Δωρεάν μεταπτυχιακά ή με χαμηλά δίδακτρα στην Ευρώπη!
Θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό αλλά σκέφτεσαι το οικονομικό κόστος; Μην ανησυχείς! Υπάρχουν λύσεις αν το θες πραγματικά τόσο πολύ. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη όπου οι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλά δίδακτρα. Απλά πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις! Η ομάδα του Eduguide.gr έψαξε και βρήκε τις χώρες που παρέχουν δωρεάν μεταπτυχιακά ή μεταπτυχιακά που έχουν χαμηλά δίδακτρα.
Γαλλία
Η Γαλλία προσφέρει δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων που προσφέρονται δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να σπουδάσουν δωρεάν στη Γαλλική γλώσσα. Ωστόσο, αν δεν είσαι σε θέση να παρακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα σπουδών στη Γαλλική γλώσσα, έχεις την ευκαιρία να σπουδάσεις με χαμηλά δίδακτρα σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά, αφού πλέον λόγω της αύξησης φοιτητών από όλο τον κόσμο όλο και περισσότερα προγράμματα στα γαλλικά πανεπιστήμια προσφέρονται στην Αγγλική γλώσσα.
Η Γαλλική Πρεσβεία προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για τους Έλληνες φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου υπάρχουν τα πάντα για τις υποτροφίες και μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα τους εδώ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες υποτροφίες από συγκεκριμένα πανεπιστήμια από τη βάση του «Campus France», που είναι ο επίσημος γαλλικός φορέας για την προώθηση της Γαλλικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στον κόσμο και πληροφορεί τους ξένους φοιτητές για σπουδές στη Γαλλία.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Γαλλία:
Γερμανία
Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας είναι δωρεάν, με μόνο το 20% των προγραμμάτων να έχουν δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται το πολύ έως 500 Ευρώ το εξάμηνο. Περισσότερα από 1.360 μεταπτυχιακά προσφέρονται στα αγγλικά!
Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσεις θέση σε δωρεάν πρόγραμμα υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες οικονομικής ενίσχυσεις. Ευκαιρίες χρηματοδότησης για σπουδές στη Γερμανίας προσφέρει η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (German Academic Exchange Service - DAAD) η οποία εκπροσωπεί όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γερμανίας και τους φοιτητές. Η DAAD παρέχει πάνω από 70.000 υποτροφίες το χρόνο. Eίναι ο μεγαλύτερος φορέας υποτροφιών στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: www.daad.de/en/
Το BAföG, επίσης, είναι οικονομική υποστήριξη από το γερμανικό κράτος σε φοιτητές. Το ήμισυ του BAföG αποτελείται από μια επιχορήγηση και το άλλο μισό από ένα άτοκο δάνειο. Παίρνετε το μισό δωρεάν και πρέπει να επιστρέψετε το υπόλοιπο. Ωστόσο, το μέγιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι 10.000 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.bafög.de
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Γερμανία:
Νορβηγία – Δανία – Φινλανδία – Σουηδία – Αυστρία
Γνωστά για την υψηλή ποιότητα ζωής, την εκπληκτική φύση και την φιλελεύθερη πολιτική τους, τα βορειοευρωπαϊκά έθνη (γνωστά ως Σκανδιναβικές Χώρες) διαθέτουν μερικά από τα ισχυρότερα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο. Η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσφέρουν ευκαιρίες στους φοιτητές να σπουδάσουν με χαμηλό κόστος.
Η Νορβηγία με ορισμένα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής είναι ένας εξαιρετικός μεταπτυχιακός προορισμός. Η Νορβηγία είναι μία από τις χώρες στην Ευρώπη που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους. Ωστόσο, οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλλουν ένα πανεπιστημιακό τέλος γύρω στα 40-80€ κάθε εξάμηνο. Η Νορβηγία προσφέρει πάνω από 200 προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Νορβηγία
Η Δανία αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για να σπουδάσει κανείς αφού προσφέρει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σε φοιτητές της ΕΕ, της ΕΟΧ και της Ελβετίας. Η Δανία διαθέτει ένα προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα με περισσότερα από 30 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 5 εξ αυτών να φιγουράρουν στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. H πλειοψηφία των πανεπιστημιακών προγραμμάτων διεξάγεται στα Δανικά, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 600 προγράμματα που διδάσκονται στα Αγγλικά.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Δανία:
Η Φινλανδία παρείχε δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτως εθνικότητας, όμως από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο στους υπηκόους της ΕΕ, του ΕΟΧ και της Ελβετίας. Προσφέρει περισσότερα από 400 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αγγλική γλώσσα. Το φημισμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσει τη χώρα και τα πανεπιστήμια της πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Τα φινλανδικά πανεπιστήμια φιλοξενούν πάνω από 20.000 διεθνείς φοιτητές.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Φινλανδία:
Τέλος, όπως και η Δανία και η Φινλανδία, η Σουηδία προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού η εκπαίδευση χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από την Κυβέρνηση της Σουηδίας. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους Σουηδούς και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σουηδία προσφέρονται στα αγγλικά περισσότερα από 900 προγράμματα σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και μάλιστα ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.
Δίνονται, επίσης, υποτροφίες για σπουδές από το Σουηδικό Ινστιτούτο Υποτροφιών και από το κάθε Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να δείτε στο www.study.insweden.se για πληροφορίες ή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Σουηδία:
Tip! Aν αποφασίσεις να σπουδάσεις σε μία από τις πιο πάνω Σκανδιναβικές χώρες μην ξεχάσεις να σκεφτείς τη στέγαση, την ασφάλιση υγείας και άλλα έξοδα διαβίωσης. Ωστόσο, αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν έχεις να πληρώσεις δίδακτρα στο πανεπιστήμιο!
Ολλανδία
Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια συνδυάζουν την εξαιρετική εκπαίδευση που παρέχουν με το οικονομικό budget! Σε μεταπτυχιακό επίπεδο το ύψος των διδάκτρων ανέρχεται στα 2.168 ευρώ το χρόνο για τα περισσότερα προγράμματα. Υπάρχουν και προγράμματα όπως το Master of Business Administration που το κόστος είναι υψηλότερο.
Τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας (www.duo.nl/international_visitors), κοινωφελή ιδρύματα στην Ολλανδία (www.grandfinder.nl) και ιδιωτικοί φορείς στην Ελλάδα προσφέρουν υποτροφίες που αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μπορείτε, επίσης, να δείτε τις υποτροφίες που προσφέρονται από την NN Future Matters Scholarship για φοιτητές που είναι από συγκεκριμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στην Ολλανδία:
Αυστρία
Η Αυστρία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και είναι μια χώρα που παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών και οι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος). Οι φοιτητές που προέρχονται από ΕΕ / ΕΟΧ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν σε οποιοδήποτε βαθμό. Η Αυστρία προσφέρει περισσότερα από 250 προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.
Σημείωση: Για τους φοιτητές που υπερβαίνουν τα υποχρεωτικά εξάμηνα συν δύο (ν+2) , επιβαρύνονται με δίδακτρα ύψους 363,36 ευρώ για κάθε εξάμηνο.
Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσεις θέση σε δωρεάν πρόγραμμα υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες υποτροφιών καθώς και πιθανή χρηματοδότηση έργων για διεθνείς φοιτητές και ερευνητές. Η Αυστριακή Κυβέρνηση και διάφορα αυστριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν υποτροφίες και διάφορα επιχορηγούμενα προγράμματα, τα οποία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην αυστριακή βάση δεδομένων www.grants.at στη γερμανική και αγγλική γλώσσα.
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στην Αυστρία:
Βέλγιο
Το βελγικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι οργανωμένο σε τρεις κοινότητες, βάσει των τριών επίσημων γλωσσών της χώρας –τα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Ενώ, οι κύριες γλώσσες διδασκαλίας είναι τα γαλλικά ή/και τα ολλανδικά, τα περισσότερα πανεπιστήμια στο Βέλγιο λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι αναγνωρισμένα διεθνώς και πολλά από αυτά διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Τα δίδακτρα για φοιτητές από την ΕΕ ανέρχονται γύρω στα €835 ετησίως, ανάλογα το πανεπιστήμιο και την περιοχή.
Τα πανεπιστήμια του Βελγίου και τα Βελγικά Ινστιτούτα διαθέτουν πολλές υποτροφίες που παρέχονται από τη Βελγική Κυβέρνηση και αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η Φλαμανδική Κοινότητα, επίσης, κάθε χρόνο δίνει υποτροφίες σε Έλληνες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φλάνδρα μέσω του Master Mind Scholarship Programme. Επίσης, η Περιφέρεια Βρυξελλών-Βαλλονίας προσφέρει υποτροφίες σε ενδιαφερόμενους Wallonie-Bruxelles International (WBI) Scholarship για πραγματοποίηση σπουδών σε μεταδιδακτορικό επίπεδο σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας (Νότιο Βέλγιο).
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στο Βέλγιο:
Τσεχία
Οι φοιτητές που μιλούν τσεχικά μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν στην Τσεχία σε οποιοδήποτε δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι σπουδαστές που επιθυμούν να σπουδάσουν στα αγγλικά μπορούν επίσης να σπουδάσουν σχετικά με φθηνά δίδακτρα που ανέρχονται γύρω στα 3.800 ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, τα πανεπιστήμια συνάπτουν διμερής συμφωνίες, που μπορεί να αφορούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και ρυθμίσεις στα δίδακτρα. Περισσότερες πληροφορίες: www.studyin.cz/plan-your-studies/scholarships/
Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Τσεχία:
Κύπρος
Η Κύπρος τα τελετυαία χρόνια απoτελεί την κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Στη Κύπρο κάθε χρόνο προκηρύσσονται δεκάδες θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας. Οι σπουδές μπορεί να μην είναι δωρεάν αλλά υπάρχουν διάφορες οικονομικές επιλογές, με τα δίδακτρα να ξεκινούν από 4300 ευρώ. Πέραν τούτου ο φοιτητής έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 85+ οικονομικών εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Επιπλέον, τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου διαθέτουν πολλές υποτροφίες και αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές, και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για όσους υποβάλλουν νωρίς μέσα στη χρονιά την αίτησή τους (early bird discount).
Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα σε όλους τους κλάδους και τα γνωστικά αντικείμενα. Για να εισέλθει κάποιος σε ένα δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα απαιτείται συνήθως γραπτή εξέταση. Τα περισσότερα δωρεάν μεταπτυχιακά είναι σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, ενώ αρκετά είναι σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. 280 μεταπυχιακά στην Ελλάδα είναι δωρεάν και μπορείτε να τα δείτε από τη βάση δεδομένων του eduguide εδώ.
Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά Δημοσίων ΑΕΙ
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 4485/2017, ποσοστό τριάντα τις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται σε κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημοσίων ΑΕΙ, δικαιούνται δωρεάν φοίτηση, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Δείτε τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους των δωρεάν μεταπτυχιακών για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 - 2021, πατώντας εδώ. Αφορά τους φοιτητές που θα φοιτήσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα Δημοσίων ΑΕΙ και θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί, για όσους δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021 - 2022.
Μεταπτυχιακά με χαμηλά δίδακτρα - Υποτροφίες στην Ελλάδα
Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περισσότερα από 860 προγράμματα. Στα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 1000 έως 4000 ευρώ. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά που ζητούν από τους φοιτητές να συμβάλλουν στα διαχειριστικά έξοδα καταβάλλοντας εν είδει διδάκτρων ένα ποσό της τάξης των 400 έως 1000 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Επιπλέον, εκτός των δια ζώσης προγραμμάτων, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των 45+ οικονομικών εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με τα δίδακτρα να ξεκινούν από 3250 ευρώ.
Μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα δια ζώσης και εδώ όλα τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών από τα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια.
Tip! Εάν όντως ενδιαφέρεσαι να κάνεις μεταπτυχιακό πρόγραμμα και σκέφτεσαι το οικονομικό κόστος, μην ξεχάσεις να ενημερώνεσαι για τις υποτροφίες που προσφέρονται από διάφορους οργανισμούς για μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από τη σελίδα μας εδώ.
Ας συνδεθούμε!
Το eduguide.gr βρίσκεται και στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οπότε εάν θέλετε να ενημερώνεστε και από εκεί, ας συνδεθούμε. Θα μας βρείτε στο YouTube, στο LinkedIn, στο Facebook και στο Twitter.
Επίσης, κατεβάστε το app του eduguide.gr
Eνημερωθείτε πρώτοι για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη. Κατεβάστε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και όλα τα νέα των σπουδών σας!