Κοινωνικής Εργασίας
Frederick University
O σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή επιστημονικών θεωρητικών γνώσεων και καλών πρακτικών στο γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Εργασίας, ως εφαρμοσμένης Κοινωνικής Επιστήμης.
- Το Τμήμα επιδιώκει να μεταδώσει στους/στις φοιτητές/τριες τη θεωρητική θεμελίωση της Κοινωνικής Εργασίας από τη σκοπιά της μεθοδολογικής προσέγγισης και της θεωρητικοποίησης της εμπειρικής πράξης, μέσω πρακτικών εφαρμογών και έρευνας.
- Οι ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές αρχές και αξίες με τις οποίες εφοδιάζονται οι φοιτητές/τριες, τους/τις καθιστούν ικανούς να ασκήσουν με επιτυχία το έργο του/της κοινωνικού λειτουργού, με σκοπό την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων, οικογενειών, ομάδων και κοινοτήτων και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η φοίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του του Πανεπιστημίου Frederick
- διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
- αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
- Κοινωνική Εργασία με Ενδοοικογενειακή Βία και Παιδική Προστασίας
- Αγγλικά Ι
- Αγγλικά ΙΙ
- Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας
- Τεχνικές Επικοινωνίας και Συνέντευξης
- Κοινοτική Κοινωνική Εργασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Θεωρίες της Κοινωνικής Εργασίας
- Κοινωνική Εργασία με Άτομα και Οικογένειες Ι
- Κοινωνική Εργασία με Άτομα και Οικογένειες ΙΙ
- Διαφορετικότητα και μοντέλα παρέμβασης στη Κοινωνική Εργασία Πρακτική Ασκηση Ι
- Πρακτική Άσκηση IΙ
- Πρακτική Άσκηση III
- Παγκοσμιοποιήση και Κοινωνικές Συνέπειες
- Κοινωνική Εργασία με Ομάδες Ι
- Κοινωνική Εργασία με Ομάδες ΙΙ
- Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτεία στην Κοινωνική Εργασία
- Αρχές Οικογενειακού Δικαίου
- Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θεσμοί Προστασίας του Πολίτη
- Πολιτική Οικονομία
- Εισαγωγή στις Πολιτικές Επιστήμες
- Ψυχοπαθολογία I
- Ψυχοπαθολογία II
- Εισαγωγή στην Ψυχολογία
- Εξελικτική Ψυχολογία
- Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
- Κοινωνική Ψυχολογία
- Κοινωνικός Σχεδιασμός
- Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική
- Μέθοδοι έρευνας
- Έρευνα και Αξιολόγηση προγραμμάτων
- Κοινωνική Πρόνοια – Κοινωνικές Υπηρεσίες
- Στατιστική
- Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία
- Δεοντολογία (Ηθική) στην Κοινωνική Εργασία
- Εισαγωγή στις Έννοιες της Οικογενειακής Θεραπείας
Επιλεγόμενα Μαθήματα Κοινωνικής Εργασίας
- Ανεξάρτητη Μελέτη - φοιτητές ERASMUS
- Κοινωνική Εργασία στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Υγεία, Ψυχική Υγεία και Κοινωνική Εργασία
- Κοινωνική Εργασία και Παραβατικότητα
- Ανάπτυξη και Αξιολόγηση προγραμμάτων και Εξεύρεση πόρων
- Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
- Πτυχιακή Εργασία
- Πολιτικές για Ευάλωτες Ομάδες και Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης
- Ψυχολογία των Εξαρτήσεων
Επιλεγόµενα Ελεύθερης Επιλογής
Ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να συμπληρώσει επιτυχώς 11 ECTS
Στην Ελλάδα το επάγγελμα του/της κοινωνικού/ής λειτουργού και ο εφαρμοσμένος επιστημονικός κλάδος της κοινωνικής εργασίας είναι θεσμικά κατοχυρωμένα (Π.Δ. 4018/1959).
- Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Frederic, εφόσον αναγνωριστεί το πτυχίο τους, ασκούν το επάγγελμα του/της κοινωνικού λειτουργού μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Όμως, οι σύγχρονες εξελίξεις και ο ανταγωνισμός στον επαγγελματικό στίβο δημιουργούν στους/στις απόφοιτους την ανάγκη για απόκτηση περαιτέρω μεταπτυχιακής εξειδίκευσης.
Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις
Έτσι,
Ως Κοινωνικοί Λειτουργοί στους τομείς
- Κοινωνικής Πρόνοιας: σε προγράμματα παιδικής προστασίας, υπερηλίκων, αναπήρων και γενικά ατόμων και οικογενειών με κοινωνικές ανάγκες. Προώθηση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.
- Υγείας: με την παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών προς τον ασθενή και τους οικείους του, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αναρρωτήρια, θεραπευτικούς ξενώνες, ιατροκοινωνικά κέντρα, μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού κ.λπ.
- Ψυχικής Υγείας: με την παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες τα οποία θεραπεύονται σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Παιδοψυχιατρικές Κλινικές, κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Θεραπευτήρια Ψυχικών Παθήσεων, Συμβουλευτικούς Σταθμούς κ.λπ.
- Κοινωνικής Ασφάλισης: με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα σε ασφαλισμένα άτομα ή και στις οικογένειες τους, μέσα από τους αρμόδιους φορείς.
- Επαγγελματικού προσανατολισμού εργασίας: με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των φορέων επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης, όπως Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολές Μαθητείας, Κέντρα Εργαζομένης Νεότητας, βιομηχανικές μονάδες, επιχειρήσεις κ.λπ.
- Κοινωνικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης: με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την υποβοήθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λαϊκής Επιμόρφωσης, Κέντρων Νεότητας, Πολιτιστικών Κέντρων κ.λπ.
- Κοινωνικών Υπηρεσιών για τις ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθώς και συμβολή στο Γραφείο Ενδοοοικογενειακής Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στην ειδικότητα ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών.
- Εκπαίδευσης: με την παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Oι πτυχιούχοι του Τμήματος με άδεια άσκησης επαγγέλματος και την ταυτότητα μέλους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών εντάσσονται ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π) στον κλάδο ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών
Επιπλέον,
Οι πτυχιούχοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 87.06 Κοινωνικής Εργασίας για τη διδασκαλία μαθημάτων του αντικειμένου τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Πρόληψης και καταστολής της ροπής προς παραβάσεις ανηλίκων και εγκληματικότητας: με την παροχή ειδικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα, μέσα από κρατικούς ή άλλους φορείς όπως Εισαγγελικές Αρχές, Δικαστήρια Ανηλίκων, Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Φυλακές, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, Εταιρεία Προστασίας Αποφυλακιζομένων, ιδρύματα και υπηρεσίες για άτομα με παρεκκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στις ειδικότητες ΠΕ Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής και ΠΕ Σωφρονιστικού Ανηλικών.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις Κοινωνικές Σπουδές στο άρθρο μας εδώ.