Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc. in Law and Information and Communication Technologies)
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Ψηφιακών Συστημάτων
Full Time

Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (2024-2025)

Παράταση προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 02/07/2024 (ανακοίνωση)

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς δέχεται υποψηφιότητες για φοίτηση στο διεπιστημονικό – διαθεματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and Information and Communication Technologies)» (ΦΕΚ 2077/30.05.2020 τ. Β’) και (ΦΕΚ 3508/25.02.2023 τ. Β’) για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (έναρξη μαθημάτων Οκτώβριος 2024).

Η διάρκεια του διεπιστημονικού – διαθεματικού Π.Μ.Σ. είναι τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Εξ αυτών, τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα περιλαμβάνουν διδασκαλία τεσσάρων ή πέντε μαθημάτων ανά εξάμηνο και σειρά προσκεκλημένων διαλέξεων, ενώ το τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας τους μέσω του προγράμματος LLP Erasmus+ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: [α] είτε σε συνεργασία με Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα, [β] είτε μέσω του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ η βιβλιογραφία περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στοχεύοντας στην ακόμη υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των αποφοίτων του διεπιστημονικού-διαθεματικού Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and Information and Communication Technologies)» στην αγορά εργασίας και αναγνωρίζοντας τη θετική άποψη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε κατόχους επιλεγμένων επαγγελματικών πιστοποιητικών, τον Οκτώβριο του 2025 θα προσφερθούν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες σεμιναριακά μαθήματα επαγγελματικής πιστοποίησης (certification) ως Υπεύθυνοι Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer D.P.O. Executives), σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ISO/IEC 17024 και την κατευθυντήρια οδηγία για την ανάπτυξη και αναγνώριση σχημάτων πιστοποίησης προσώπων. Το κόστος των σεμιναρίων αυτών, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες που καταβάλουν τέλη φοίτησης, θα καλύπτεται εν όλω από τα έσοδα του Π.Μ.Σ. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής έρευνας αγοράς, θα επιτυγχάνεται εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξέτασης για μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Π.Μ.Σ. που ενδεχομένως επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη της ως άνω πιστοποίησης, σε επιλεγμένο συνεργαζόμενο φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Το διεπιστημονικό–διαθεματικό Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and Information and Communication Technologies)» απευθύνεται σε πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή αντιστοίχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ενδεικτικά αναφέρονται: πτυχιούχοι Νομικής Σχολής, Τμημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τμημάτων Διοίκησης και Οικονομίας, Τμημάτων Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, διπλωματούχοι μηχανικοί Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών. Επιπλέον, Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Απόφοιτοι παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν.4957/21.07.2022, ΦΕΚ 141 τ.Α’) και τον επικαιροποιημένο Κανονισμό Σπουδών του Π.Μ.Σ. (άρθ. 8, ΦΕΚ 3508/25.05.2023 τ.Β’), η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται συνδυαστικά δια ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση ίσων ευκαιριών και καθολικής πρόσβασης σε κατηγορίες μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών με περιορισμούς συμμετοχής σε εξ ολοκλήρου δια ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες (π.χ. μόνιμοι κάτοικοι εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου, άτομα με κινητικές δυσκολίες, γονείς, εργαζόμενες και εργαζόμενοι κ.ά.). Στον ως άνω επικαιροποιημένο Κανονισμό Σπουδών προβλέπεται ότι μέχρι 90% των διδακτικών ωρών θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβλεπόμενων μαθημάτων ανά εξάμηνο, διάρκειας τριών εκπαιδευτικών ωρών έκαστο ανά εβδομάδα διδασκαλίας, επί δεκατρείς εβδομάδες, για αμφότερα τα εξάμηνα σπουδών, θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά (όπως και όλα τα προηγούμενα έτη): Τετάρτη 18:00-21:00, Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-15:00. Οι διαλέξεις κάθε Τετάρτη θα διεξάγονται εξ αποστάσεως. Οι διαλέξεις Παρασκευή και Σάββατο κατά την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου (κατ’ εκτίμηση: 11-12 Οκτωβρίου και 18-19 Οκτωβρίου) θα διεξαχθούν δια ζώσης, ενώ τις υπόλοιπες εβδομάδες θα διεξάγονται εν όλω εξ αποστάσεως. Το ίδιο ωρολόγιο πρόγραμμα
θα ισχύσει και κατά το εαρινό εξάμηνο και θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς μέθοδος διδασκαλίας.

Η αξιολόγηση των υποψήφιων για το Π.Μ.Σ. γίνεται από Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων, η οποία αποτελείται από Καθηγητές και Καθηγήτριες του Τμήματος με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθώς και προσωπική συνέντευξη εξ αποστάσεως με χρήση ψηφιακών μέσων (π.χ. μέσω Skype κ.ά.).

Η πρώτη φάση της αξιολόγησης είναι προκριματική και γίνεται με βάση στοιχεία που συνάγονται από τα υποβληθέντα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα κριτήρια κατά την πρώτη φάση είναι τα εξής:

  • Γνωσιολογικό υπόβαθρο 30%
  • Σύνολο δεξιοτήτων 30%
  • Αναλυτική – συνθετική ικανότητα 20%

Το σύνολο μορίων από την πρώτη φάση αξιολόγησης έχει συντελεστή βαρύτητας στην τελική βαθμολογία ίσο προς 80%.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει προσωπική συνέντευξη όλων των υποψηφίων, στην οποία κρίνεται η ιδιαίτερη κλίση, η δυναμική και η γενικότερη ακαδημαϊκή προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς. Η δεύτερη φάση έχει συντελεστή βαρύτητας 20%.

Τα συνολικά τέλη φοίτησης είναι τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια (4.900) ευρώ και, σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις: η πρώτη δόση με την ανακοίνωση όσων γίνονται δεκτοί στο Π.Μ.Σ. για δέσμευση της θέσης (Ιούλιος 2024), η δεύτερη δόση κατά την έναρξη του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου (Φεβρουάριος 2025) και η τρίτη δόση κατά την έναρξη του επόμενου χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου (Σεπτέμβριος 2025). Η καταβολή των τελών μπορεί να γίνει και με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, αριθμός φοιτητών και φοιτητριών που δεν υπερβαίνει το 30% του συνόλου έχει δικαίωμα να απαλλαγεί εν όλω της καταβολής των τελών φοίτησης εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια (Υπουργική Απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης φοιτητών Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Ελληνικών Α.Ε.Ι.» υπ΄αριθ. Αριθμ. 108990/Ζ1/08.09.2022 (Β’ 4899) (ΦΕΚ 4899/16.09.2022 τ.Β΄ στην οποία αναφέρονται τα δικαιολογητικά) και στην Υπουργική Απόφαση «Διαπίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο εθνικό διάμεσο διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα (το ατομικό και το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του οικογενειακού)» 41714/Ζ1/19.04.2024 (ΦΕΚ 2515/26.04.2024). Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης λόγω οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων (άρθρο 86 του ν. 4957/2022), είναι, επιπλέον, η πλήρωση των προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, δηλαδή κατ’ ελάχιστον κατοχή βασικού πτυχίου με βαθμό ίσο ή ανώτερο του επτάμιση με άριστα το δέκα (7.5/10). Στους επιλεγέντες φοιτητές και επιλεγείσες φοιτήτριες που θα απαλλαγούν των τελών φοίτησης (λήψη απόφασης συνήθως τον Νοέμβριο), τα μέχρι εκείνη τη στιγμή καταβληθέντα τέλη επιστρέφονται εν όλω.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια φοίτησης και με βάση τις επιδόσεις ανά εξάμηνο σπουδών, παρέχονται συνολικά μέχρι δεκαπέντε (15) υποτροφίες, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 13 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να επιλέξουν για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεών τους έναν από τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους:

  1. Συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας μέσω του ΣυστήματοςΗλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων «ΑΡΙΣΤΥΛΛΟΣ» του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, στη διεύθυνση https://www.ds.unipi.gr/pmssys/web/index.php (προτεινόμενος τρόπος)
  2. Συμπλήρωση της αίτησης σε μορφή αρχείου MS-Word, εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης, υποβολή/κατάθεση σε φάκελο μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, είτε με συστημένη ταχυδρομική αποστολή (σφραγίδα ταχυδρομείου πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής), είτε με φυσική παρουσία (κατόπιν ραντεβού). Αιτήσεις σε μορφή αρχείου MS-Word και πληροφοριακό υλικό διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ds.unipi.gr/MSc

Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλλουν τα ακόλουθα απλά δικαιολογητικά δηλαδή δεν απαιτείται να είναι επικυρωμένα στη φάση αυτή (κατά την εγγραφή τον Οκτώβριο 2024 θα απαιτηθούν επικυρωμένα κάποια από αυτά):

  1. Αίτηση υποψηφιότητας
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  3. Απλά αντίγραφα τίτλων σπουδών ή άλλα στοιχεία (π.χ. βεβαίωση περάτωσης ή αναλυτική βαθμολογία για τους πτυχιούχους) από τα οποία να προκύπτει ότι έχουν αποφοιτήσει (ενώ για τους τελειόφοιτους απαιτείται απλή αναλυτική βαθμολογία από όπου συνάγεται ότι υπολείπεται κάποιος αριθμός μαθημάτων)
  4. Απλή αναλυτική βαθμολογία (μία για κάθε τίτλο σπουδών)
  5. Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν είτε πράξη αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ αν ήδη την κατέχουν, είτε τον τίτλο σπουδών της αλλοδαπής ώστε να διεξαχθεί από το Παν. Πειραιώς έλεγχος εάν το ίδρυμα της αλλοδαπής περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Σε κάθε περίπτωση, τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτοί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Απλό αποδεικτικό καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας
  7. Απλά αποδεικτικά επαρκούς γνώσης της Ελληνικής γλώσσας (σε περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων)
  8. Δύο (2) Συστατικές Επιστολές (μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά, είτε απευθείας από τους συστήνοντες (π.χ. Καθηγητές και Καθηγήτριες, νυν ή πρώην εργοδότες ή/και συνεργάτες), είτε από τους υποψήφιους και τις υποψήφιες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: MSc_Law_ICT@unipi.gr)
  9. Απλά αντίγραφα τυχόν επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων
  10. Απλή φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  11. Μια (1) φωτογραφία

Προκήρυξη | Παράταση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο