

International Federation of Accountants (IFAC). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο