Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
MSc on Digital Heritage and Landscape Archaeology (Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και Αρχαιολογία Τοπίου)
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Full Time

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Digital Heritage and Landscape Archaeology (2025-2026)

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την προκήρυξη των θέσεων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικού επιπέδου για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 με εισδοχή τον Σεπτέμβριο 2025.

Τίτλος Προγράμματος: Μάστερ στη Ψηφιακή Κληρονομιά και Αρχαιολογία Τοπίου (MA in Digital Heritage and Landscape Archaeology)

Αρ. Θέσεων:Δέκα (10)

Περιγραφή / Πληροφορίες προγράμματος

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Digital Heritage and Landscape Archaeology του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει μια συγκεκριμένη διεπιστημονική ακαδημαϊκή πλατφόρμα μαθημάτων που ασχολούνται με την εφαρμογή χωρικών τεχνολογιών (GIS) και Γεωπληροφορικής στον ευρύτερο τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Το πρόγραμμα λειτουργεί ως διεπαφή μεταξύ των Νέων Τεχνολογιών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, εισάγοντας τους/τις φοιτητές/τριες στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, παρέχοντας πρακτική εκπαίδευση σε διαφορετικά όργανα πεδίου και λογισμικό, προωθώντας μια κριτική προοπτική της εφαρμογής τους όσον αφορά την αντιμετώπιση αρχαιολογικών και ιστορικών ερωτημάτων και ανοίγοντας διάλογο μεταξύ διαφορετικών κλάδων.

Οι ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες θα εξοπλίσουν τους/τις φοιτητές/τριες για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες και θα τους παρέχουν μια σταθερή βάση γνώσεων για να συνεχίσουν την έρευνά τους σε ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο. Οι φοιτητές/τριες θα συμμετάσχουν σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Digital Humanities GeoInformatics, θα συνδεθούν με ένα δίκτυο διεθνών ερευνητών/τριών και ακαδημαϊκών, θα αποκτήσουν εμπειρία με γεωφυσικά όργανα και προηγμένες μεθόδους χωρικής ανάλυσης GIS και θα αποτελέσουν μέρος της νέας γενιάς αρχαιολόγων που θα είναι ικανοί να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες.

Οι υποψήφιοι/ες για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια σε έναν από τους παρακάτω κλάδους: Αρχαιολογία, Ιστορία, Κλασικές Σπουδές, Ανθρωπολογία ή άλλους σχετικούς ερευνητικούς τομείς (Ιστορία τέχνης, Αρχιτεκτονική, Γεωγραφία Γεωλογία, Τοπογραφία, Περιβαλλοντικές Σπουδές, Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική, Μηχανική).

Οι υποψήφιοι/ες που ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια θα προσκληθούν για συνέντευξη.

Ένας αριθμός υποτροφιών για την κάλυψη διδάκτρων θα είναι διαθέσιμος στους/στις καλύτερους/ες υποψήφιους/ες φοιτητές/τριες πλήρους φοίτησης.

Γλώσσα διδασκαλίας: Αγγλική

Συντονιστής/στρια – Διευθυντής/ντρια Προγράμματος: Καθηγητής Απόστολος Σαρρής, Τηλέφωνο: +357 – 22893572. +30 – 6944789404, Email: asarri01@ucy.ac.cy

Στοιχεία ατόμου/ατόμων για πληροφορίες για το πρόγραμμα: Καθηγητής Απόστολος Σαρρής, Τηλέφωνο: +357 – 22893572. +30

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την προκήρυξη των θέσεων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικού επιπέδου για το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 με εισδοχή τον Σεπτέμβριο 2025.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται MONON ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν σε έντυπη μορφή δεν θα γίνονται αποδεκτές. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις για τις Σχολές/Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζονται σε πίνακα (Παράρτημα Α). Για περισσότερες πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Πληροφορίες δίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων καθημερινά, Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θα πρέπει να υποβληθούν:

  1. Βιογραφικό σημείωμα (Curriculum Vitae).
  2. Αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά πτυχία (μεταπτυχιακού και πτυχιακού επιπέδου) ή Βεβαίωση Αποφοίτησης. (Ο/Η υποψήφιος/α που θα του/της προσφερθεί θέση σε πρόγραμμα σπουδών, θα κληθεί να προσκομίσει πιστοποιημένα αντίγραφα πτυχίων το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αποδοχής της θέσης).
  3. Αναλυτική βαθμολογία για όλα τα προγράμματα σπουδών.
  4. Σύντομo Σημείωμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (1-2 σελίδων) που να περιλαμβάνει ερευνητικούς στόχους και προοπτική ακαδημαϊκής εξέλιξης.
  5. Τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις δύο (2) τουλάχιστον Καθηγητών/τριών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τους/τις οποίους/ες θα ζητήσετε συστατικές επιστολές. Στην αίτησή σας θα σημειώσετε μόνο τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των αξιολογητών/τριών. Οι αξιολογητές/τριες θα υποβάλουν τις συστατικές επιστολές ηλεκτρονικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων. Σημειώνεται ότι το Τμήμα μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες. (Λόγω του ότι σε ορισμένα προγράμματα σπουδών ζητείται να υποβληθούν τρεις (3) συστατικές επιστολές, παρακαλείστε, προτού υποβάλετε την αίτησή σας, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος στο οποίο ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση, για να βεβαιωθείτε για τον αριθμό των συστατικών επιστολών).
  6. Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για φοίτηση σε αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή σε πρόγραμμα που απαιτείται γνώση της αγγλικής γλώσσας):
    • Σύμφωνα με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), για εισαγωγή σε αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, η πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
    • Για τα προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου απαιτείται «Πολύ Καλή Γνώση» της Αγγλικής σε επίπεδο Β2- C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    • Τα επίπεδα γνώσης της γλώσσας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιστοιχούν στα πιο κάτω συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς σε διεθνείς εξετάσεις, σύμφωνα με τις επίσημες σελίδες των οργανισμών που προσφέρουν τις εξετάσεις αυτές. Ενδεικτικά μια βαθμολογία 5.5-6.5 ανταποκρίνεται σε γνώσεις επιπέδου Β2 (Lower), ενώ η βαθμολογία 8.5-9 είναι επιπέδου C2 (Proficiency). 
    • Επειδή ορισμένες βαθμολογίες παραμένουν έγκυρες μόνο για δύο χρόνια εάν προτίθεστε να υποβάλετε αίτηση χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιητικό που αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση.
    • Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες που προέρχονται από τρίτες χώρες του εξωτερικού μπορούν επίσης να εξεταστούν στην εξέταση Password Test (Password Skills Test Plus), εξασφαλίζοντας γενικό βαθμό τουλάχιστον 5.5, προκειμένου να τους παραχωρηθεί άδεια εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία (απόφαση 91.387/2021 του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 01.12.2022).
  7. Άλλες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή αξιολόγησης στην αξιολόγηση της αίτησής σας, όπως βεβαιώσεις εργοδότησης κλπ.

Επιβεβαίωση της Υποβολής της Αίτησης

Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρονική αίτησή σας έχει υποβληθεί με επιτυχία. Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης σας, θα λάβετε αυτόματη επιβεβαίωση από το σύστημα για την επιτυχή υποβολή της αίτησής σας. Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

  • €5.125 για κάθε Συμβατικό πρόγραμμα Μάστερ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές/τριες Μάστερ και Διδακτορικού. Οι υποτροφίες αξιολογούνται με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση και την κοινωνική-οικονομική κατάσταση τoυ/της φοιτητή/τριας. Περισσότερες πληροφορίες (βλ. εδώ, σελ. 8-9).

Δείτε την αναλυτική Προκήρυξη εδώ.


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο