Μπορεί ο κλάδος της Ενέργειας να αλλάξει τον κόσμο; (και πώς εσύ μπορείς να συμμετέχεις σε αυτό με ένα μεταπτυχιακό)
Η απάντηση στην ενεργειακή και περιβαλλοντική/κλιματική κρίση που βιώνουμε είναι μία: πιο συστηματική εκπαίδευση και περισσότερες θέσεις εργασίας σε θέματα Ενεργειακών Συστημάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα. Η σοβαρότατη ενεργειακή κρίση δεν απειλεί μόνο τις διεθνείς οικονομίες αλλά και την καθημερινή ζωή μας. Όλες οι λογικές φωνές πασχίζουν να αποκλιμακωθεί η κρίση το ταχύτερο, ενώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Μέχρι το 2030 πρέπει να έχει αλλάξει άρδην το κέντρο βάρους της ενεργειακής μας διαχείρισης, αν θέλουμε να προλάβουμε τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%, όπως επιτάσσει η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι το 2050, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να μετατρέψουν την ΕΕ στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.
Εμείς πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτούς τους στόχους;
Σε ακαδημαϊκό αλλά και εργασιακό επίπεδο, ευτυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν δράση, μπαίνοντας στον στίβο των Ενεργειακών Συστημάτων. Τα ενεργειακά συστήματα ως τομέας απασχόλησης είναι ένα πολύτιμο ψηφιδωτό που περιλαμβάνει πεδία όπως:
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Αιολικές - Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις
- Καθαρή Ηλεκτροκίνηση
- Ενεργειακή Διαχείριση Κτιρίων
- Υβριδικά Ενεργειακά Συστήματα
- Αποθήκευση Ενέργειας
- Δίκτυα και Προοπτικές Εφαρμογών Φυσικού Αερίου
- Οικονομική Αξιολόγηση Ενεργειακών Έργων
- Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
- Αριστοποίηση Ενεργειακών Λύσεων
- Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής
Αν θες να «ενεργήσεις» κι εσύ προς αυτή την κατεύθυνση, και να ασχοληθείς με την τεχνολογία, τις εφαρμογές, την έρευνα και την ανάπτυξη σε σύγχρονα ενεργειακά θέματα, υπάρχει ένα καταξιωμένο Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που το προσφέρει. Το MSc in Energy Systems αποτελεί συνεργασία 17 ετών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους αποφοίτους του να απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη από δύο πρωτοπόρα στον τομέα τους ιδρύματα. Το Heriot-Watt αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ιδρύματα σε επίπεδο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ πρόσφατα μπήκε και στη λίστα με τα 50 κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο από το THE's Golden Age University Rankings. Από την άλλη, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πα.Δ.Α. που οργανώνει το ΠΜΣ, συγκροτείται από τη βραβευμένη Ερευνητική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS-Horizon 2020, και έχει υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικά έργα που μπορεί να γνωρίζεις (το πρώτο CARPORT στην Ελλάδα, σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με χρήση φωτοβολταϊκών και μικρής ανεμογεννήτριας, πειραματική μονάδα αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ, μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ κ.ά.). Επικεφαλής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Ι.Κ. Καλδέλλης, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας σε θέματα Ενέργειας, είναι επιμελητής του διεθνούς Περιοδικού Renewable Energy Journal, είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής αξιολόγησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών και από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη Stanford University-Elsevier.
Γιατί να επιλέξω ένα μεταπτυχιακό στα Ενεργειακά Συστήματα;
Γιατί η ενέργεια είναι το μέλλον. Γιατί αλλάζει τον κόσμο μας, κάνοντάς τον πιο βιώσιμο για τη δική μας γενιά και για τις γενιές που θα έρθουν. Γιατί είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος επαγγελματικός τομέας με άριστες προοπτικές απασχόλησης, οι επαγγελματίες του οποίου έχουν εμφανή ζήτηση παγκοσμίως – ιδιαίτερα μάλιστα οι απόφοιτοι ενός μεταπτυχιακού με σαφή διεθνή προσανατολισμό, διεξαγόμενου στα αγγλικά, όπως είναι το MSc in Energy Systems που σου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσεις στη χώρα σου και να λάβεις μεταπτυχιακό δίπλωμα αγγλικού Πανεπιστημίου. Και φυσικά γιατί η επιτακτική ανάγκη για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αλλά και για δράσεις ESG (Environmental, Social and Governance) έχουν θέσει τα θέματα Ενέργειας στο επίκεντρο όχι μόνο των εταιρειών ενέργειας αλλά όλων των εταιρειών του κόσμου.
Δες περισσότερα για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εδώ και κάνε την αίτησή σου ως τις 15/02/2023.