Πώς να φτιάξεις το βιογραφικό που θέλει να διαβάσει το ρομπότ!
Έχεις περάσει ώρες να φτιάχνεις το βιογραφικό σου, να το τσεκάρεις για λάθη και να προσθέτεις όλα τα επιτεύγματά σου – και τότε… το στέλνεις και δεν παίρνεις απάντηση! Αν αναρωτιέσαι τι έγινε, ίσως ο «αντίπαλός» σου ήταν ένα λογισμικό που το διάβασε πριν από το ανθρώπινο μάτι. Ναι, ακούγεται περίεργο, αλλά σήμερα πολλά βιογραφικά περνούν πρώτα από λογισμικά ανάγνωσης (ATS – Applicant Tracking Systems) που διαβάζουν και αξιολογούν το περιεχόμενό τους πριν φτάσουν στον πραγματικό εργοδότη.
Ας ανακαλύψουμε πώς δουλεύει αυτό το σύστημα και πώς να προετοιμάσεις το βιογραφικό σου για να το «κάνεις να λάμψει» μπροστά σε αυτούς τους... αυτόματους αναγνώστες!
#Τι είναι το ATS (Applicant Tracking System);
Σκέψου το ATS σαν τον «κομπιούτερ υπεύθυνο προσλήψεων» της εταιρείας. Είναι ένα λογισμικό που σκανάρει όλα τα βιογραφικά που αποστέλλονται για μια θέση, και τα κατατάσσει αυτόματα ανάλογα με το πόσο καλά ταιριάζουν με την αγγελία της δουλειάς. Όλα αυτά γίνονται σε δευτερόλεπτα! Αν το βιογραφικό σου δεν «πείσει» το ATS, μπορεί να μην φτάσει ποτέ στα χέρια του υπεύθυνου προσλήψεων.
#Πώς διαβάζει το ATS το CV σου;
Ας φανταστούμε ότι το ATS είναι σαν ένα παιχνίδι Sudoku: αναζητά συγκεκριμένα μοτίβα και λέξεις. Αν δεν χρησιμοποιήσεις τις σωστές λέξεις-κλειδιά ή αν το CV σου έχει λάθη στη μορφοποίηση, μπορεί να το παραβλέψει. Δεν είναι ότι το ATS είναι «κακό» – απλώς είναι πιο τεχνικό και «λουστραρισμένο» από τους ανθρώπους!
Κάποια πράγματα που ψάχνει το ATS:
- Λέξεις-κλειδιά (π.χ. «Project Manager», «Marketing Specialist»)
- Εργασιακή εμπειρία με συγκεκριμένα αποτελέσματα
- Εκπαίδευση και δεξιότητες σχετικές με την αγγελία
- Μορφοποίηση: Σωστά αρχεία (.docx ή .pdf)
#Ποια είναι τα Κοινά Λάθη που μπορεί να κάνει το ATS με το CV σου;
Μερικά συνηθισμένα λάθη που μπορεί να μπλοκάρουν το ATS περιλαμβάνουν:
- Λάθη στη μορφοποίηση: Χρησιμοποιείς γραμματοσειρές που δεν καταλαβαίνει το ATS ή περίπλοκες στήλες και πίνακες;
- Ανεπαρκείς λέξεις-κλειδιά: Αν το CV σου δεν περιέχει λέξεις που ταιριάζουν με την αγγελία, το ATS δεν θα σε βρει.
- Εικόνες και γραφικά: Αν το CV σου έχει γραφικά ή εικόνες, το ATS δεν θα τα «δει» και θα το αγνοήσει.
#Πώς να φτιάξεις ένα CV που αγαπά το ATS (και οι Εργοδότες επίσης)!
Αυτά τα λογισμικά μπορεί να είναι «ρομποτικά», αλλά με λίγη προσοχή και καλή στρατηγική μπορείς να «πείσεις» το ATS ότι το CV σου είναι αυτό που ψάχνει η εταιρεία. Να πώς:
- Χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις-κλειδιά!
Διάβασε προσεκτικά την αγγελία της θέσης εργασίας και χρησιμοποίησε τις ίδιες λέξεις που αναφέρονται στο κείμενο της αγγελίας (π.χ., αν λέει «digital marketing», βάλε ακριβώς αυτή τη φράση στο CV σου). Αν δεν ξέρεις τι λέξεις να βάλεις, ρίξε μια ματιά στα προφίλ LinkedIn άλλων ατόμων που κατέχουν την ίδια θέση.
- Μην ξεχνάς τη σωστή μορφοποίηση
Το ATS αγαπά την απλότητα! Χρησιμοποίησε καθαρές γραμματοσειρές (Arial, Calibri), μην προσθέτεις περίπλοκες μορφοποιήσεις ή εικόνες και κράτα το CV σε μορφή .docx ή .pdf (μην το στείλεις σε .jpeg ή .png, γιατί μπορεί να το «μπερδέψει» το σύστημα).
- Δώσε προσοχή στις ενότητες του CV
Διατήρησε τις ενότητες του CV σου καθαρές και οργανωμένες. Χρησιμοποίησε τυπικές επικεφαλίδες όπως «Εργασιακή Εμπειρία», «Εκπαίδευση» και «Δεξιότητες». Αυτές οι ενότητες είναι πιο πιθανό να αναγνωριστούν από το ATS και να ταξινομηθούν σωστά.
- Χρησιμοποίησε ενεργή γλώσσα
Χρησιμοποίησε ενεργά ρήματα και αποτελέσματα για να περιγράψεις την εμπειρία σου (π.χ., «Αύξησα τις πωλήσεις κατά 20%»). Το ATS ψάχνει για συγκεκριμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την επίτευξη στόχων.
- Μην παραλείπεις τις βασικές δεξιότητες
Η κατηγορίες «Δεξιότητες» είναι εξίσου σημαντικές! Ανάλογα με τη θέση, ανάφερε δεξιότητες όπως «Leadership», «Data Analysis», «Customer Support» ή οποιεσδήποτε άλλες σχετικές δεξιότητες. Το ATS θα τις εντοπίσει και θα τις εκτιμήσει.
#Μην ξεχνάς τον ανθρώπινο παράγοντα!
Αν και το ATS είναι σημαντικό, στο τέλος το βιογραφικό σου θα πρέπει να αρέσει και στους ανθρώπους. Επομένως, φτιάξε το βιογραφικό έτσι ώστε να μπορεί να «διαβαστεί» εύκολα από το λογισμικό, αλλά παράλληλα να δείχνει το πραγματικό σου ταλέντο, την προσωπικότητα και τα επιτεύγματά σου όταν φτάσει στα χέρια του υπεύθυνου προσλήψεων.
Tip: Κάνε πάντα ένα τελευταίο check-up με έναν άνθρωπο! Βάλε έναν φίλο ή έναν συνάδελφο να το διαβάσει και να σου πει τη γνώμη του. Τις περισσότερες φορές, θα σου δώσει πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις!
Δες, επίσης, εδώ όλα μας τα άρθρα που αφορούν το βιογραφικό σημείωμα (CV).
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Δημητρίου
Φωτογραφία: Canva