Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών
Ο Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών Χρήστος Φαληρέας απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Τι κάνει ένας/μία Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών;
Ο Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών (Telecommunications Engineer) είναι ένας αρκετά γενικός τίτλος που μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές, διαφορετικές μεταξύ τους, εξειδικευμένες θέσεις με έντονο το τεχνικό κομμάτι, το οποίο συνδυάζεται ωστόσο και με το business. Σε γενικές γραμμές αφορά μια θέση στην οποία ο εργαζόμενος, που συνήθως προέρχεται από σπουδές είτε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είτε Πληροφορικής είτε ακόμα και από το Φυσικομαθηματικό με κάποιο master σε τηλεπικοινωνίες/δίκτυα, ασχολείται με κάποιο ή κάποια τηλεπικοινωνιακά συστήματα (software+hardware, αν και πλέον το hardware αντικαθίσταται από το cloud). Αυτό μπορεί π.χ. να αφορά είτε την τεχνική υποστήριξη/εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εκ μέρους της εταιρείας προμηθευτή (vendor) ή ενός υπερεργολάβου (subcontractor), είτε τον σχεδιασμό του και τη λειτουργία του εντός ενός παρόχου τηλεπικοινωνιών (telecom operator), όταν δηλαδή ο εξοπλισμός-software είναι σε ένα παραγωγικό/live δίκτυο. Παραδείγματα εταιρειών προμηθευτών (vendor) είναι οι Huawei, Ericsson, Nokia, Cisco π.χ. όταν αφορά κινητές επικοινωνίες ενώ μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι οι Cosmote, Vodafone, Nova/Wind.
2. Άρα ο/η Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών αποτελεί επάγγελμα «ομπρέλα» που περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες. Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι πιο συνήθεις ειδικότητες σήμερα;
Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών χωρίζονται τόσο όσον αφορά τα φυσικά μέσα τους (π.χ. οπτική ίνα, κεραίες, router, switches, proprietary hardware) όσο και στο εξειδικευμένο πολύπλοκο software που απαιτείται για να λειτουργήσουν, σε διάφορες αρχιτεκτονικές ή επίπεδα δικτύων (π.χ. IP δίκτυο, IMS για την σταθερή και κινητή τηλεφωνία κ.ά.). Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά domains και επίπεδα του δικτύου που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους, π.χ. access, core, cloud, IP. Και φυσικά το καθένα το χειρίζεται κάποια ομάδα με συγκεκριμένες γνώσεις που αφορούν το εκάστοτε κομμάτι τόσο στη λειτουργία όσο και στον σχεδιασμό του.
Επομένως υπάρχουν πάρα πολλοί τίτλοι ή ειδικότητες κάτω από την ομπρέλα «Μηχανικός Δικτύου». Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι που λογικό στον περισσότερο κόσμο να μη λένε τίποτα είναι: Packet Switched Network Engineer (αφορά το κομμάτι με τα data των κινητών), Voice Core Network Engineer (το δίκτυο κορμού φωνής), Radio Access Network Engineer (ασχολείται με το δίκτυο κεραιών κινητής στο πεδίο και επηρεάζει τόσο τη φωνή όσο και τα data) και πάρα πολλoί ακόμη. Υπάρχει ακόμα και 24/7 ομάδα που κάνει γενικά monitoring όλο το δίκτυο και εργάζεται σε 24ωρες βάρδιες για να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργία εκτός τυχόν ωρών εργασίας, και ενημερώνει τους standby μηχανικούς για έλεγχο και διορθωτικές ενέργειες.
3. Πώς επηρεάζει η δουλειά του/της Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών την καθημερινή ζωή μας – εμάς των υπολοίπων δηλαδή;
Η θέση ενός Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών έχει μεγάλο τεχνικό ενδιαφέρον και χρειάζεται επαγγελματισμό, συχνά κριτική σκέψη και σίγουρα συνεργασία με αρκετά άτομα (δηλαδή πολύ δύσκολα μπορεί να είναι ανεξάρτητο ή μοναχικό επάγγελμα). Ο λόγος είναι πως πολύ κρίσιμα συστήματα τηλεπικοινωνιών εξαρτώνται από εσένα και την ομάδα σου όσον αφορά το να σχεδιαστούν, να λειτουργήσουν και να ελεγχθούν με λεπτομέρεια πριν βγουν στην παραγωγή σε αρμονία με αυτά άλλων ομάδων (αλλά και μετά φυσικά). Λάθος επιλογές, ενέργειες ή αποφάσεις μπορεί να στοιχίσουν την απώλεια ή τη δυσλειτουργία ακόμα και πολύ μεγάλου μέρους του δικτύου (π.χ. οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας να μην έχουν καθόλου data ή φωνή σε μια μικρή ή μεγάλη γεωγραφική περιοχή ή μια σημαντική υπηρεσία να υπολειτουργεί). Επομένως είναι μια θέση εργασίας με αρκετό ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη ευθύνη ως προς τον αντίκτυπο ενός προσωπικού ή ομαδικού λάθους.
*Ο Χρήστος Φαληρέας σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά (κατεύθυνση Δικτύων και Υπολογιστικών Συστημάτων) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε Telecommunication Engineering (κατεύθυνση: Networks and Protocols) στο Πολυτεχνείο της Κοπεγχάγης (DTU). Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις και σήμερα εργάζεται ως Voice Core Network & Delivery Senior Engineer στη Vodafone.
...............................................
#Σπουδές στις Τηλεπικοινωνίες
Αν οι Τηλεπικοινωνίες είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, μπορείς να ξεκινήσεις από τον τομέα της Πληροφορικής ή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ). Εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την πληροφορική ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον, βρες εδώ χρήσιμες πληροφορίες για την επιστήμη των ΗΜΜΥ, καθώς και όλα τα σχετικά προπτυχιακά προγράμματα εδώ.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Δίκτυα», «Τηλεπικοινωνίες», κ.λπ.