Πώς είναι να είσαι Οδοντίατρος
Ο Σπύρος Κουρής, Οδοντίατρος, Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο επάγγελμα και τη συγκεκριμένη ειδίκευση;
Θεωρούσα πάντα ότι το στόμα και το χαμόγελο είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κάποιος επάνω σε έναν άλλο άνθρωπο. Με τράβηξε λοιπόν αρχικά η δυνατότητα παρέμβασης και βελτίωσης αυτού του στοιχείου / μέρους του σώματος. Αργότερα, μέσα στη Σχολή πια, έχοντας πλέον περάσει από όλα τα αντικείμενα της Οδοντιατρικής, με τράβηξε η Περιοδοντολογία και κατ’ επέκταση η Εμφυτευματολογία, περίπου για τους ίδιους λόγους. Βοηθάς να έχουν οι ασθενείς σου ένα λειτουργικό και όμορφο χαμόγελο. Επίσης εκπαιδεύεσαι και σε τεχνικές Πλαστικής Χειρουργικής των ούλων, που μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον.
2. Ποιες είναι οι βασικές ευθύνες σας μέσα στη μέρα;
Η δουλειά μου είναι στην καθημερινότητα ένα μίγμα υπηρεσιών. Σημαντικότατη είναι η διαγνωστική υπηρεσία που προσφέρουμε, βλέποντας νέους ασθενείς και αναλύοντας τα προβλήματά τους, ενώ παράλληλα καταρτίζουμε σχέδια θεραπείας και αποκατάστασης. Κάνουμε πολλά χειρουργεία (οι ειδικεύσεις αυτές είναι καθαρά χειρουργικές άλλωστε) τα οποία προσφέρουν αρκετή ποικιλία στην εργασιακή ημέρα. Γενικά όμως κανένας ασθενής δεν είναι ίδιος με τον άλλο και έτσι η ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας και προσέγγισης είναι ένα βασικό στοιχείο που προσθέτει ενδιαφέρον, ποικιλία αλλά και δυσκολία στην καθημερινή ροή του ιατρείου.
3. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για τους επαγγελματίες οδοντιάτρους σήμερα;
Για αρχή είναι η γιγάντωση του γνωστικού αντικειμένου μας αλλά και ο υπερκορεσμός θα έλεγα του επαγγέλματος. Επίσης, η σχεδόν πλήρης έλλειψη εκπαίδευσης στο γενικό σύνολο πάνω στα θέματα στοματικής υγείας. Το κόστος ενός Οδοντιατρείου, τόσο στην διαμόρφωσή του όσο και στη λειτουργία του είναι εξαιρετικά υψηλό. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα για τους νέους οδοντιάτρους. Επιπλέον, η γνώση έχει μεγαλώσει πολύ. Και εκεί έρχονται οι εξειδικεύσεις όπου εστιάζεις σε επίπεδο θεωρητικό αλλά και πρακτικό σε έναν συγκεκριμένο τομέα για να παρέχεις τις υπηρεσίες σου στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Αυτό όμως απαιτεί αρκετά χρόνια επιπλέον σπουδών και φυσικά γίνεται συνήθως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οπότε υπάρχει και η αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, μπορεί να είναι και ένα αρκετά μοναχικό επάγγελμα αν δεν είσαι σε περιβάλλον με άλλους οδοντιάτρους στον ίδιο χώρο, κάτι το οποίο δεν είναι το σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο Σπύρος Κουρής είναι πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Περιοδοντολογία και την Εμφυτευματολογία στο Queen Mary University of London. Έχει εργαστεί σε οδοντιατρικές κλινικές στο Λονδίνο, ενώ από το 2009 ασκεί την ειδίκευσή του σε ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα. Παράλληλα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και Fellow & Registered Speaker στην ITI (International Team of Implantology).
.................................................
#Σπουδές στην Οδοντιατρική
Αν η Οδοντιατρική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Οδοντιατρική» κ.λπ.