Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτικών Επιστημών
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα (2023-2024)

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ως επισπεύδον σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο: «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα», σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής απόφασης της Συγκλήτου (ΦΕΚ 5232/τ.Β'/22-11-2018, διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ 367/τ.Β'/12-2-2019) και τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ Α΄114/4-8-2017). Η λειτουργία του ΔΠΜΣ διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη συνεδρίαση αριθμ. 229/6- 3-2018 και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αριθμ. 143/01-2-2018 και το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε στη συνεδρίαση αριθμ. 242/5-2- 2019 (ΦΕΚ 1155/ τ.Β'/3-4-2020) και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

A. TITΛOI ΣΠOYΔΩNΤο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις εξής ειδικεύσεις:

  • «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές»
  • «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης»

B. APIΘMOΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
O αριθμός εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών για το πανεπιστημιακό έτος 2023-2024 είναι κατ’ ανώτατο όριο είκοσι (20), [έως δέκα (10) σε κάθε ειδίκευση].

Γ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ MONAΔEΣ

Ο ελάχιστος και ο μέγιστος χρόνος σπουδών για την απόκτηση του ΔΠΜΣ είναι 4 και 6 εξάμηνα αντίστοιχα. Για την απόκτηση του ΔΠΜΣ απαιτείται η συμπλήρωση 120 ECTS (90 ECTS από μεταπτυχιακά μαθήματα + 30 ECTS από μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία).

Δ. ΕΠΙΛΟΓΗ YΠOΨHΦIΩN
Στη διαδικασία επιλογής του ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί για συμμετοχή :
(α) για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», κάτοχοι πτυχίου Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής, καθώς και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Κατ’ εξαίρεση, στο ΔΠΜΣ μπορούν να εγγραφούν και απόφοιτοι/απόφοιτες άλλων Τμημάτων, με την προϋπόθεση ότι, πέραν των προβλεπόμενων απαιτούμενων προσόντων, το υποβαλλόμενο αναγνωρισμένο έργο των υποψηφίων τεκμηριώνει υψηλό βαθμό γνώσης των εικαστικών τεχνών, ιδιαίτερη καλλιτεχνική ποιότητα και συνάφεια προς την ειδίκευση του ΔΠΜΣ. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται στον αριθμό των μεταπτυχιακών μαθημάτων να προστεθούν ορισμένα βασικά μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος Σπουδών, μετά από εισήγηση της ΣΕ του ΔΠΜΣ.
(β) για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης», κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής καθώς και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καλούνται να αποστέλλουν την αίτησή τους από 20/1/2023 έως 15/2/2023 με ταχυμεταφορά (κούριερ) και με ημερομηνία αποστολής εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην παρακάτω διεύθυνση:

Για το ΔΠΜΣ Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα

Υπ’ όψιν κας Π. Μαστοροδήμου

Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πανεπιστημιούπολη, κτίριο Διοίκησης, 1ος όροφος, Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310-995069, e-mail: info@vis.auth.gr)

Μαζί με την Αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο πτυχίου του υποψήφιου/της υποψήφιας ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς». Οι απόφοιτοι/απόφοιτες Τμημάτων της αλλοδαπής υποχρεούνται να προσκομίσουν αναγνώριση τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ.
2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας για το σύνολο των σπουδών του/της
3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
4α. Για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», φάκελο παρουσίασης καλλιτεχνικού έργου/εργασιών (portfolio) σε ψηφιακή μορφή USB stick που να περιλαμβάνει:
α. κείμενο τεκμηρίωσης (μέχρι μία σελίδα) του καλλιτεχνικού έργου / έρευνας (σε αρχείο μορφής pdf).
β. κείμενο προθέσεων (μέχρι μία σελίδα), στο οποίο θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να παρακολουθήσει το ΔΠΜΣ (σε αρχείο μορφής pdf).
γ. παρουσίαση προσωπικών επιλεγμένων παλαιότερων έργων/εργασιών και παρουσίαση έργων ή εργασιών που σχετίζονται ιδιαίτερα με την ειδίκευση του ΔΠΜΣ. Εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, περφόρμανς, διαδραστικά έργα κ.ά. θα πρέπει να συνοδεύονται από φωτογραφίες ή και βίντεο τεκμηρίωσης για την επαρκή παρουσίασή τους (εικόνες σε αρχεία jpg, βίντεο σε αρχεία mp4 ή με link για online παρακολούθηση, ήχος σε αρχεία mp3 ή/και wav ή με link για online ακρόαση). Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να τεκμηριώνεται η γνησιότητα των έργων και η πνευματική ιδιοκτησία των υποψηφίων.
δ. σύντομα επεξηγηματικά στοιχεία για τα υποβαλλόμενα έργα (σε αρχεία μορφής pdf), που να περιλαμβάνουν: τον τίτλο του έργου, τα μέσα και τις διαστάσεις του (σε περίπτωση έργων 2 και 3 διαστάσεων) ή τα μέσα και τη διάρκεια (εάν πρόκειται για performance/δράση/βίντεο), τη χρονολογία παραγωγής του έργου, αναλυτικά τους συντελεστές/συνεργάτες εφόσον υπάρχουν (credits) και σύντομο κείμενο μίας παραγράφου (περιγραφή/επεξήγηση/κεντρική ιδέα), στοιχεία παρουσιάσεων του έργου (εκθέσεις, φεστιβάλ κ.ά).
4β. Για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης», εμπεριστατωμένη ερευνητική πρόταση 1500-2500 λέξεων, από την οποία να προκύπτουν τα ερευνητικά του/της ενδιαφέροντα, ο βαθμός της βιβλιογραφικής ενημέρωσής του/της και η ικανότητά του/της να εκπονεί σχέδιο επιστημονικής μελέτης.

5. Τίτλο γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών, Ισπανικών, Ρωσικών) και ελληνικών στην περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων, από τον οποίο να προκύπτει, για μεν την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», «καλή γνώση» κατά τον ορισμό του άρθρου 1 του ΠΔ 147/2007 (ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ. Α΄), ενώ για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης», «πολύ καλή γνώση».
6. Φωτοτυπία της ταυτότητας και μία φωτογραφία (τύπου ταυτότητας).

Δείτε την αναλυτική προκήρυξη και την εξεταστέα ύλη εδώ.


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο