Στόχοι του προτεινόμενου Δ.Π.Μ.Σ. «Εφαρμοσμένη Γεροντολογία και Γηριατρική» είναι:
- Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
- Η θεωρητική και εφαρμοσμένη κατάρτιση εξειδκευμένων αποφοίτων-στελεχών υγείας που θα περιλαμβάνει: 1) Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης, 2) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη συννοσηρότητα και ευθραυστότητα στην τρίτη και τέταρτη ηλικία, συνοδευόμενες από εκφυλιστικές και νευρολογικές διαταραχές, 3) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με θέματα πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής υγείας και γεροντολογίας, 4) την εκπαίδευση στη νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή γηριατρική φροντίδα και αποκατάσταση, 5) την εκπαίδευση στη χορήγηση φαρμάκων και την πολυφαρμακία στην τρίτη ηλικία 6) την εκπαίδευση στις διατροφικές μεταβολές και σε θέματα εφαρμοσμένης διατροφής στη γήρανση, 7) την απόκτηση πρακτικών γνώσεων στην αντιμετώπιση χειρουργικών επιπλοκών των ηλικιωμένων και στη μελέτη του/της γηραιού/-άς χειρουργικού/-ής ασθενούς, 8) την εκπαίδευση στη μεθοδολογία της έρευνας, με έμφαση τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, 9) τη μελέτη του ψυχικού «κόσμου» του γηραιού πληθυσμού και 10) την κλινικο-εργαστηριακή μελέτη αυτής της ηλικιακής ομάδας.
- Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν: 1) τη γηριατρική και τη γεροντολογία. 2) τα κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν, 3) την εκπόνηση υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
- Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. είναι ενενήντα (90), τριάντα (30) ECTS για κάθε ένα από τα δύο (2) εξάμηνα μαθημάτων και τριάντα (30) ECTS για το τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο από την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/- τρια θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να έχει εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα (10) υποχρεωτικά μαθήματα, πέντε (5) στο πρώτο (Α’ ) εξάμηνο και πέντε (5) στο δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας η οποία θα πραγματοποιείται στο τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο σπουδών. Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται στα εξάμηνα Α’ και Β’. Η έναρξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ανάληψη θέματος, προετοιμασία-παρουσίαση πρωτοκόλλου-συγγραφή) γίνεται στο Γ’ εξάμηνο.
Ως γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ. καθώς και ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζεται η ελληνική
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (διδασκαλία με φυσική παρουσία και με μέσα εξ αποστάσεως)
- Παθοφυσιολογία της γήρανσης 6 ECTS
- Χρόνια νοσήματα στους υπερήλικες 6 ECTS
- Μυοσκελετικές παθήσεις-κακώσεις των ηλικιωμένων ασθενών και η αποκατάσταση τους. 6 ECTS
- Ψυχιατρικές διαταραχές στην τρίτη ηλικία - Γεροντική άνοια, άνοια τύπου Alzheimer και άλλες άνοιες 6 ECTS
- Χειρουργικές παθήσεις στους υπερήλικες 6 ECTS
Σύνολο 30
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (διδασκαλία με φυσική παρουσία και με μέσα εξ αποστάσεως)
- Μεθοδολογία της έρευνας, Στατιστική – Νέες τεχνολογίες στη διάθεση των υπερηλίκων 6 ECTS
- Κλινική πρόληψη και εργαστηριακή ιατρική στην υπηρεσία του γηραιού πληθυσμού 6 ECTS
- Φαρμακευτική αγωγή, Φαρμακοθεραπεία στην τρίτη ηλικία 6 ECTS
- Κοινωνικά δίκτυα προστασίας υπερηλίκων 6 ECTS
- Διατροφικά προβλήματα και διατροφική υποστήριξη στους μεγάλους ενήλικες 6 ECTS
Σύνολο 30
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ
- Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας 30 ECTS
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 90 ECTS