Μεταπτυχιακές σπουδές στη Δανία
Η Δανία, γνωστή ως η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, είναι μια χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων και βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη Βόρεια Ευρώπη. Εκτός από τη φυσική ομορφιά της, η Δανία έχει πολλές ιστορικές πόλεις, όπως η Κοπεγχάγη, το Ώρχους και το Έσμπιεργκ, καθιστώντας την το ιδανικό μέρος για ένα φοιτητή.
Η Δανία θεωρείται μία από τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις, με εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο, και το πιο σημαντικό, είναι συχνά στην κορυφή των εκπαιδευτικών κατατάξεων. Γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής της, η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στους διεθνείς φοιτητές κυρίως στα πεδία της μηχανικής, των βιοεπιστημών, των κοινωνικών επιστημών και της πληροφορικής.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία είναι δωρεάν, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά προγράμματα που προσφέρει. H πλειοψηφία των πανεπιστημιακών προγραμμάτων διεξάγεται στα Δανικά, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 600 προγράμματα που διδάσκονται στα Αγγλικά και με περίπου 86% των Δανών πολιτών να μιλούν Αγγλικά. Παρόλα αυτά, το να μιλάτε μερικά Δανικά θα σας ωφελήσει τόσο κοινωνικά όσο και αν θέλετε να αναζητήσετε δουλειά.
Οι διεθνείς φοιτητές στη Δανία μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα Δανικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μπορούν, επίσης, να εγγραφούν πρώτα σε αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα και μετά να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα Δανικά μόλις φτάσουν στις απαιτούμενες γλωσσικές δυνατότητες.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές εκμάθησης στης γλώσσας, μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι βρίσκονται παρακάτω:
- Κέντρο Γλωσσών της Κοπεγχάγης
- De Danske Sprogcentre (Κέντρα Δανικής Γλώσσας)
- Μάθετε Δανικά (online)
- IA sprog
- Studieskolen (Μαθήματα γλωσσών στην Κοπεγχάγη)
- Speak (Σχολή Δανικών)
Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Δανία
Η Δανία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σπουδών στην Ευρώπη και διαθέτει ένα προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα με περισσότερα από 30 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 5 εξ αυτών να φιγουράρουν στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως σύμφωνα με την QS World University Rankings 2021. Εκτός αυτού το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη 76η θέση στον κόσμο, είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στη Σκανδιναβία και η πρωτεύουσα της Δανίας θεωρείται μια από τις καλύτερες φοιτητικές πόλεις στο κόσμο καταλαμβάνοντας την 46η θέση στη λίστα QS Best Student Cities.
Το δανικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προωθεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την αναλυτική και κριτική σκέψη και επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων για τον πραγματικό κόσμο. Έτσι, οι παραδοσιακές διαλέξεις συνδυάζονται με βιομηχανικές συνεργασίες και μεθόδους διδασκαλίας που προωθούν την ικανότητα των φοιτητών να χρησιμοποιούν ό, τι έχουν μάθει και να μετατρέπουν τις νέες γνώσεις σε καινοτόμες λύσεις.
Επιπλέον, οι παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρήσεων, επιστημονικών πάρκων και δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων διασφαλίζουν ότι η μελέτη και η έρευνα στη Δανία αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες γνώσεις και ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας παγκόσμιας αγοράς εργασίας.
Αυτός ο τρόπος διδασκαλίας απαιτεί υψηλό βαθμό προσωπικής προσπάθειας και μελέτης. Έτσι, για ορισμένους οι σπουδές στη Δανία μπορεί να θεωρούνται απαιτητικές και να διαφέρουν από αυτό που έχουν συνηθίσει αλλά οι γνώσεις, οι δεξιότητες και τα προσόντα που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο και θα αποτελούν ένα εξαιρετικό θεμέλιο για τη μελλοντική τους καριέρα.
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Δανίας
Όπως πολλές άλλες χώρες, έτσι και στη Δανία τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται σε πέντε τύπων δανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων:
- Universities
- IT University of Copenhagen (ITU)
- University of Southern Denmark (SDU)
- Copenhagen Business School (CBS)
- Aalborg University (AAU)
- Roskilde University (RUC)
- University of Copenhagen (UCPH)
- Technical University of Denmark (DTU)
- Aarhus University (AU)
- University Colleges
- Danish School of Media and Journalism (DMJX)
- University College of Northern Denmark (UCN)
- University College Copenhagen
- University College Absalon
- University College South Denmark
- UCL University College
- VIA University College
- Business Academies *
- International Business Academy (IBA)
- Dania Academy
- Business Academy SouthWest
- Business Academy Aarhus
- Copenhagen Business Academy
- Zealand - Academy of Technologies and Business
- KEA - Copenhagen School of Design and Technology
- Artistic Higher Education Institutions
- The Royal Danish Academy of Fine Arts - Schools of Architecture, Design and Conservation
- Funen Art Academy
- The Royal Academy of Music - Aarhus/Aalborg
- Design School Kolding
- Aarhus School of Architecture
- The Royal Opera Academy
- Rhytmic Music Conservatory
- The Danish National School of Performing Arts
- The Royal Danish Academy of Music
- National Film School of Denmark
- Danish National Academy of Music
- The Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Visual Art
- Schools of Maritime Education and Training
- Svendborg International Maritime Academy (SIMAC)
- Aarhus school of Maritime and Technical Engineering
- Copenhagen School of Maritime Education and Training
- Maritime Training and Education Centre (MARTEC)
*Οι Επιχειρηματικές Ακαδημίες (Business Academies) είναι ένα δανικό ειδικό είδος ιδρύματος το οποίο προσφέρει πτυχία συνεργατών και πτυχία προσανατολισμένα στην πρακτική σε τομείς που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.
Παρόλο που είναι μια σχετικά μικρή χώρα, η Δανία διαθέτει 5 πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις QS World University Rankings και Times Higher Education World University Rankings.
- 76 University of Copenhagen
- 103 Technical University of Denmark
- 147 Aarhus University
- =305 Aalborg University
- =353 University of Southern Denmark (SDU)
Δείτε επίσης από τη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ τα Δανικά Πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα:
ΔΟΑΤΑΠ - τα δανικά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα
Τίτλοι σπουδών:
Προπτυχιακές σπουδές
Πτυχίο Ακαδημίας
- Πτυχίο Academy Profession (AP)
Για όσους θέλουν να εργαστούν στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία.
Συνδυάζει τη θεωρία και την πρακτική, τα προγράμματα πτυχίων AP αναπτύσσονται σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους του αντίστοιχου επαγγελματικού τομέα.
Ένα πρόγραμμα AP διαρκεί συνήθως δύο χρόνια, με κάθε έτος χωρισμένο σε δύο εξάμηνα.
- Πτυχίο Top-up
Σε ορισμένα προγράμματα οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το πτυχίο AP σε επίπεδο bachelor μέσω του Πτυχίου Top-up. Ο χρόνος ανανέωσης είναι περίπου 1½ έτη σπουδών (90 ECTS) και είναι συνήθως εντός ενός προκαθορισμένου πεδίου ή ενός σχετικού με το πτυχίο AP που έχουν αποκτήσει. Στο τέλος του top-up πτυχίου ο φοιτητής θα έχει επιτύχει Professional Bachelor’s degree.
Πτυχία Bachelor
Υπάρχουν δύο είδη πτυχίων Bachelor που προσφέρονται από δανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Πτυχίο Professional Bachelor και Πτυχίο University Bachelor.
1. Professional Bachelor’s degree
Το πτυχίο Professional Bachelor σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας θεματικών τομέων όπως μηχανική, διαχείριση πληροφορικής, νοσηλευτική, υγεία και διατροφή, εκπαίδευση εκπαιδευτικών, δημοσιογραφία και κοινωνική εκπαίδευση.
Απονέμεται μετά από τρία έως τεσσεράμισι χρόνια σπουδών και εκτός από την παρακολούθηση διαλέξεων, οι φοιτητές συμμετέχουν σε σεμινάρια, εργασίες και ομαδικές δραστηριότητες. Η θεωρητική βάση εφαρμόζεται επίσης πρακτικά μέσω Πρακτικής Άσκησης.
Τα επαγγελματικά πτυχία προσφέρονται στα Πανεπιστημιακά Κολέγια («Professionshøjskoler»). Αυτά τα ιδρύματα έχουν ισχυρούς δεσμούς με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, καθώς και άλλα ερευνητικά ιδρύματα στην περιοχή τους.
2. University Bachelor’s degree
Το πτυχίο του Πανεπιστημίου απονέμεται μετά την ολοκλήρωση ενός τριετούς προπτυχιακού προγράμματος, το οποίο συνήθως πραγματοποιείται σε έναν ή δύο θεματικούς τομείς. Η διδασκαλία βασίζεται στην έρευνα. Το Πτυχίο σας επιτρέπει να εισέλθετε στην αγορά εργασίας ή να παρακολουθήσετε μεταπτυχιακές σπουδές.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
- Candidatus/Master’s degree
Το Candidatus / Master πτυχίο είναι το επόμενο βήμα μετά το πτυχίο, βασισμένο στην έρευνα, διαρκεί δύο χρόνια. Προσφέρει εξαιρετικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Περιλαμβάνει μια τελική διατριβή (συνήθως 30-60 μονάδες ECTS) ή, σε ορισμένα θέματα, ένα πιο πρακτικό έργο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα μπορείτε να εισέλθετε στην αγορά εργασίας ή να πραγματοποιήσετε περαιτέρω σπουδές (π.χ. διδακτορικό).
Διδακτορικές σπουδές
Η έρευνα έχει μεγάλη σημασία στη δανική κοινωνία και υπάρχουν πολλά διεθνώς αναγνωρισμένα διδακτορικά προγράμματα στα αγγλικά. Το διδακτορικό είναι συνήθως τρία χρόνια και προσφέρεται από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις έρευνας, βιβλιοθήκη και εργαστήρια. Θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε σε βάθος έρευνα υπό την επίβλεψη ειδικών και με πρόσβαση στον τελευταίο εξοπλισμό και πληροφορίες.
Η διδασκαλία και η ολοκλήρωση μιας διατριβής είναι και οι δύο αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος. Οι διδακτορικοί φοιτητές ενθαρρύνονται συχνά να συμμετέχουν σε ερευνητικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων τοποθετήσεων σε ερευνητικά ιδρύματα. Διατίθεται μια σειρά από ευκαιρίες χρηματοδότησης. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφθείτε την Πύλη Κινητικότητας Ερευνητών.
Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών
Εάν θέλετε να σπουδάσετε στη Δανία μέσω του Προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών πρέπει να έχετε ήδη εγγραφεί σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνήθως, αυτοί οι φοιτητές έρχονται στη Δανία μέσω συμφωνίας όπως το Erasmus ή μιας διμερούς κυβερνητικής συμφωνίας.
Short-term προγράμματα και θερινά σχολεία
Οι διεθνείς φοιτητές έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα Short-term προγράμματα σπουδών ή τα θερινά σχολεία στα αγγλικά. Και τα δύο σας δίνουν την ευκαιρία να αυξήσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας, εντός και εκτός του πεδίου σπουδών σας. Παρέχουν επίσης μια μοναδική ευκαιρία να εργαστείτε με Δανούς και άλλους διεθνείς φοιτητές. Εάν σκέφτεστε να σπουδάσετε στη Δανία, ένα θερινό σχολείο είναι μια καλή αρχή. Διαρκούν συνήθως από τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Προϋποθέσεις εισαγωγής:
Οι υποψήφιοι φοιτητές για την παρακολούθηση βασικών προπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισότιμου του αντίστοιχου δανικού.
Για τα αγγλόφωνα προγράμματα θεωρείται απαραίτητη η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και της δανικής ως δεύτερης γλώσσας όπου θα πρέπει να επιτύχουν στις εξετάσεις Studieproven i dansk som andetsprog. Για προγράμματα που διδάσκονται στα Δανικά, θεωρείται απαραίτητη η άριστη γνώση της δανικής γλώσσας τόσο προφορικά όσο και γραπτά.
Σε ορισμένες σχολές απαιτείται από τους υποψήφιους ικανοποιητική βαθμολογία στα μαθήματα της επιλογής σπουδών, ή επαγγελματική εμπειρία.
Αίτηση εισδοχής
Εάν επιθυμείτε να εγγραφείτε σε προπτυχιακό πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω της πύλης εισαγωγής Optagelse.dk. Το Optagelse.dk είναι ο ιστότοπος όπου δημιουργείτε την ψηφιακή σας εφαρμογή και επισυνάπτετε έγγραφα για αξιολόγηση από τα ιδρύματα στα οποία θέλετε να υποβάλετε αίτηση.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα περισσότερα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 15η Μαρτίου, 12:00 το μεσημέρι.
Για τις μεταπτυχιακές σπουδές οι αιτήσεις γίνονται ως επί το πλείστων απευθείας στο πανεπιστήμιο και οι υποψήφιοι φοιτητές πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής που θέτει το πανεπιστήμιο που προσφέρει το μεταπτυχιακό της προτίμησής τους.
Γενικά για τα αγγλόφωνα προγράμματα απαιτούν κυρίως:
- Να αναγνωριστεί το πτυχίο σας από το αρμόδιο Γραφείο για τα Πανεπιστήμια του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Δανείας (Danish Agency for Universities and Internationalisation)
- Πιστοποίηση της αγγλικής και/ή δανικής γλώσσας ανάλογα με τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι η 1η Μαρτίου.
Κόστος Ζωής
Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης, αυτά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες σας. Αρχικά να αναφέρουμε ότι η Δανία χρησιμοποιεί την Κορόνα σαν νόμισμα της και μια κορόνα αντιστοιχεί σε 0.13 ευρώ. Το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και η οικονομία αποδίδει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η διαμονή, τα τρόφιμα, οι μεταφορές και η διασκέδαση είναι συνεπώς σχετικά ακριβά στη Δανία σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά μέσο όρο, το κόστος διαβίωσης στη Δανία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1500 ευρώ μηνιαίως ανάλογα την πόλη.
Τα έξοδα στέγασης διαφέρουν στις διάφορες πόλεις και περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι πανεπιστημιουπόλεις. Έξω από την πανεπιστημιούπολη το ενοίκιο μπορεί να είναι κυμαίνεται από 950 μέχρι 1600 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.
Ως φοιτητής στη Δανία, υπάρχουν και οι πιο οικονομικές λύσεις, οι φοιτητικές εστίες. Τα πανεπιστήμια χρεώνουν συνήθως περίπου και στις υπόλοιπες πόλεις στα 350 με 500 και σε ορισμένες περιπτώσεις χρεώνουν περισσότερα από 600 ευρώ για φοιτητική διαμονή ανά εξάμηνο.
Πηγές Πληροφόρησης
Πρεσβεία & Προξενείο Βασιλείου Δανίας
Μουρούζη 10 4ος όροφος 10674 Ρηγίλλης, Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ.: +30 210 7256440
E-mail: athamb@um.dk
Iστοσελίδα: http://graekenland.um.dk
Χρήσιμες ιστοσελίδες
Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad
Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: pexels