Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Σώματα
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
- Επιστ. Πεδίο
- 2ο
- Βάση ΓΕΛ
- 12.415
- Εισακτέοι
- 57
- Συντ. Ε.Β.Ε.
- 1,00
- Ε.Β.Ε.
- 12,15
ΓΕΛ
2ο πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%
Φυσική 20%
Χημεία 20%
Μαθηματικά 35%
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Σχολής. Τον Ιούνιο του 1828 ανακοίνωσε τη σύσταση της Σχολής και μάλιστα ο ίδιος ονόμασε τους πέντε (5) πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».
Αποστολή της ΣΣΕ είναι:
α. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους Ευέλπιδες και στους Σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
β. Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς του ΣΞ με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
γ. Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Στρατιωτικής Επιστήμης σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του N. 3187/2003.
δ. Κάθε έργο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της καθορισθείσας αποστολής της, από το Ν.3187/03, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.
Όλοι/όλες οι υποψήφιοι/ες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ θα υποβληθούν σε ψυχομετρικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του εξεταστικού κέντρου επιθυμίας τους.
Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές για όλους/όλες τους/τις υποψήφιους/ες και γίνονται σύμφωνα με προγραμματισμό που θα ανακοινωθεί από τα εξεταστικά κέντρα.
- Οι ΠΚΕ δεν προσθέτουν μόρια στη βαθμολογία των υποψηφίων αλλά είναι προαπαιτούμενες για τη δήλωση τους.
Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν στην ίδια ή σε άλλη Σχολή.
Προκειμένου να συμμετάσχει ένας/μία υποψήφιος/α σε αυτές, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
- Οι ΠΚΕ διενεργούνται στο εξεταστικό κέντρο επιθυμίας του/της υποψηφίου/ιας, πλην των υποψηφίων που είναι ήδη μαθητές/τριες σε κάποιο ΑΣΕΙ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝΑΣΣΥ,
- οι οποίοι θα υποβάλλονται στις ΠΚΕ, στη Σχολή που φοιτούν ή στο πλησιέστερο προς τη Σχολή τους εξεταστικό κέντρο εάν στη Σχολή φοίτησής τους δεν λειτουργεί τέτοιο.
- Ώρα παρουσίασης υποψηφίων είναι η 08:00 κάθε ημέρας.
Οι υποψήφιοι/ες των ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ και ΑΣΣΥ, προσερχόμενοι την πρώτη ημέρα στο εξεταστικό κέντρο επιθυμίας τους για τις ΠΚΕ, γίνονται δεκτοί/ές, έχοντας μαζί τους υποχρεωτικά εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που απέστειλαν ηλεκτρονικά στο εξεταστικό κέντρο, την αστυνομική τους ταυτότητα, το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης και το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού την εναρκτήριο ημέρα των υγειονομικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, οι κοινοί υποψήφιοι/ες που δήλωσαν Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού (ΣΝΔ, ΣΜΥΝ) ή το Τμήμα Ιπταμένων της ΣΙ, θα εξετάζονται με μέριμνα του εξεταστικού κέντρου επιθυμίας τους και στην κολύμβηση, εφόσον κριθούν κατάλληλοι στις λοιπές ΠΚΕ.
- Ομοίως, οι κοινοί υποψήφιοι/ες που έχουν δηλώσει και το Τμήμα Ιπταμένων της ΣΙ και δεν έχουν δηλώσει τη ΔΑΕ σαν εξεταστικό κέντρο επιθυμίας τους, θα υποβληθούν στη συνέχεια με μέριμνα της ΔΑΕ/Β1 σε επιπλέον Ψυχομετρικές δοκιμασίες και Υγειονομικές εξετάσεις, που προβλέπονται για τους Ιπταμένους υποψηφίους, διάρκειας έως τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κριθούν κατάλληλοι στις λοιπές ΠΚΕ.
- Η κολύμβηση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις αθλητικές δοκιμασίες των υποψηφίων, θα διεξάγεται με μέριμνα του εξεταστικού κέντρου επιθυμίας τους.
Διευκρινίζεται ότι, οι υποψήφιοι/ες που έχουν δηλώσει τις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού (ΣΝΔ, ΣΜΥΝ) ή το Τμήμα Ιπταμένων της ΣΙ, εφόσον κριθούν ακατάλληλοι στις αντίστοιχες ειδικές δοκιμασίες αυτών των Σχολών, θα συνεχίσουν τις ΠΚΕ προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητά τους, μόνο στην περίπτωση που έχουν δηλώσει και άλλες Στρατιωτικές Σχολές.
- Οι υποψήφιοι/ες που θα αποτύχουν ή θα διακόψουν ή δεν θα παρουσιασθούν σε οποιοδήποτε στάδιο των ΠΚΕ, δεν συνεχίζουν στις διαδικασίες επιλογής και δεν θα συμπεριληφθούν στους Πίνακες Ικανών Υποψηφίων, οι οποίοι αποστέλλονται στο ΥΠΑΙΘΑ, για τη/τις Σχολή/Σχολές που είχαν επιλέξει.
Κατ’ εξαίρεση, όσοι υποψήφιοι δεν παρουσιάζονται στις ΠΚΕ για λόγους ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος, εντάσσονται σε επόμενη ομάδα υποψηφίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα διεξαγωγής των ΠΚΕ.
α. Ψυχομετρική Εξέταση
Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και περιλαμβάνει:
α. Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας.
β. Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων.
γ. Δομημένη ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας.
β. Υγειονομική Εξέταση
Οι υποψήφιοι/ες έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού τους καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν εντός του 1ου δεκαπενθημέρου κατάταξης, με μέριμνα των Σχολών, για όσους επιτύχουν και εισαχθούν σε αυτές.
- Γενική αίματος, ουρία, σάκχαρο, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, αιμοσφαιρίνη και γενική ούρων με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
- Ακτινογραφία θώρακα FACE με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας), στην οποία να αναφέρεται ότι δύναται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δοκιμασίες.
- Οφθαλμολογική εξέταση με καταγραφή της οπτικής οξύτητας, του βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας εκάστου οφθαλμού, την ύπαρξη ή μη δυσχρωματοψίας και την ύπαρξη νοσήματος ή πάθησης με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
- Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και ακοόγραμμα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
- Γυναικολογική εξέταση (μόνο για υποψήφιες) με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
Οι εξετάσεις-γνωματεύσεις μπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί τη χρονική περίοδο που ορίζεται από την εγκύκλιο. (ΠΡΟΣΟΧΗ: μη προσκόμιση ΟΛΩΝ των παραπάνω εξετάσεων κατά την πρώτη ημέρα αποτελεί αιτία αποκλεισμού από τη συνέχεια των ΠΚΕ).
- Λοιπές, επιπλέον και επαναληπτικές εξετάσεις, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, καθώς και μετρήσεις των σωματομετρικών στοιχείων γίνονται στο αρμόδιο ανά εξεταστικό κέντρο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Μετά την κατάταξή τους στην αντίστοιχη σχολή, οι επιτυχόντες/ούσες, θα υποβάλλονται σε όλες τις υγειονομικές εξετάσεις για τις οποίες είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά και επιπλέον στις παρακάτω εξετάσεις: Τεστ HIV, τεστ HbsAg, τεστ HCV, τοξικολογική ούρων, τεστ κύησης (μόνο για τις επιτυχούσες) και σε ειδικές εξετάσεις αναλόγως της σχολής επιτυχίας, όταν τέτοιες απαιτούνται με ευθύνη και διαταγή του αντιστοίχου Κλάδου.
γ. Αθλητική Δοκιμασία
Οι υποψήφιοι/ες που κρίνονται κατάλληλοι/ες από τις Υγειονομικές Επιτροπές (βάσει εκδιδομένου Πρακτικού), στη συνέχεια συμμετέχουν στις προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες.
- Οι χώροι διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών γνωστοποιούνται στους/στις υποψηφίους, σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε εξεταστικού κέντρου. Οι αθλητικές δοκιμασίες διεξάγονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις που διατίθενται στα εξεταστικά κέντρα.
ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ |
ΣΣΕ/Όπλα, ΣΝΔ, ΣΙ/Ιπτάμενοι, |
ΣΣΕ/Σώματα, ΣΙ/Μηχανικοί-Ελεγκτές Αεράμυνας-Μετεωρολόγοι-Έρευνας/Πληροφορικής-Διοικητικών-Εφοδιαστίκων, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/Σώματα, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ |
1. Δρόμος 100 μ. έως: | 16" | 17" |
2. Δρόμος 1000 μ. έως: | 4΄και 20" | 4΄ και 30" |
3. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον | 1,05 μ. | 1,00 μ. |
4. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον | 3,60 μ | 3,60 μ. |
5. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) (Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι) τουλάχιστον: |
4,50 μ. | 4,40 μ. |
6. Ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων (μόνο για τη ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥΝ) Έως: | 2΄ | 2' |
Να γνωρίζεις ότι:
Οι υποψήφιοι/ες έχουν δικαίωμα για τα αγωνίσματα των δρόμων μίας (1) προσπάθειας και για τα άλματα και τις ρίψεις τριών (3) προσπαθειών.
Στη ρίψη σφαίρας, ως τελική επίδοση υποψηφίου/ας ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το αριστερό και με το δεξί χέρι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους υποψηφίους/ες.
Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων καθορίζεται με ευθύνη των Σχολών, ανάλογα με τις επικρατούσες την τρέχουσα ημέρα κλιματολογικές και λοιπές συνθήκες και των αριθμό των υποψηφίων
Οι υποψήφιοι/ες έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές προτιμήσεώς τους, εφόσον κρίνονται επιτυχόντες/ούσες στις αθλητικές δοκιμασίες, στα όρια που προβλέπονται, για τη συγκεκριμένη Σχολή.
Οι υποψήφιοι/ες που θα αποτύχουν ή θα διακόψουν ή δεν θα παρουσιασθούν σε οποιοδήποτε στάδιο των ΠΚΕ, δεν συνεχίζουν στις διαδικασίες επιλογής και δεν θα συμπεριληφθούν στους Πίνακες Ικανών Υποψηφίων.
Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος τραυματισμού υποψήφιου/ας, πρόβλημα υγείας ή γυναικολογικής φύσης, υποχρεωτικά να προσκομίζεται βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ή Νοσοκομείο (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι.), στην οποία να βεβαιώνεται το πρόβλημα, καθώς και να αναγράφεται η ημερομηνία αποκατάστασής του, προκειμένου ο/η υποψήφιος/α να αναπρογραμματίζεται ανάλογα από το αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο. Η ανωτέρω εναλλακτική ημερομηνία να μην υπερβαίνει το πέρας της περιόδου των ΠΚΕ του αντίστοιχου εξεταστικού κέντρου. Στην περίπτωση μη προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης ο υποψήφιος/α πρέπει να γνωστοποιεί στον ιατρό που παρίσταται στις δοκιμασίες, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να εξετάζεται απ’ αυτόν πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δοκιμασίας.
- Τέλος, σε περίπτωση τραυματισμού του/της υποψήφιου/ας κατά την ημέρα διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών, θα προγραμματίζεται για επανεξέταση, εφόσον εξεταστεί από τον παρόντα στο σημείο ιατρό. Η επανεξέταση θα προγραμματίζεται εντός του χρόνου διεξαγωγής των ΠΚΕ, τόσο των Ελλήνων του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, του εκάστοτε εξεταστικού κέντρου και θα γίνεται στο σύνολο των αγωνισμάτων.
Τα αποτελέσματα επιτυχόντων/ουσών στις ΠΚΕ και για όλες τις Σχολές που δήλωσε ο υποψήφιος/α, εκδίδονται μόνο από το εξεταστικό κέντρο.
Εξεταστικά Κέντρα
Τα εξεταστικά κέντρα, με μέριμνα των οποίων θα διεξαχθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των υποψηφίων για όλες τις στρατιωτικές σχολές, είναι:
(1) Η ΣΣΕ (στη ΒΑΡΗ ΑΤΤΙΚΗΣ),
(2) Η ΣΝΔ (στον ΠΕΙΡΑΙΑ),
(3) Η ΔΑΕ (στην ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ),
(4) Η ΣΣΑΣ (στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ),
(5) Η ΣΜΥ (στα ΤΡΙΚΑΛΑ).
- Η επιθυμία επιλογής του εξεταστικού κέντρου στο έντυπο της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης αφορά ΜΟΝΟ στον τόπο προτίμησης, στον οποίο επιθυμεί να εξεταστεί ο υποψήφιος/α
Ανεξάρτητα από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο δηλώνει να εξεταστεί ένας υποψήφιος ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι, στην αίτηση υποψηφίου θα πρέπει να δηλώσει το σύνολο των Σχολών για τις οποίες ενδιαφέρεται, γιατί θεωρείται ως αποτυχών στις ΠΚΕ για τις Σχολές τις οποίες δεν έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν, σύμφωνα με τον ν.1911/1990, άνδρες και γυναίκες, για όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ.
Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ, της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ είναι τα εξής:
- Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια.
- Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι/ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ– ΣΣΑΣ-ΣΑΝ- ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004).
- Να έχουν σωματική και ψυχική υγεία, αρτιμέλεια και σωματική διάπλαση, όπως ορίζει το π.δ. 11/2014.
- Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.4186/2013.
- Οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους να μην παρεμποδίζουν την εκτέλεση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.
- Να είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή στα Δημοτολόγια Θηλέων, οποιουδήποτε Δήμου ή Κοινότητας του Κράτους.
- Ηλικία
Οι υποψήφιοι/ες των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ, σύμφωνα με τους Οργανισμούς λειτουργίας τους, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Για τη ΣΣΕ να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2003 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση:
- Για τη ΣΣΕ μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις (Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων), εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό τρίτο (23ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2002 και μεταγενέστερα.
- Ύψος
Όσοι/όσες κατατάσσονται ως στελέχη στις τάξεις των Ε.Δ. πρέπει να έχουν ανάστηµα τουλάχιστον ένα µέτρο και εξήντα (1,60µ) οι γυναίκες και ένα µέτρο και εβδοµήντα εκατοστά (1,70µ) οι άνδρες.
- Μάζα Σώματος
Για όλες τις κατηγορίες, ο Δείκτης Μάζας Σώµατος (ΔΜΣ) αυτών, δηλαδή το πηλίκο του σωµατικού βάρους του/της υποψηφίου σε χιλιόγραµµα προς το τετράγωνο του ύψους του/της σε µέτρα, για µεν τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται από 19 έως και 27 Kgr/m και για τις γυναίκες πρέπει να βρίσκεται από 18 έως και 25 Kgr/m .
- Οπτική Οξύτητα - Χρωματική Αντίληψη
Η οπτική οξύτητα των υποψηφίων με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις τέσσερις και μισή (4,5) σφαιρικές διόπτρες (σφαιρικό ισοδύναμο). Επιπλέον, η ασφαλής χρωματική αντίληψη απαιτεί τουλάχιστον 9 ορθές απαντήσεις κατά την ανάγνωση της πρότυπης σειράς των 14 ψευδοϊσοχρωματικών πινάκων Ishihara.
Η επιτυγχανόμενη διόρθωση εκτιμάται σε όλες τις περιπτώσεις με κλασσικά γυαλιά και όχι με φακούς επαφής.
Ειδικά, οι υποψήφιοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ - Όπλων), της Σχολής Ικάρων ( Τμήμα Μηχανικών),της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς(ΣΜΥ)και Αεροπορίας ( ΣΤΥΑ, ΣΥΔ) και οι υποψήφιοι Έφεδροι Αξ/κοί των Όπλων πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 10/10 χωρίς ή με διόρθωση στον κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις τέσσερις και μισή (4,5) σφαιρικές διοπτρίες ( σφαιρικό ισοδύναμο).
Oι υποψήφιοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ - Σωμάτων), Στρατιωτικοί Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής ( ΣΑΝ) και οι κατασσόμενοι στα μόνιμα στελέχη των Ε.Δ. που έχουν πτυχία Ανωτάτων Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα με ή χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις έξι (6) σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο).
- Ακουστική Οξύτητα
Οι υποψήφιοι/ες όλων των Σχολών πρέπει να έχουν ακουστική οξύτητα τελείως φυσιολογική να χαρακτηρίζονται Ι1 βάσει του Γενικού Πίνακα του ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ 17Α'), δηλαδή να έχουν ικανότητα αντίληψης ψιθυριστικής φωνής από απόσταση 5 μέτρων και στα δύο αυτιά κάθε ένα χωριστά εξεταζόμενο, ακοομετρική πτώση όχι μεγαλυτέρη από 20 db σε όλες τις συχνότητες.
Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι/ες πρέπει:
- Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία, για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά, τις αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με τον Οργανισμό κάθε Σχολής.
- Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους, να μην έχουν αποβληθεί από καμία Στρατιωτική Σχολή στο παρελθόν και να μην έχουν διαγραφεί για οποιοδήποτε λόγο από την ίδια Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ και ΑΣΣΥ) στην οποία είχαν εισαχθεί στο παρελθόν, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής και από την ισχύουσα νομοθεσία.
Αποχώρηση από Στρατιωτικές Σχολές
Οι σπουδαστές/τριες:
- ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ και ΣΑΝ που αποβάλλουν την ιδιότητα τους αυτή για οποιαδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας ή και πτητικής ανεπάρκειας για τους μαθητές του Τμήματος Ιπταμένων τη ΣΙ, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο αποζημίωση,
- Όσοι/όσες αποχωρούν σε οποιοδήποτε έτος σπουδών από μία στρατιωτική σχολή προκειμένου να εγγραφούν σε άλλη στρατιωτική σχολή δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της αποζημίωσης
- Όσοι/όσες από τους προαναφερόμενους αποχωρούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της κατά τις προηγούμενες παραγράφους αποζημιώσεως
Όσοι/ες σπουδαστές/τριες
- των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ, της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ που έχουν εισαχθεί σε αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2525/1997 ή με το σύστημα των γενικών εξετάσεων ή με το σύστημα εισαγωγής του ν. 4186/2013, οι οποίοι διαγράφονται από τις Σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και την 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησης τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή
- των Σχολών της προηγούμενης παραγράφου διαγράφονται για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης τους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από αυτό της διαγραφής τους.
Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΕΙ−ΣΣΑΣ-ΣΑΝ-ΑΣΣΥ), επί του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων
μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%), εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:
- Τέκνα πολυτέκνων.
- Τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά.
Επί του ανωτέρω ποσοστού (35%) και μέχρι ποσοστού δέκα επί τοις εκατό (10%) επ’ αυτού, σε κάθε περίπτωση όμως, τουλάχιστον ένα άτομο, εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:
- Τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυματισθέντων σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ειρηνικής περιόδου, οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά επί τοις εκατό (67%) και άνω, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής.
- Τέκνα ή αδελφοί των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
- Τέκνα Ελλήνων Μόνιμων Στρατιωτικών, εφέδρων και κληρωτών οπλιτών, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυλληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.
Τέλος, σε ποσοστό 3% επί του συνόλου εισάγονται:
- οι Έλληνες/ίδες του εξωτερικού,
Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων στις ειδικές κατηγορίες, αυτές συμπληρώνονται από υποψηφίους της Γενικής Σειράς.
Δείτε την αναλυτική Προκήρυξη ∆ιαγωνισµού Επιλογής Σπουδαστών/τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων Ακαδημαϊκού Έτους 2024- 25 εδώ.
Η φοίτηση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ- Σώματα)
- διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
- περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή και τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Περιλαμβάνει τους Τομείς:
- Θεωρητικών Επιστημών
Ο τομέας των θεωρητικών επιστημών περιλαμβάνει τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Ελληνική Φιλολογία
- Πολιτική Οικονομία
- Γεωοικονομία
- Στρ.Ιστορία-Ανάλυση Μαχών
- Κοινωνιολογία
- Συνταγματικό Δίκαιο
- Πολιτική Ιστορία
- Αγγλικά
- Ελληνική Γλώσσα για προπαιδευόμενους
- Γεωπολιτικη Μεσης Ανατολής
- Δημόσια Οικονομία
- Γεωπολιτική
- Διοικητική Μέριμνα
- Στρατιωτική Ιστορία
- Στρατηγική Αμυντική Ανάλυση
- Νεώτερη Ελληνική Ιστορία
- Ηγεσία - Διοικητική
- Στρατιωτική Στρατηγική & Θεωρίες Πολέμου
- Γαλλικά
- Δίκαιο με έμφαση στους Διεθνείς Αμυντικούς Οργανισμούς & στην Διεθνή Ασφάλεια
- Κοινωνική Ψυχολογία
- Πολεμική Τέχνη & Εφαρμογές
- Ευρωπαική Ασφάλεια και Αμυνα
- Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
- Στρατιωτική Ηγεσία-Διοίκηση
- Αγγλικά
2. Φυσικών Επιστημών
Ο τομέας των φυσικών επιστημών περιλαμβάνει τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Σύγχρονη Φυσική(Ατομική-Πυρηνική Φυσική)-Θεωρία,Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία
- Εργαστήρια Γεν. Φυσικής
- Γενική Φυσική-Εργαστήρια
- Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία
- Ανόργανη & Οργανική Χημική Τεχνολογία-Εργαστήρια
- Χημεία Εργαστήρια
3. Μαθηματικών και Επιστημών Μηχανικού
Ο τομέας μαθηματικών και επιστημών μηχανικού περιλαμβάνει τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Ανώτερα Μαθηματικά
- Μαθηματικά
- Τεχνικό Σχέδιο
- Πληροφορική με έμφαση στις Στρατιωτικές Εφαρμογές
- Γεωμετρία-Μαθηματικά
- Γεωμετρία
- Πληροφορική με έμφαση στις Στρατιωτικές Εφαρμογές
- Εργαστήρια Ηλεκτρονικών
- Εργαστήρια Τεχνικής Μηχανικής
- Πληροφορική
- Τεχνικό Σχέδιο
- Μηχανική Εργαστήρια
- Ηλεκτρινικα εργαστήρια
- Ηλεκτρονικά & Στρατιωτικές Τηλεπικοινωνίες-Εργαστήρια
- Βλητική-Στρατιωτικές Εφαρμογές
- Ηλεκτρολογία Θεωρία
- Διοίκηση Εφοδιατικής Αλυσίδας-Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων
- Τοπογραφια
- Ηλεκτρονικά Θεωρία-Εργαστήρια
- Ηλεκτρονικά & Στρατιωτικές Τηλεπικοινωνίες-Εργαστήρια
- Μηχανική-Θεωρία
- Βλητική-Στρατιωτικές Εφαρμογές
- Ασφάλεια-Διαχείριση Πληροφορίας-πληροφοριακού υλικού
- Προσομοίωση Επιχειρήσεων
- Μηχανική
- Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
- Στρατιωτική Γεωγραφία-Ανάλυση Εδαφικών Διαμερισμάτων Ι – ΙΙ
4. Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής
Ο τομέας φυσικής και πολιτισμικής αγωγής περιλαμβάνει τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Χορός
- Στίβος
- Εφαρμογές Αθλητισμού-Καλαθόσφαιρα
- Σωμ.Αγωγή-Σκοπευτική
- Σωμ.Αγωγή-Καλαθόσφαιρα
- Στίβος
- Κολύμβηση
- Σωματική Αγωγή
- Σωμ.Αγωγή-Ξιφασκία
- Πετόσφαιρα
- Κολύμβηση
- Εφαρμογές Αθλητισμού-Τεχνική Αναρρίχησης
- Γενική Φυσική Αγωγή-Αυτοάμυνα
- Εφαρμογές Αθλητισμού - Αντισφαίριση
- Γενικη Φυσική Αγωγή
- Γενική Φυσική Αγωγή ΙΙ
- Μουσική
5. Ανάλυσης και Θεωρίας Πολέμου
Ο τομέας Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου περιλαμβάνει τα παρακάτω γνωστικά πεδία και αντικείμενα:
- Στρατιωτική Ιστορία – Ανάλυση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων
- Ψυχολογικές Επιχειρήσεις – Στρατιωτικές Εφαρμογές
- Στρατηγική Αμυντική Ανάλυση, Γεωπολιτική, Στρατιωτική Στρατηγική και Θεωρίες Πολέμου
- Πολεμική Τέχνη και Εφαρμογές
- Προσομοίωση Επιχειρήσεων
- Στρατιωτική Γεωγραφία – Επιχειρησιακή Ανάλυση Γεωγραφικών Διαμερισμάτων
- Στρατηγική – Τακτική Ανάλυση Εδαφικών Διαμερισμάτων
Η Στρατιωτική Εκπαίδευση των Ευελπίδων, αφορά σε θεωρητική και εφαρμοσμένη εκπαίδευση πεδίου, περιλαμβάνει μαθήματα του πυρήνα της Στρατιωτικής Επιστήμης και αποσκοπεί:
- Στην διάπλαση, ενδυνάμωση και τελικώς χαλύβδωση του χαρακτήρα του Ευέλπιδος.
- Στην καλλιέργεια των στρατιωτικών αρετών και της στρατιωτικής αγωγής.
- Να καταστήσει τον Εύελπι άριστο μαχητή και ηγήτορα μικρών κλιμακίων.
- Να εξοικειώσει τον Εύελπι με τις βασικές έννοιες της τακτικής.
- Να αποκτήσει ο Εύελπις βασικές γνώσεις για την οργάνωση και αποστολή των Όπλων – Σωμάτων καθώς και την τακτική χρησιμοποίηση των κυρίων μέσων τους.
- Στην ανάπτυξη, βελτίωση και διατήρηση της σωματικής ικανότητας και υγείας.
Η διάρθρωση του διαθέσιμου χρόνου στρατιωτικής εκπαίδευσης καθορίζεται με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Η πρακτική στρατιωτική εκπαίδευση (πεδίου) οργανώνεται σε 3 περιόδους:
- Τη φθινοπωρινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Σεπτέμβριο.
- Τη χειμερινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Φεβρουάριο.
- Τη θερινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Ιούλιο.
Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια της κάθε μιας από τις παραπάνω περιόδους καθορίζεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής.
Η πρακτική εκπαίδευση αποβλέπει στην απόκτηση ικανοτήτων των Ευελπίδων να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του Διμοιρίτη Διμοιρίας Τ/Φ με το πέρας της θερινής εκπαίδευσης στο τρίτο έτος σπουδών και του εκπαιδευτή με το πέρας του τέταρτου έτους σπουδών.
Οι Ευέλπιδες, πλέον της στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία τους παρέχεται από τη Σχολή, δύνανται να εκπαιδεύονται και σε άλλα σχολεία – εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΣ, όπως,
- Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού,
- Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ),
- Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ),
- Εκπαιδευτικό Πλου Σχολής Ναυτικών Δοκίμων,
- Σχολεία – Εκπαιδεύσεις στα πλαίσια συνεργασίας με ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. (π.χ. Military Erasmus κλπ) και άλλα Σχολεία – Εκπαιδεύσεις, καθώς επίσης και να συμμετέχουν
- ως εκπαιδευτές στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.
Ειδικότερα για το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού ισχύουν τα παρακάτω:
- Η εκπαίδευση διεξάγεται κατά τη διάρκεια του 3ου ή του 4ου έτους σπουδών και σε αυτή δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αλλοδαποί Ευέλπιδες.
- Η συμμετοχή των Ευελπίδων (Όπλων και Σωμάτων) στηρίζεται σε εθελοντική βάση.
- Συντήρηση αλεξιπτωτιστού δεν προβλέπεται, πλην εκείνων που στο μέλλον θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις και για όσο διάστημα υπηρετούν σε αυτές.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην εν λόγω εκπαίδευση, αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτουμένων ιατρικών εξετάσεων καθώς και των εξετάσεων φυσικής αντοχής και δοκιμασίας στον πύργο αυτοπεποίθησης, οι οποίες προηγούνται της εκπαίδευσης.
Οι επιτυχόντες/ούσες κατά τις εξετάσεις του τελευταίου έτους Ευέλπιδες της Σχολής όταν δώσουν το νόμιμο όρκο ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
Η ονομασία γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του κ. ΥΕΘΑ, και εγγράφονται στην αντίστοιχη επετηρίδα του ΓΕΣ.
Οι αποφοιτούντες Ανθυπολοχαγοί κατατάσσονται στον ΕΣ με σειρά αρχαιότητας στα Όπλα και Σώματα σύμφωνα με την υφιστάμενη περί Αξιωματικών νομοθεσία.
Οι Ανθυπολοχαγοί των Όπλων κατατάσονται στα παρακάτω Όπλα:
- Πεζικό
- Τεθωρακισμένα
- Πυροβολικό
- Μηχανικό
- Διαβιβάσεις
- Αεροπορία Στρατού
Ομοίως οι Ανθυπολοχαγοί των Σωμάτων κατατάσσονται στα παρακάτω Σώματα:
- Τεχνικό
- Υλικού Πολέμου
- Εφοδιασμού Μεταφορών.
Οι νέοι Ανθυπολοχαγοί δίνουν τον καθορισμένο όρκο σε επίσημη τελετή που λαμβάνει χώρα στη Σχολή. Αφού ορκισθούν, στη συνέχεια φοιτούν στις οικείες Σχολές Εφαρμογής Όπλου ή Σώματος που έχουν κατανεμηθεί.
Ως Αξιωματικοί φοιτούν σε διάφορες στρατιωτικές σχολές του εσωτερικού και εξωτερικού και εκπαιδεύονται στα σύγχρονα όπλα, μέσα και συστήματα. Μπροστά τους ανοίγεται ένας ευρύτατος ορίζοντας προοπτικών και μπορούν να εξελιχθούν προοδευτικά, με κριτήριο την ικανότητα τους, μέχρι τους ανώτατους βαθμούς της Στρατιωτικής Ιεραρχίας.
Παράλληλα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν, εάν θέλουν, ακόμη περισσότερο τον κύκλο των γνώσεων τους, σπουδάζοντας σε άλλα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ως Αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν και εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά ξένες γλώσσες να διεκδικήσουν τη φοίτηση τους σε Σχολές-Σχολεία του εξωτερικού, αναλόγως των αναγκών του Στρατού, καθώς και υπηρέτηση σε διάφορες θέσεις εξωτερικού (Στρατηγεία ΝΑΤΟ, Ακόλουθοι Πρεσβειών, Ειρηνευτικές Αποστολές κ.λ.π.).