Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Κοινωνικές Σπουδές

 

Η Κοινωνιολογία είναι η μελέτη των ανθρώπινων κοινωνικών σχέσεων και θεσμών. Οι τομείς της Κοινωνιολογίας ποικίλλουν: από την οικογένεια μέχρι το κράτος, από την εγκληματολογία μέχρι τη θρησκεία, από τις φυλετικές διακρίσεις και την κοινωνική τάξη μέχρι την κοινωνική σταθερότητα και τις ριζικές αλλαγές σε ολόκληρες κοινωνίες.

Η Κοινωνιολογία παρέχει στοιχεία, με βάση τη συστηματική έρευνα, για να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι κοινωνικές δυνάμεις και πώς μπορούν να δημιουργήσουν προσωπική τύχη ή ατυχία. Προσφέρει γνώσεις για νέα κοινωνικά φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση, ο εκσυγχρονισμός, η μετανάστευση, η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Εμπλουτίζει τη συνείδησή μας και μας βοηθά να επιλύσουμε προβλήματα και να συμβάλλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας και της επιστήμης.

Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος C. Wright Mills εισήγαγε τον όρο «κοινωνιολογική φαντασία» για να περιγράψει την ικανότητα να βλέπουμε τη σύνδεση ανάμεσα στα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα και τις προσωπικές τους συνέπειες στη ζωή μας. Τα προσωπικά μας προβλήματα μπορεί να οφείλονται στις δικές μας επιλογές, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα κοινωνικών δυνάμεων πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Η κοινωνιολογική φαντασία μάς βοηθά να κατανοήσουμε αυτή τη διαφορά. ​​​​​​ O Πολωνός ανθρωπολόγος Bronisław Kasper Malinowski αναγνωρίζεται ευρέως ως ο θεμελιωτής της κοινωνικής ανθρωπολογίας και συγκεκριμένα της συμμετοχικής παρατήρησης ως μεθόδου εθνογραφικής επιτόπιας έρευνας.

Τα προπτυχιακά προγράμματα στην Κοινωνιολογία καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η κλασική και σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία, η εφαρμοσμένη κοινωνιολογία και η εμπειρική έρευνα. Περιλαμβάνουν μαθήματα όπως ιστορική συγκριτική ανάλυση, κοινωνικές θεωρίες, κοινωνική πολιτική, πολιτική κοινωνιολογία, αστική κοινωνιολογία, κοινωνιολογία του πολιτισμού, κοινωνιολογία των θεσμών, πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινωνική ψυχολογία, κοινωνιολογία της εργασίας, κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και θέματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα,  οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους διδάσκονται μεθόδους και τεχνικές ποιοτικής και ποσοτικής κοινωνικής έρευνας, στατιστική και κοινωνική δημογραφία.

Παράλληλα, η Κοινωνική ανθρωπολογία, ως κλάδος της ανθρωπολογίας, εστιάζει στη μελέτη των ανθρώπινων πολιτισμών, των παραδόσεων, των εθίμων και των κοινωνικών δομών διαφόρων κοινωνιών. Εξετάζει πώς οι άνθρωποι ζουν, σκέφτονται και οργανώνονται σε διάφορα πολιτιστικά πλαίσια, προσφέροντας βαθύτερη κατανόηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και των κοινωνικών δεσμών. Η κοινωνική ανθρωπολογία και η κοινωνιολογία συχνά συνεργάζονται, συνδυάζοντας τις προσεγγίσεις τους για να αναλύσουν τα πολύπλοκα κοινωνικά φαινόμενα και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των ανθρώπινων κοινωνιών.

Το πρόγραμμα σπουδών της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας επικεντρώνεται στη μελέτη των ανθρώπινων πολιτισμών, των κοινωνικών δομών και των συμπεριφορών σε διάφορα πολιτισμικά πλαίσια.  Εξετάζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η θρησκεία, η οικονομία, η υγεία, η τεχνολογία, το φύλο και η μετανάστευση, προσφέροντας πλούσιο υλικό και πολλές επιλογές για εξειδίκευση. Περιλαμβάνει μαθήματα όπως κλασικές και σύγχρονες ανθρωπολογικές θεωρίες, εθνογραφική έρευνα και τεχνικές, ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους έρευνας και συγκριτική πολιτισμική ανάλυση εξοπλίζοντας τους/τις φοιτητές/τριες με τις γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για να αναλύουν και να κατανοούν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κοινωνιών και πολιτισμών. Επίσης, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι φοιτητές/τριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρακτική άσκηση σε έρευνα πεδίου, να εμπλακούν σε ερευνητικά προγράμματα και έργα, και να αναπτύξουν διπλωματική εργασία βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα.

 

 

«Οι μαθητές μου συχνά με ρωτούν "Τι είναι η κοινωνιολογία;" Και τους λέω: "Είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα διαμορφώνονται από πράγματα που δεν βλέπουν"». Αυτή η φράση ανήκει στον κοινωνιολόγο Sam Richards και δείχνει τη μαγεία της επιστήμης της κοινωνιολογίας. 

 Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσεις Κοινωνιολογία ή Κοινωνική Ανθρωπολογία:

Νικόλας Χρηστάκης: ο Έλληνας κοινωνιολόγος-βιολόγος, καθηγητής του Γέιλ, που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό “Time” ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πρωτοπόρος της βιοκοινωνικής επιστήμης, της υπολογιστικής κοινωνικής επιστήμης και διαφόρων άλλων σύγχρονων τομέων. Η φύση της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας: Ένα από τα βασικά οφέλη αυτών των επιστημών είναι η απόκτηση  μεγαλύτερης κατανόησης της περίπλοκης και συγκεχυμένης φύσης των ανθρώπων και των κοινωνιών που δημιουργούμε. Οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται, οι νέες τεχνολογίες επιλύουν αλλά και δημιουργούν νέα προβλήματα, και η ανθρώπινη συμβίωση στην εποχή της πληροφορίας αποτελεί σημαντικό πεδίο σπουδής, ανάλυσης και εφαρμογής των κοινωνικών επιστημών. Η επιστήμη της Κοινωνιολογίας μας εξοπλίζει με εφόδια για να κατανοούμε τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και για να παρέμβουμε ως επιστήμονες και ως πολίτες για να βελτιώσουμε την κοινωνία. Η Κοινωνική Ανθρωπολογία, από την άλλη, εστιάζει στην κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών και των κοινωνικών δομών, προσφέροντας βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και των δυναμικών της. ​​​​​​

Υψηλό επίπεδο ικανοποίησης: Η πλειοψηφία των φοιτητών/τριών Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι/ες από τις σπουδές τους. Αυτά τα πεδία είναι γεμάτα προκλήσεις και απαιτούν αρκετή προσπάθεια στις σπουδές. Το αντάλλαγμα, ωστόσο, αξίζει την προσπάθεια. Η εκπαίδευση στις κοινωνικές επιστήμες προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και εμπλουτίζουν την προσωπική και επαγγελματική ζωή των φοιτητών/τριών.

Δεξιότητες: Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σπουδών Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς εργασίας. Επιπλέον, αυτές οι επιστήμες προσφέρουν πολλές επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των επιλογών καριέρας. Οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε οργανισμούς της τοπικής κοινωνίας, ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα κ.ά., κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία. Οι γνώσεις από την Κοινωνική Ανθρωπολογία, συγκεκριμένα, ενισχύουν την ικανότητα των φοιτητών/τριών να κατανοούν και να διαχειρίζονται την πολιτισμική ποικιλομορφία, κάτι που είναι πολύτιμο σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

 

 

Τμήματα Κοινωνιολογίας

Ελλάδα

 

Kύπρος

 

Tμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας:

 

 

 

Αν θέλεις να σπουδάσεις Κοινωνιολογία ή Κοινωνική Ανθρωπολογία, τότε οι προοπτικές για μια λαμπρή καριέρα εκτείνονται σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής από την πολιτική μέχρι και την εκπαίδευση. Οι προοπτικές αυτές είναι διαθέσιμες στους/στις πτυχιούχους Κοινωνιολογίας, παρ' όλα αυτά, κάποιες θέσεις χρειάζονται περαιτέρω σπουδές όπως μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση. Μα ακόμη και όσοι ρόλοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το πτυχίο, συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να είσαι σε θέση να εξελιχθείς και να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα.  

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας/μία απόφοιτος/η  

  • Καριέρα στην Κοινότητα και τους Νέους
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Καριέρα στις Επιχειρήσεις
  • Καριέρα στο Marketing και τη Δημοσιογραφία
  • Καριέρα στην Πολιτική, τον Ακτιβισμό και τις Φιλανθρωπίες

 
Ακολουθεί μια πιο αναλυτική περιγραφή  

Καριέρα στον τομέα των Κοινοτήτων και της Νεολαίας
 
Η συμβολή στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινοτήτων και της νεολαίας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την καριέρα σου ως Κοινωνιολόγος ή ως Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Η κοινωνική ευημερία των νέων και των ευάλωτων ατόμων καθώς και της ευρύτερης κοινότητας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι η βασική μέριμνα σε μία τέτοια καριέρα. Συχνά, αυτός ο ρόλος έχει στενή σχέση με την κοινωνική πολιτική, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική φροντίδα, την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, τη φτώχεια, την αποκατάσταση και την υγειονομική περίθαλψη. 

Οι σπουδές  σου σε βοηθούν να αναπτύξεις ευρεία γνώση που απαιτείται για να εργαστείς για την κοινότητα ενώ παράλληλα μαθαίνεις και τους τρόπους που οι νόμοι επηρεάζουν την κοινωνία και τους δεσμούς με αυτήν. Οι πιο συνηθισμένοι ρόλοι σε σχέση με τις κοινότητες και τη νεολαία περιλαμβάνουν κυρίως θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ, ως σύμβουλος ή υποστηρικτής ευάλωτων ομάδων σε προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων σε τοπικά συμβούλια, ομάδες δράσης και εθελοντικές οργανώσεις, συνεργασία με επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ή τέλος την εργασία σε προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας και την παροχή ευκαιριών επανένταξης στην αγορά εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής ισότητας.


 
Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης

Οι απόφοιτοι/ες Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μπορούν να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον κλάδο ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών μετά από την συμμετοχή σε σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις).

     
 Στον κλάδο ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών εντάσσονται όσοι/ες κατέχουν Πτυχίο Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με κατεύθυνση Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή Πτυχίο Νομικής ή Πολιτικής Επιστήμης ή Πολιτικών Επιστημών ή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ή Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Παν/μίου κτηθέν μέχρι 30/6/1984 ή Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Παν/μίου κατεύθυνσης Δημοσίων Θεσμών (εισαχθέντες/-είσες από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 και εφεξής) ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (από το Μάιο του 2008) με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία, ή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κατεύθυνσης Πολιτικής Επιστήμης της ημεδαπής, ή ισότιμο και αντίστοιχο ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο πτυχίο της αλλοδαπής.

 Οι υποψήφιοι, κάτοχοι των παραπάνω τίτλων που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης.

Επιπλέον, 

Οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακή εξειδίκευση

  • στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 22 Επαγγελματικών Συμβούλων.
  • στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών, ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή επιμόρφωση και αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία τριών τουλάχιστον ετών εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ31 Εξειδικευμένου: α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών γ) στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών.

 
 
Καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες
 

Οι απόφοιτοι/ες Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για να μπορούν να εργαστούν στο Δημόσιο διεκδικούν θέσεις ΠΕ ΚοινωνιολόγωνΠΕ Κοινωνικών Επιστημών και ΠΕ Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ.  

Οι σταδιοδρομίες στη Δημόσια Διοίκηση συχνά επικεντρώνονται σε παρόμοια ζητήματα με εκείνα του τομέα της Κοινότητας και των Νέων. Οι προοπτικές στις δημόσιες υπηρεσίες για τους πτυχιούχους Κοινωνιολογίας περιλαμβάνουν ρόλους στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τον εθελοντικό τομέα, την ποινική δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και στέγασης αλλά και φορείς όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το καλοκαίρι του 2024, 60 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια: συνεργασία για το κοινό καλό» συνυπέγραψαν κείμενο θέσεων και αρχών για την ανάδειξη της συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά και της διαφανούς και αξιόπιστης λειτουργίας τους.

Μπορείς να εργαστείς ως στέλεχος, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Δήμους και Περιφέρειες, σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής συνοχής, αλλά και ως σύμβουλος σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς. 
 
Οι κοινωνικοί ερευνητές είναι επίσης απαραίτητοι για την παρακολούθηση των κοινωνικών εξελίξεων στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτές οι θέσεις συχνά απαιτούν δεξιότητες αναλυτικής και κριτικής σκέψης, διαπολιτισμική κατανόηση, ικανότητα συλλογής και παρουσίασης σύνθετων πληροφοριών, συνειδητοποίηση των ισχυόντων νόμων και κανονισμών στον τομέα και ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες.
 

Καριέρα στον Τομέα των Επιχειρήσεων

Ο συνδυασμός σπουδών στην Κοινωνιολογία ή την Κοινωνική Ανθρωπολογία με μια καριέρα στις Επιχειρήσεις ανοίγει ένα τεράστιο φάσμα προοπτικών. Με το κατάλληλο μεταπτυχιακό ή MBA μπορείς να μεταπηδήσεις στον χώρο των επιχειρήσεων. Οι σταδιοδρομίες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει καλύπτουν κάθε κλάδο και ενσωματώνουν ρόλους που αφορούν τη στατιστική, την έρευνα, τις δημόσιες σχέσεις (PR), το ανθρώπινο δυναμικό, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.α.

Ένας/μία απόφοιτος/η μπορεί να εργαστεί ως ειδικός σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σχετικά με θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων και πρωτοβουλιών παρέμβασης σε κοινωνικές, πολιτισμικές, οικολογικές και πολιτικές δραστηριότητες, σε Ινστιτούτα ή θεσμούς που ασχολούνται με θέματα όπως ισότητα, μετανάστευση και πολιτική.

Οι απόφοιτοι/ες της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μπορούν επίσης να έχουν μια καλή καριέρα στους παραπάνω τομείς, καθώς οι σπουδές τους χαρίζουν άριστες αναλυτικές δεξιότητες, απαραίτητες στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και δεξιότητες κριτικής σκέψης ώστε να ερμηνεύουν σωστά τα δεδομένα και να βρίσκουν λύσεις σε επιχειρηματικά θέματα.

 

Καριέρα στον τομέα του Marketing και της Δημοσιογραφίας
 

Η καριέρα στο Marketing και τη Δημοσιογραφία απαιτεί μια βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων συμπεριφορών και των κοινωνικών δομών. Οι σπουδές στην Κοινωνιολογία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία εξοπλίζουν τους/τις αποφοίτους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να επιτύχουν σε αυτούς τους τομείς. Οι αναλυτικές και στατιστικές ικανότητες, η κατανόηση της πολιτισμικής δυναμικής και η δυνατότητα ερμηνείας κοινωνικών δεδομένων αποτελούν ισχυρά εργαλεία για μια επιτυχημένη καριέρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι marketers επικεντρώνονται στη δημιουργία μηνυμάτων και τη στόχευσή τους σε διαφορετικά κοινά, αφού αξιολογήσουν κατάλληλα τα δημογραφικά στοιχεία. Η κατανόηση της ύπαρξης διαφορετικών κοινών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες σε μια κοινωνία καθώς και η γνώση των πολιτισμικών παραγόντων που επηρεάζουν τις καταναλωτικές συμπεριφορές επιτρέπει στους marketers να προσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις ανάγκες των καταναλωτών.

Στον τομέα των Media, ένας/μία απόφοιτος/η μπορεί να επικεντρωθεί στο κοινωνικό ρεπορτάζ με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες είτε στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό ή τον έντυπο Τύπο. Η κατανόηση των κοινωνικών και πολιτισμικών δομών  αλλά και η εφαρμογή ανθρωπολογικών μεθόδων, όπως η συμμετοχική παρατήρηση και οι συνεντεύξεις, επιτρέπει στους/στις δημοσιογράφους να κατανοούν καλύτερα τις κοινότητες που καλύπτουν και να παρέχουν πιο ολοκληρωμένη γνώση στο κοινό.
 

Καριέρα στον τομέα της Πολιτικής, του Ακτιβισμού και της Φιλανθρωπίας
 
Τόσο η Κοινωνιολογία όσο και η Κοινωνική Ανθρωπολογία ενισχύουν την ικανότητα των επαγγελματιών να κατανοήσουν και να αναλύσουν τις κοινωνικές δομές, τις πρακτικές και τις ανάγκες των κοινοτήτων. Αυτό τους/τις καθιστά κατάλληλους/ες για να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και υλοποίηση πολιτικών, τη διοργάνωση ακτιβιστικών ενεργειών και τη διαχείριση φιλανθρωπικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας.
 


 

 

 

Κοινωνική Πολιτική

Η Κοινωνική Πολιτική είναι η μελέτη των στρατηγικών και των προγραμμάτων που σχεδιάζονται για να βελτιώσουν την ευημερία των ανθρώπων. Αναλύει πώς διαφορετικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα, και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Η επιστήμη της Κοινωνικής Πολιτικής ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες ανά τον κόσμο καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων για ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασία, υγεία και ευημερία. Αφορά το πώς τα κράτη και οι κοινωνίες ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις της κοινωνικής, δημογραφικής και οικονομικής αλλαγής, της φτώχειας, της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης.

Η Κοινωνική Πολιτική εξετάζει τους διάφορους ρόλους που παίζουν

-oι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καθορίζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και προγράμματα κοινωνικής προστασίας

-η οικογένεια, η οποία παρέχει την πρώτη γραμμή υποστήριξης και φροντίδας

-η κοινωνία των πολιτών (ΚτΠ) που περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους ευάλωτους πληθυσμούς

-η αγορά ως ιδιωτικός τομέας που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες μέσω της απασχόλησης και της ασφάλισης

-και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ που συμβάλλουν στη διαμόρφωση και χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι η κοινωνική πολιτική έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να βρει τρόπους μείωσης των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και θεσμούς στήριξης, μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται από το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο, τη φυλή, την εθνικότητα, το αν είναι μετανάστες και κατά πόσον είναι νόμιμοι, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και την ηλικία.

Η μελέτη της Κοινωνικής Πολιτικής έχει να κάνει με το πώς εμείς ως κοινωνία αποφασίζουμε το ποιος λαμβάνει υποστήριξη, ποιας μορφής είναι αυτή η υποστήριξη, και ποιος την παρέχει σε εκείνους που την έχουν ανάγκη: το κράτος, η αγορά, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οι οικογένειες; Αυτού του είδους τα ερωτήματα διαμορφώνουν τη μελέτη της διανομής και της οργάνωσης της πρόνοιας και της ευημερίας μέσα στις κοινωνίες.  

Σπουδάζοντας Κοινωνική Πολιτική θα αποκτήσεις τις ικανότητες και τις γνώσεις για να αναλύεις τα κοινωνικά προβλήματα και να συμβάλλεις στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την ευημερία. Θα μάθεις να συνεργάζεσαι με οργανισμούς και φορείς που εργάζονται σε αυτό το πεδίο και να προτείνεις λύσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Αν σε ενδιαφέρει να κατανοήσεις πώς λειτουργούν οι κοινωνίες και να συμβάλλεις στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, τότε η Κοινωνική Πολιτική είναι ένας τομέας που αξίζει να εξετάσεις.
 

Κοινωνική Εργασία

Η Κοινωνική Εργασία είναι ένας κλάδος αφιερωμένος στο να βοηθά ανθρώπους να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικοί στο περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους κατ' οίκον ή στον χώρο εργασίας τους, τη βοήθεια ανθρώπων μέσω κοινωνικών υπηρεσιών, και την εργασία στη χάραξη πολιτικών με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών. Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μπει οι κοινωνικοί λειτουργοί στα γενικά σχολεία (τυπικής εκπαίδευσης). Κι όμως είναι πολύ λίγοι ακόμα σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες που προκύπτουν από τη νεανική βία και παραβατικότητα. Ένας κοινωνικός λειτουργός κι ένας ψυχολόγος αντιστοιχούν σε 800-1.000 μαθητές! Ενώ φυσικά αυτές οι ειδικότητες δεν υπάρχουν σε όλα τα σχολεία όπως θα έπρεπε.

Η Κοινωνική Εργασία εστιάζει στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις που βιώνουν, προκλήσεις όπως τη φτώχεια, την εξάρτηση , την ανεργία, την αναπηρία, την κακοποίηση, την ψυχική ασθένεια, και πολλές άλλες. Η Κοινωνική Εργασία δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

Αν κάποιος αγαπά να βοηθά τους άλλους, απολαμβάνει να συνεργάζεται σε άμεση επαφή με τους αποδέκτες των υπηρεσιών του, και θέλει να ακολουθήσει μια επαγγελματική πορεία που να τον ανταμείβει ηθικά και ψυχικά, τότε οι σπουδές Κοινωνικής Εργασίας ίσως να είναι μία σωστή επιλογή. 

Ένα πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία μπορεί να δώσει στον/στην απόφοιτο/η τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ανθρώπους που υποφέρουν, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν την περίπλοκη γραφειοκρατία και να αποκτήσουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται. 

Τα προγράμματα σπουδών κοινωνικής εργασίας δεν εστιάζουν μόνο στην παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους, αλλά και στην εκπαίδευσή τους και στη συνεργασία μαζί τους σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το περιβάλλον τους και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν τα μέλη της κοινότητας να αναπτύξουν νέες δεξιότητες ή να καλλιεργήσουν αυτές που ήδη διαθέτουν, κάτι που αλλάζει τον τρόπο σκέψης τους και τους ενθαρρύνει να ενεργοποιηθούν ψυχικά.

Αυτές οι σπουδές επιτρέπουν στον/στην φοιτητή/τρια να συναντήσει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να παλέψουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Γνωρίζει κανείς πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους φοιτητές που όλοι σκοπεύουν να αλλάξουν τον κόσμο και να αφήσουν ένα πραγματικά θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων - κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλα προγράμματα σπουδών. Οι καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει κανείς μέσα από την ενασχόλησή του με την Κοινωνική Εργασία μπορεί να είναι μοναδικές, είναι όμως και κάποιες φορές θλιβερές ή ακραίες. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, αναγνωρίζει κανείς τια δυνατά και αδύναμα σημεία του και μαθαίνει για τον εαυτό του πτυχές που προηγουμένως μπορεί να αγνοούσε. 

Ανάλογα με το πού θα εστιάσει, μπορεί να εργαστεί με παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά και  οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα εξάρτησης. Αν κάποιον τον διακρίνει ο κοινωνικός προβληματισμός, η ενσυναίσθηση, και αν θέλει να κάνει τη διαφορά, τότε ένα πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας μπορεί να τον οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία γεμάτη προκλήσεις και ψυχική ικανοποίηση.

Ένα πρόγραμμα σπουδών Κοινωνικής Εργασίας προσφέρει στον φοιτητή υπόβαθρο στην κοινωνιολογία, την ψυχολογία, τη δημόσια υγεία, και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, τον προετοιμάζει ώστε να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες στην επίλυση κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων.  Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που χρειάζεται ξεκινώντας τις σπουδές του κάποιος είναι η ενσυναίσθηση, καθώς και η επιθυμία να βοηθήσει τους ανθρώπους στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Αν διαθέτει κανείς αυτές τις αρετές, τότε η Κοινωνική Εργασία μάλλον είναι το κατάλληλο πεδίο για εκείνον.

 

 

Η Κοινωνική Πολιτική και η Κοινωνική Εργασία είναι δύο τομείς στους οποίους άτομα με κοινωνικές ευαισθησίες μπορούν να νιώθουν ότι κάθε μέρα που ξυπνούν δεν πάνε απλώς στη δουλειά τους, αλλά συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερο κόσμου. 

Τρεις ενδεικτικοί λόγοι για να σπουδάσεις Κοινωνικής Πολιτική: 

Είναι Διεθνής: Οι διαφορετικές χώρες υιοθετούν πολύ διαφορετικές λύσεις στα κοινά προβλήματα. Η Κοινωνική Πολιτική εξετάζει αναλυτικά την κοινωνική και δημόσια πολιτική τόσο από την οπτική των προηγμένων συστημάτων πρόνοιας όσο και από αυτήν των αναπτυσσόμενων χωρών. Εστιάζει εμφατικά στις διαφορετικές παραμέτρους των υποκειμένων της δημόσιας πολιτικής (του κράτους, της οικογένειας, της αγοράς, της Κοινωνίας των Πολιτών) που εμπλέκονται στην παροχή κοινωνικής πρόνοιας σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτή η παγκόσμια προοπτική σε βοηθά να κατανοήσεις πώς διαφορετικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με ποικίλους τρόπους.

Είναι Διεπιστημονική: Η Κοινωνική Πολιτική περιλαμβάνει μια ευρεία διεπιστημονική κατανόηση των συνθηκών, των θεσμών και των μηχανισμών κοινωνικής αλλαγής. Αντλεί από διδάγματα της ανθρωπολογίας, της εγκληματολογίας, των δημογραφικών, των οικονομικών, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας, και της επιστήμης της ανάπτυξης. Αυτή η ποικιλία γνωστικών πεδίων σε εξοπλίζει με ένα πολύπλευρο σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι Εφαρμοσμένη: Η Κοινωνική Πολιτική οξύνει τις αναλυτικές και νοητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη διερεύνηση των κοινωνικών προβλημάτων, για την ανάλυση του πώς εφαρμόζονται οι κοινωνικές πολιτικές, και για την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους σε διάφορα θεματικά πεδία. Σε μαθαίνει να αξιολογείς τις θετικές και αρνητικές συνέπειες αυτών των πολιτικών σε διαφορετικά περιβάλλοντα χωρών με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα. Αυτό το πρακτικό και εφαρμοσμένο πεδίο σπουδών σε προετοιμάζει για μια καριέρα όπου μπορείς να κάνεις πραγματική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.
 

 

 

Τρεις ενδεικτικοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κοινωνική Εργασία: 

Η φύση της Κοινωνικής Εργασίας: Η Κοινωνική Εργασία αφορά εξ ολοκλήρου την κατανόηση και την προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην κοινωνία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ακούνε τις ανάγκες των ανθρώπων, από μικρά παιδιά ως εξαρτημένους, και τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αυτή η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει κανείς πώς μπορείς να αφήσεις ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Επιλογές καριέρας: Δυστυχώς πάντα υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη, οπότε πάντα θα υπάρχει ζήτηση για αξιόλογους επαγγελματίες Κοινωνικής Εργασίας. Ένα πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει κανείς διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους. Αυτοί οι ρόλοι περιλαμβάνουν την εργασία στους τομείς της προστασίας των παιδιών, της βοήθειας σε ηλικιωμένους, σε νοσοκομεία ή στον τομέα της αναδοχής παιδιών. Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Δεξιότητες: Μέσω της Κοινωνικής Εργασίας μπορεί να αποκτήσει κανείς  χρήσιμες σε πολλούς τομείς δεξιότητες. Οι δεξιότητες που αναπτύσσει ο φοιτητής στη διάρκεια των σπουδών του εκτιμώνται από πολλούς εργοδότες. Δεξιότητες όπως το πώς να επικοινωνεί κανείς με έναν πελάτη, η επίλυση προβλημάτων, η ενσυναίσθηση, η ομαδική εργασία και η διαχείριση χρόνου μπορούν να χρησιμεύσουν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους τόσο στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας όσο και αλλού. 

 

 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα: Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε εκπαιδευτική επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος Μετανάστευση και Μεταναστευτική Πολιτική.

Eλλάδα

 

 Kύπρος

 

 

Αν θέλεις να σπουδάσεις Κοινωνική Πολιτική ή Κοινωνική Εργασία, τότε έχεις προοπτικές για μια σταδιοδρομία που σχετίζεται με πολλά: από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέχρι την εκπαίδευση. Οι περαιτέρω σπουδές και η εξειδίκευση είναι χρήσιμες αλλά όχι πάντα απαραίτητες. 

Κοινωνική Πολιτική

Η Κοινωνική Πολιτική έχει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, πράγμα που σημαίνει πως σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, αλλά και φορείς του λεγόμενου "Τρίτου Τομέα", δηλαδή μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Oι απόφοιτοι/ες Κοινωνικής Πολιτικής απορροφούνται σε θέσεις έρευνας και χάραξης πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων στην κεντρική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους υπερεθνικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και σε think tanks, φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Επίσης οι απόφοιτοι/ες μπορούν να απασχοληθούν σε υπουργεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, νοσοκομεία και δομές υγείας, σωφρονιστικά ιδρύματα, κοινωνικές δομές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

 Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής εντάσσονται στις ειδικότητες ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, ΠΕ Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, ΠΕ Σωφρονιστικού Ανηλίκων, ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης και Κοινωνικής Πολιτικής και ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και στον ΟΟΣΑ. Πολλοί σταδιοδρομούν σε άλλους τομείς, αξιοποιώντας τις βασικές δεξιότητες που καλλιεργούν κατά τις σπουδές τους. 

Τέλος, οι πτυχιούχοι Κοινωνικής Πολιτικής έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις Α.Σ.Ε.Π. για να προσληφθούν ως καθηγητές/τριες στη δημόσια εκπαίδευση στον κλάδο ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών. Επίσης μπορούν να εργαστούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς τη διαδικασία Α.Σ.Ε.Π. Οι υποψήφιοι/ες, κάτοχοι των παραπάνω τίτλων που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης.  Ακόμα, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία παρέχεται εκπαίδευση στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Φροντίδας.  

Τέλος, μπορούν να ενταχθούν στα τμήματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (πολιτικές προσωπικού, εργασιακές σχέσεις, επαγγελματική κατάρτιση, υγιεινή και ασφάλεια, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.) δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ως και στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας σε ανάλογες θέσεις. 

 

Κοινωνική Εργασία 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί απασχολούνται σε ένα ευρύ φάσμα εργασιακών χώρων, όπως νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας, γηροκομεία, υπηρεσίες συμβουλευτικής και κυβερνητικοί φορείς. Αυτή η ποικιλία τους παρέχει πολλές ευκαιρίες και διαφορετικές θέσεις εργασίας. Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, σχολεία, κλινικές, οίκους ευγηρίας και ιατρεία.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί παρέχουν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες υπηρεσίες. Οι άμεσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την προστασία κακοποιημένων παιδιών, την παροχή οικογενειακής ή ομαδικής θεραπείας, την υποστήριξη εφήβων γονιών, καθώς και τη διευκόλυνση πρόσβασης σε επιδόματα και άλλους χρηματικούς πόρους. Αντίστοιχα, οι έμμεσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, τη διοίκηση και την έρευνα στον κοινωνικό τομέα.

Συγκεκριμένα, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως:

  • Κοινωνική Πρόνοια: Σε προγράμματα παιδικής προστασίας, υπερηλίκων, αναπήρων και οικογενειών με κοινωνικές ανάγκες.
  • Υγεία: Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αναρρωτήρια και ιατροκοινωνικά κέντρα.
  • Ψυχική Υγεία: Υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα και οικογένειες.
  • Κοινωνική Ασφάλιση: Παροχή ενημερωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ασφαλισμένα άτομα.
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Υποστήριξη σε φορείς επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαίδευσης.
  • Κοινωνική Οργάνωση και Ανάπτυξη: Υποβοήθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.


 Oι πτυχιούχοι του Τμήματος με άδεια άσκησης επαγγέλματος και την ταυτότητα μέλους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών εντάσσονται

  • ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π) στον κλάδο ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών καθώς και
  • στις ειδικότητες ΠΕ Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής και ΠΕ Σωφρονιστικού Ανηλίκων. 


Η ποικιλία στις υπηρεσίες και τα περιβάλλοντα εργασίας καθιστούν την Κοινωνική Εργασία ένα δυναμικό και σημαντικό επάγγελμα, με πολλές προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη και προσφορά στην κοινωνία.
 

 

Κοινωνικές Σπουδές

Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

International Sociological Association (ISA). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Δείτε περισσότερα εδώ 

Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ευρωπαϊκό Σύστημα Αμοιβαίας Πληροφόρησης για την Κοινωνική Προστασία (MISSOC). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο