Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Μεταλλειολόγος - Μεταλλουργός

Πώς είναι να είσαι Μεταλλειολόγος - Μεταλλουργός

Ο Μεταλλειολόγος - Μεταλλουργός Δημήτρης Σπάρης απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Με ποιον τομέα της Μεταλλουργίας ασχολείστε; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το επάγγελμά σας; 

Προσωπικά ασχολούμαι με τον κλάδο της εξαγωγικής μεταλλουργίας και ειδικά την πυρομεταλλουργία. Η εξαγωγική μεταλλουργία είναι ο κλάδος που επικεντρώνεται στην εξαγωγή μετάλλων από τις φυσικές ορυκτές πηγές τους (μεταλλεύματα) και την μετατροπή τους σε καθαρές μορφές για οποιαδήποτε χρήση. Περιλαμβάνει φυσικές και χημικές διεργασίες που διαχωρίζουν τα μέταλλα που μας ενδιαφέρουν από τις υπόλοιπες πρώτες ύλες. Η πυρομεταλλουργία πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή μετάλλων. 

2. Θέλετε να μας δώσετε ένα παράδειγμα; Τα μέταλλα αυτά για ποια χρήση προορίζονται;

Ενδεικτικά για βιομηχανική χρήση. Ύστερα οι εταιρείες με αυτά τα μέταλλα μπορούν να παράγουν τελικά προϊόντα. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται για την παρασκευή υλικών από χάλυβα, ο χαλκός για καλώδια, το αλουμίνιο για συσκευασίες και πολλά άλλα.

3. Ποιες άλλες κατευθύνσεις μπορεί να ακολουθήσει όποιος/α σπουδάζει Μεταλλειολόγος – Μεταλλουργός Μηχανικός; Πού μπορεί να απασχοληθεί;

Οι κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει κανείς μέσα στη Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών είναι οι εξής πέντε:

  1. Περιβαλλοντική Μηχανική και Γεωπεριβάλλον
  2. Μεταλλευτική Τεχνολογία
  3. Γεωτεχνολογία
  4. Μεταλλουργικές Διεργασίες
  5. Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών

Οι δυνατότητες απασχόλησης μετά την αποφοίτηση είναι πάρα πολλές. Από βαθιά μεταλλεία μέχρι και παραγωγή κραμάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Από γεωτρήσεις πετρελαίου μέχρι παραγωγή μετάλλων σε θερμοκρασίες άνω των 1.500 βαθμών Κελσίου. Από διαχείριση ρύπων μέχρι χρήση εκρηκτικών υλών για κατεδαφίσεις κτιρίων. Το επάγγελμα του Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού είναι πάρα πολύ ευρύ και σίγουρα καθόλου βαρετό.

Απόχυση μετάλλου στους 1.600 βαθμούς Κελσίου. Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Δημήτρη Σπάρη.

 

 

4. Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο αντίκτυπος της επιστήμης σας στην καινοτομία αλλά και την καθημερινότητά μας;

Σε αντίθεση με την κοινή σκέψη πως το μέλλον θα είναι καθαρά ψηφιακό και πως ο τομέας των πρώτων υλών ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, θα πρέπει να θυμίσουμε πως για την παραγωγή ενός μικροτσίπ βάρους μικρότερου του γραμμαρίου πρέπει να εξορυχθούν και να τεθούν σε επεξεργασία μερικοί τόνοι πρώτων υλών. Ο κόσμος γύρω μας συνεχώς αλλάζει, δημιουργούνται νέες τάσεις και προϊόντα. Η ζήτηση όμως για πρώτες ύλες πάντα θα αυξάνεται. Παραθέτω μερικά παραδείγματα του αντίκτυπου που έχει η επιστήμη του Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού στην καινοτομία και στην καθημερινή ζωή.

  •  Καινοτομία & Τεχνολογική Πρόοδος
    • Ηλεκτρονική & Υπολογιστική: Η επιστήμη του μεταλλουργού παρέχει βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός, ο χρυσός και οι σπάνιες γαίες (REE) που χρησιμοποιούνται στα smartphones, σε υπολογιστές και σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
    • Αεροδιαστημική & Αυτοκινητοβιομηχανία: Τα προηγμένα κράματα και τα ελαφριά μέταλλα όπως το αλουμίνιο και το τιτάνιο βελτιώνουν την απόδοση καυσίμου και την ανθεκτικότητα των οχημάτων και των αεροσκαφών.
    • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs). 
  • Υποδομές & Κατασκευές
    • Κτίρια και μεταφορές: Ο χάλυβας (από σιδηρομεταλλεύματα) όπως και το αλουμίνιο χρησιμοποιούνται σε ουρανοξύστες, γέφυρες, σιδηροδρόμους και αυτοκινητόδρομους.
    • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: Ο άνθρακας (αν και σταδιακά καταργείται) και το ουράνιο υποστηρίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά δίκτυα.
  • Εφαρμογές Ιατρικής & Υγείας
    • Ιατρικός εξοπλισμός: Το τιτάνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιούνται σε χειρουργικά εργαλεία και εμφυτεύματα.
    • Φαρμακευτικά: Ορυκτά όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το ασήμι έχουν σημαντικό ρόλο σε φάρμακα και αντιβακτηριακές εφαρμογές.

Όσον αφορά τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της δουλειάς μας είναι κι αυτός σημαντικός. Πέρα από όσα είπαμε, σκεφτείτε ότι αυτός ο κλάδος υποστηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και συμβάλλει σημαντικά στις εθνικές οικονομίες. Η πρόσβαση σε μεταλλεύματα και βασικά υλικά τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο όλων μας. Ενώ παράλληλα έχει και περιβαλλοντική αξία: οι καινοτομίες στην ανακύκλωση μετάλλων και οι υπεύθυνες πρακτικές εξόρυξης συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο στις μέρες μας.

Ο Δημήτρης Σπάρης σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάζεται για σχεδόν 15 χρόνια πάνω στην έρευνα, με βασικά ενδιαφέροντα την εξαγωγική μεταλλουργία, τη διαχείριση ρυπασμένων εδαφών καθώς και την επεξεργασία μεταλλευτικών και μεταλλουργικών απορριμμάτων για την περαιτέρω αξιοποίηση τους.

-------------------------------------

Αν σε ενδιαφέρει η εξόρυξη και αξιοποίηση πρώτων υλών, η τεχνολογία των υλικών, η ενεργειακή μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος, το Τμήμα Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ προσφέρει μια σύγχρονη και δυναμική επιστημονική κατεύθυνση με πληθώρα επαγγελματικών προοπτικών. Μπορείς να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα του Τμήματος [εδώ].

Από την άλλη, αν σε συναρπάζει η κατανόηση του πλανήτη μας, οι γεωλογικές διεργασίες, η σεισμολογία, η έρευνα φυσικών πόρων και η αξιολόγηση γεωκινδύνων, τότε οι Γεωεπιστήμες ίσως είναι ο τομέας σου. Δες όλα τα προπτυχιακά προγράμματα Γεωλογίας και συναφών επιστημών που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο [εδώ].

Αν όμως έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Τεχνολογία Υλικών», «Επιστήμη Υλικών», «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο